Batoniki musli zrobione w domu są o niebo lepsze od tych kupnych. Gwarantuję Wam, że jeśli choć raz zrobicie je sami, już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki! Ja bardzo często szykuję je dla moich Dzieci i nie mam wyrzutów sumienia, ze jedzą coś słodkiego:) Do ich przygotowania potrzeba płatków owsianych (ja daję pół na pół(...)żytnimi, żeby było zdrowiej), ulubionych orzechów, bakalii oraz mleka skondensowanego i miodu. Możecie przygotować batoniki według własnego uznania i dodać takie składniki, jakie lubicie najbardziej lub akurat macie w domowej spiżarce. Batoniki musli stanowią wspaniałą przekąskę, którą możecie zabrać do pracy lub dać swoim Pociechom do szkoły na drugie śniadanie. Zapewniam Was, że nasycą
Słodko-Słony Świat IlonyBatoniki owsiane bez pieczenia... Proste i szybkie w wykonaniu. Słodkie i pyszne w smaku. Wypełnione bakaliami. Delikatnie chrupiące. Polane czekoladą. Pycha! Składniki: 100 g płatków owsianych, górskich; 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego(...)mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na owsianą masę w keksówce wylać polewę czekoladową. Keksówkę wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po zastygnięciu, masę owsianą kroić na prostokątne batoniki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przepis na małą keksówkę o wymiarach: 23 cm x 8,5 cm. Z podanych składników wychodzi 6 prostokątnych batoników. Margarynę w masie owsianej i w polewie
Gospodyni Miejskauspokoi potrzeby słodyczożercy. Nie było więc czasu gdy głód słodkości wkręcał nam pokaźne wiertło w głowy. I tak, jak na pstryknięcie w palce powstały zdrowe, bezglutenowe, kukurydziano-karobowe batoniki, na które połakomili się też inni. I proszę, jak ratująca życie może być pozostawiona kaszka ze śniadania. SKŁADNIKI: - Kaszka kukurydziana, 3 łyżki - Karob, 3 łyżki - Jajko, jedno, - mąka bezglutenowa. 2 łyżki(...)cukrem trzcinowym, 4. Masę jajeczną miksujemy z kaszką, dosypujemy Karob, odrobinę mąki bezglutenowej, resztkę masła. 5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA. 6. Na posmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki. 7. Na wierzchu dodajemy wzorki z marmolady. 8. Posypujemy EUFORIĄ. PIECZENIE: 1. 160 stopni 15 minut, 2. Zmniejszamy do 140 stopni, pieczemy 10 minut. /Termoobieg, góra - dół/ W zasadzie zamiar
Wypisz WymalujZapraszam na pyszne domowe batoniki z mlecznym nadzieniem, oblane czekoladą. Deser idealnie nadaje się dla dzieci - tych mniejszych i tych większych ;) Polewy wystarczy na wszystkie batoniki, ja jednak połowę zostawiłam "czystych", a z reszty rozpuszczonej czekolady przygotowałam czekoladę na gorąco :) Składniki: 3 blaty wafli tortowych 200 g masła lub margaryny (1 kostka) 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka(...)wierzch kładziemy deskę i obciążamy, np. garnkiem z wodą. Wkładamy do lodówki na całą noc. 4. Wafel wyciągamy z lodówki, obkrawamy z nierównych krawędzi i kroimy na długie chude batoniki. Układamy na kratce. 5. W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę, dwie łyzki masła i śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitego płynnego sosu. Zdejmujemy z ognia (miskę zostawiamy na garnku) i polewamy dokładnie
My Culinary Artbatonik „chodził za mną” już od dawna. Byłam ciekawa jak smakuje taka słodkość robiona w domu. Wczoraj zrobiłam:) Jest tak genialny w smaku, że chyba nie jadłam nić lepszego jeśli chodzi o słodycze! Nie jest specjalnie MM, ale warto zgrzeszyć, ja na pewno będę grzeszyć nieraz;) Przepis od Dorotus76. Składniki: 90 g roztopionego masła 100 g ciastek digestive, pokruszonych dość(...)wymiary i cena i myślałam, że trudno mi będzie znaleźć dla nich zastosowanie, a okazuje się, że często ich używam:) Blaszki wyłożyłam folią alu (folia przywarła mi do boków batoników i była trudna do zerwania, więc następnym razem chyba wysmaruje również boki masłem), wlałam roztopione masło. Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe
Zdrowa Kuchnia Sowyomowe batoniki muesli są znacznie smaczniejsze niż te sklepowe. Przygotowanie batoników jest bardzo proste. Jest to idealna przekąska dla łasuchów przebywających na diecie. Zdrowa, dodająca energii słodka przekąska w sam raz do zabrania do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. By jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność batoników można zastąpić całkowicie dodany cukier np. stewią lub ksylitolem. Polecam. Batoniki muesli PRZEPIS(...)była wrząca i ugnieść ręką. Piec do zezłocenia ok. 20 min w temp. 160°C. Trzeba uważać by nie przypalić i nie za bardzo wysuszyć. Kroić po ostudzeniu. Batoniki następnego dnia stają się bardziej miękkie (warto je zatem upiec np. wieczorem). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comniej między innymi: masło orzechowe bez soli i cukru ( KLIK ), masło migdałowe ( KLIK ) oraz suszone jabłka ( KLIK ), które zachęciły mnie do przygotowania pysznych, energetycznych batoników. Połączenie jabłka i cynamonu to jedno z moich ulubionych- pojawiało się już tutaj kilkakrotnie, między innymi przy okazji wegańskiej szarlotki ( KLIK ) i mini-omletów ( KLIK ). Tym razem również jest słodko(...)delikatnie orzechowo i bardzo pysznie. Takie batoniki to świetna przekąska między posiłkami lub uzupełnienie śniadania. Dzięki cukrom prostym zawartych w suszonych owocach błyskawicznie dostarczają energii. Poza tym stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, a dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę układu trawiennego, co jest bardzo istotne w okresie poświątecznej regeneracji. Z podanej ilości składników otrzymacie 9 batoników. Jeden
