Pyszne ciasteczka, a właściwie batoniki zostały wymyślone w ciągu chwili, żeby zaspokoić nagłe pragnienie "czegoś słodkiego". Przygotowanie jest błyskawiczne, bo ciastek nie trzeba piec. Świetnie smakują z filiżanką mocnej, czarnej herbaty; są super do pracy, w sam raz na małą, słodką przekąskę. Składniki: puszka masy kajmakowej (500g) 80-100g herbatników maślanych 200g płatków owsianych 100g orzechów włoskich 100g
Kulinarne Inspiracjewiem czy zauważyliście, ale zrobiła się moda na ciasta odzwierciedlające batoniki, ciasteczka znanych marek. Znalazłam wiele ciekawych przepisów i na pewno będę systematycznie je publikować. Jako pierwszy zrobiłam bardzo ciekawy torcik orzechowy- Ferrero Rocher. Moi najbliżsi stwierdzili, że faktycznie smakuje jak czekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej
paapilotkaa20x27 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić, dociskając masę dłonią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C i piec 25- 30 minut. Po ostygnięciu pokroić na batoniki
Delicious TitbitsOdcinamy 3 kawałki folii spożywczej o dł ok. 40 cm. Układamy na nich masę, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Gdy batoniki stwardnieją obtaczamy je w cukrze pudrze i kroimy ostrym nożem w plastry
Kulinarne przygody Gatitypodczas przerwy świątecznej należało uczcić prawdziwie królewskim śniadaniem. Już sama nazwa brzmi smacznie prawda? :) Owsianka składa się z trzech warstw - waniliowej, kakaowej i chrupiącej orzechowej. Całość smakuje jak znany batonik Kinder Bueno, a nawet lepiej! :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao orzechy włoskie Płatki zalać mlekiem, zagotować
Chocolate Muffin BlogPrzedstawiam przepis na bardzo pyszne ciasto z kremem wafelkowym, w smaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi
Szefowa kuchniCiężko wyobrazić sobie życie bez odrobiny słodyczy , każdego dnia kuszą nas batoniki, wafelki i desery .Tym razem podaję przepis na szybkie i proste babeczki czekoladowe z bitą śmietaną. Mnie udało się nadgryźć tylko jedną , resztę pochłonęli moi domownicy . składniki na 12 babeczek 200 g cukru 200 g masła 200 g mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia
Smakowite Daniapapierem do pieczenia i obciążamy ciężkim przedmiotem np.książką. Formę z masą wkładamy do lodówki na klika godzin aby zastygła. Po wyjęciu z lodówki kroimy w prostokąty. Tak przygotowane batoniki przechowujemy w lodówce
Smakowite DaniaOstatnio zauważyłam jakąś modę na ciasta inspirowane batonikami, więc też postanowiłam skonstruować coś takiego Padło na Kinder Pingui, które z większą połówką bardzo lubimy. Przyznaję, że ciasto jest pyszne i musieliśmy się powstrzymywać, żeby w jeden dzień całego nie zjeść. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 0,5 szklanki cukru (100 g) szklanka mąki (120 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
e-PrzepisyKulinarnebiały cukier powoduje wzrost insuliny we krwi, która powoduje szybki wzrost energii, ale jednocześnie błyskawiczny jej spadek. Powoduje próchnicę zębów, która występuje najczęściej u dzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych. Jak są jego zamienniki? ksylitol stewia owoce (również nie wolno z nimi przesadzać) miód naturalny syrop klonowy syrop z agawy cynamon
Truskawkowa Fiestaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} "Bardzo dobre batoniki!" - takiego sms-a dostałam od Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!się ukryć, że płatki owsiane to jeden z moich najczęściej używanych składników w kuchni, tym razem zaprezentuje przepis na musli, z którego można zrobić słodkie batoniki idealne na podróż, przekąskę, czy też do popołudniowej kawy w pracy:) Musli nadaje się również jako dodatek do deserów, jogurtów oraz owoców. Jest słodkie, sycące i ma zdecydowany smak, to wszystko dzięki gorzkiej czekoladzie
Pause Gotowanie!pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy 3 żółtka 4,5 łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej
Czerwona Porzeczkażurawiny 1/2 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE: Miód wymieszałam z jajkami. Wymieszałam z ww składnikami. Wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekłam 20 minut 180 stopni :) Podzieliłam na porcje. I macie domowego batonika :) Smacznego
ClauditteMissCooking