boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma innymi niezwykłymi dodatkami! Ogranicza Was tylko wyobraźnia, no i może domowy budżet. :D Kurczak w sezamowej panierce świetnie będzie smakował z ziemniakami czy batatami, a konfiturę z czerwonej cebuli możecie dodawać dosłownie do wszystkiego! Wypróbujcie koniecznie - smacznego kochani
Cooking Monsterkumpir? Moja subiektywna lista najlepszych ciast z warzywami/My subjective list of best vegetable cakes: 1. Tureckie ciasto szpinakowe / Turkish spinach cake (wegetariańskie/vegetarian) 2. Łatwe czekoladow ciasto z batatem / Easy to make chocolate cake with sweet potatoes (wegetariańskie/vegetarian) 3. Dietetyczne ciasto czekoladowe / Low-calorie chocolate cake (wegetariańskie/vegetarian) 4. Cynamonowe ciasto marchewkowe / Cinnamon & carrot cake
Qlinarnie i Qlinarnietego zdrowego i czekoladowego! Pyszności! Można zjeść całą porcję na raz nawet na kolacji - bez konsekwencji :) Więcej pisać nie będę - spróbujcie sami!* Składniki (1 porcja): - 1 średni upieczony/ugotowany batat - 15g kakao - 100 ml mleka kokosowego - słodzik wg uznania (syrop z agawy, daktyli, namoczone daktyle - co tam lubicie) Batata obrać ze skórki. Miąższ batata oraz pozostałe składniki zmiksować blenderem na gładką
CookYourselfWarsztaty odbywały się na polance przy hotelu, pod skałkami. Na gości czekały leżaki i wygodne fotele. Przepisów było kilka w tym m.in. na pomoczkę i pyszne bataty z grilla ( oj, w końcu muszę je zrobić domownikom) – zdjęcie powyżej. Kolejnym przepisem była sałatka z pieczonego na grillu bakłażana, był łosoś grillowany na cedrowej deseczce
Kuchnia na wzgórzulekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki
cool and mintycoś na słono. Tym razem pierś kurczaka z frytkami z batata, pomidorem i liofilizowaną kukurydzą. Wszystko świetnie się komponuję, więc i dobrze smakuje! Składniki: 100g piersi kurczaka 1 średni batat 1 pomidor liofilizowana kukurydza przyprawy: pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
Truskawkowa FiestaDODATKOWO : 1 spory batat 2 ziemniaki sól 1 łyżka masła Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 250 g ugotowanej soi 400 g ugotowanych na prze batatów 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 ml dobrej oliwy np. słonecznikowej, lnianej 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku ostra papryka do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka czubrycy ( najlepiej mieszanki ) natka pietruszki
Kulinarne Fantazje Mariolikoncepcja na to danie. W farszu znalazły się też cebula, czosnek, świeża kolendra i chutney z papai. Do zakupu tego ostatniego przekonał mnie Maciek swoim pysznym wegańskim curry z batatów i soczewicy . Pod koniec zapiekania wierzch posypałam kawałkami fety. Składniki: 6 dużych pieczarek 1 średni bakłażan 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej kolendry sól pieprz 50 g fety
zadanie-gotowanieJeszcze kilka lat temu mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem podbijające restauracje, teraz zwykłe kuchnie. Mniej boimy się batatów, bakłażanów, limonek, awokado, imbiru – choć są u nas od dawna, to mam wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania
Poezja smakubędę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna
Cooking MonsterMakaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami
WojnaNaSmaki.plSałatka z batatów Sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka brokułowa Sałatka z kurczakiem Ziemniaczana sałatka Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka owocowa
NA MOIM TALERZUudany dzień i lekko , lekko nie tylko na duszy ,ale i na ciele. Proponuję wspaniały posiłek, na pyszny , wiosenny obiad tudzież kolację. Składniki 200 g kaszy pęczak 200 gramowy batat pół czerwonej cebuli opakowanie warzyw mrożonych z brokułem i mini marchewką natka pietruszki do woli garść ugotowanej ciecierzycy Zioła Małgorzaty oliwa z oliwek u mnie Olitalia z dodatkiem bazylii
Z Kuchni Do Kuchnijuż sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą z tych pyszności
Moja pasja smaku