peanutbuttermonstersklepowych półkach roi się od fit, fitness, owsianych, zbożowych, odchudzających batoników przepełnionych cukrem pod wieloma postaciami. Czasem cukier, lub syrop glukozowo-fruzktozowy jest na pierwszym lub drugim miejscu. Więc dlaczego w/w batoniki nazywają się batonikami owsianymi, choć według składu powinny być określone mianem cukrowo-glukozowych? Producenci na każdym kroku chcą nas oszukać. Pisząc na opakowaniach fit, czy owsiane(...)minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia, wiążemy wstążeczką i zabieramy ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnie :) Batoniki fitness na INSTAGRAMIE
CzarnawisienkaBatoniki owsiane wg. Nigelli są dość popularne na różnych blogach kulinarnych, nie mogłam być gorsza i musiałam je zrobić ;) Jedyny mój błąd jaki zrobiłam to wylałam masę na za małą blaszkę do pieczenia, chciałam by batoniki były wyższe, a przez to źle się kroiły. Smak jest rewelacyjny, słodkie i mega zbożowe:D Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250g płatków(...)wiórki oraz bakalie. W małym rondelku podgrzewamy mleko. Ciepło mleko wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm (ja dałam trochę mniejszą i batoniki wyszły za wysokie) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Dokładnie rozprowadzamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 130 stopni na godzinę. Po wystudzeniu kroimy na batoniki
Aga w kuchniOwsianka – śniadaniowy klasyk. Po wersji do picia , znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło(...)orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja . Nadzienie: 400 g truskawek 1/4 szklanki syropu klonowego 1-2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej Batoniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 czubate łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki migdałów 1/3 szklanki orzechów włoskich 1 banan 1 duże jajko 1/2 szklanki płatków
Poezja smakuzrobienia domowych batoników zainspirował mnie ten przepis: klik . Jest to, jak na słodycze, dość zdrowa przekąska, a na pewno doskonały sposób na dostarczenie dzieciom sporej dawki błonnika. Moje małe szkodniki były błonnikiem zachwycone ;) Najfajniejsze jest to, że możemy sobie pozwolić na pełną dowolność jeśli chodzi o skład naszych batoników. Podane poniżej proporcje są przybliżone. Radzę tylko trzymać się ilości margaryny(...)miodu – coś musi skleić nasze batoniki. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemBatoniki Bounty zwykle kupowałam w sklepie. Batoniki, które uwielbia mój syn. W domu wszystko można zrobić - jak się tylko chce :) Jak widać mi zachciało się domowych bounty. Przygotowując je wiem co jem. Nie są pracochłonne. Naprawdę. Masę zrobiłam wieczorem, wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień pijąc kawę z przyjaciółką oblałam je czekoladą.Zajęło mi to tylko kilka minut. Cierpliwość potrzebna(...)jest w zgniataniu masy na kształt kulek i kostek. Nic trudnego - naprawdę! Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki na ok.15 sporej wielkości kulek i 6 mniejszych batoników: 200 g wiórków kokosowych 100 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 70 g masła kilka kropel aromatu rumowego Polewa: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę
Blondynka Gotujemojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie komentarze, zobaczyłam, że jednak pare osób się skusiło na zrobienie własnego batonika Snickers, więc dlaczego by nie spróbować. Po komentarzach doszłam też do wniosku, że muszę coś zrobić żeby nie był taki słodki(...)dużo ludzi na to narzekało. Wprowadziłam więc drobne zmiany. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Batonik wyszedł lepszy niż ten sklepowy i wcale nie za słodki słowa mojego męża – Rewelacja. Podczas robienie batonika przyda Wam się termometr cukierniczy. Jeżeli go nie macie musicie robić na czuja, ale jest duża szansa, że wam się uda, bo dodałam konkretne wskazówki. W sumie
moj przepis naBatoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy, a mimo to baaardzo smaczne! ;) Jak najbardziej można dosłodzić cukrem, miodem bądź innym słodzikiem- tak, żeby były jeszcze słodsze, bo w tej wersji słodycz nadają tylko bakalie. Idealne do pracy- jako przekąska, dla dzieci- jako drugie śniadanie(...)rozpływać) i nie za sucha (nie może się kruszyć). Całą masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 min., bez termoobiegu (uważać żeby batoniki się nie przypaliły, bo wtedy bakalie robią się pełne goryczy więc najlepiej zerkać do piekarnika!) Po wystudzeniu pokroić na paski o szerokości około 3,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuścić
Kraina Miodem PłynącaSkoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość miała napisy fit to tak naprawie opis składu mnie przerażał. Na widok tej ilości cukru i czekolady możną od razu utyć ... i to ma być dietetyczne? Wybaczcie ale czegoś takiego nie kupie i nikt(...)wmówi ze to jest fit. Dlatego postanowiłam zrobić własne, pyszne, domowe, chrupiące i przede wszystkim zdrowe batoniki. Składniki dałam takie jakie miałam akurat w szafce, każdy z was może zaeksperymentowac i skomponować swoja własną przekąskę, proporcje dając "na oko". Takie batonik to naprawdę energii moc. A tym podróbkom mówimy stanowcze NIE! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik