już grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów , to warzywa korzenne mogą ich mieć całkiem sporo. Do wyliczeń ilości węglowodanów poniżej użyłem właśnie jeden cukinii i dwóch marchewek
PaleoSMAKPrzepis na cacciatore Składniki: 5-6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 300 g leśnych grzybów 2 szalotki 1 por 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 1 batat 2 puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina 1 gałązka rozmarynu 2 laurowe liście sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oleju Pokrój cebulę
codojedzeniakopytka, tyle że dziabnięte widelcem, ale w sumie jak miałabym to nazwać ” batatowe kopytka dziabnięte widelcem”, sami rozumiecie… Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g ugotowanych batatów 450 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki 6 łyżek kaszy manny łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej 1 banan/spokojnie gałka muszkatołowa skutecznie maskuje aromat banana Przygotowanie: Ziemniaki przepuść przez
greenscarftaki krem świetnie smakuje jako nadzienie do naleśników. Pamiętam, że na słoiczku pisało " krem do makaroników". Jak smakują pieczone kasztany jadalne? Są słodkie, wiele osób porównuje ich smak do batatów, mi nieco przypomniają smak większych orzechów, coś pomiędzy orzechem brazylijskim a makadamia. Jak upiec kasztany jadalne? Kasztany jadalne ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, nacięte wcześniej na krzyż. Włożyłam do piekarnika
Moja smaczna kuchniamielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI oraz BURACZKAMI
pieprzny smaczekwyszły takie, jak powinny (dodałam za dużo oleju i siemienia lnianego, więc w ogóle nie urosły). Drugą dynię pochłonęliśmy w formie frytek (swoją drogą ma bardzo podobny smak do batatów - mój partner Piotr w pierwszej chwili myślał, że właśnie je jemy :)) Ostatnia dynia trafiła na nasz stół w formie pikantnej zupy krem z zielonym groszkiem. Zupa dyniowa jest prosta
VegUlkapyszne, naprawdę :) Nie wierzycie?? Sami sprawdźcie zatem, zapraszam do kuchni. Dzisiaj będziemy gotować wspólnie troszkę inaczej niż zawsze :) Potrzebujemy ulubione warzywa w ilości takiej, żebyście się najedli. Ja wykorzystałam bataty , marchew , pietruszkę , seler i buraczki . Warzywa obierzcie, opłuczcie i osuszcie - najlepiej papierowym ręcznikiem. Osuszone pokrójcie w słupki, troszkę grubsze niż tradycyjne frytki. Przygotujcie dużą, płaską blachę i wyłóżcie
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na 8 sztuk standardowej wielkości (idealni pasujące do moich bułek, no przecież): 500 g ugotowanej kaszy bulgur (waga po ugotowaniu, suchej to będzie jakieś 200 g) 1 duży batat (mój miał 500 g) 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml oleju roślinnego po pół łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu
greenscarfbiałego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek. Po chwili dolej wino i zaczekaj
Bazując na smakuchoć wiem, że na blogu pojawiają się one dość rzadko. Postanowiłam to zmienić i myślę że w najbliższym czasie dodam kilka takich przepisów. Ostatnio miałam w domu słodki ziemniak (batat) i postanowiłam go jakoś wykorzystać. Wybór padł na ciekawie zapowiadające się curry z mlekiem kokosowym. W oryginalnym przepisie głównym jego składnikiem miał być kurczak, ja jednak miałam bardzo ładne filety
Codzienne Gotowaniewydaniu magazynu wraz z trzema innymi przepisami na faszerowane warzywa. Jeśli lubicie faszerować, to gorąco polecam Wam moje przepisy – znajdziecie tam przepisy na (oprócz patisonów) bakłażany, dynie oraz bataty. Składniki: 3 małe patisony 200 g kurek 1 woreczek kaszy gryczanej 2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki świeżo starta gałka muszkatołowa 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela
Garniec Magaliepieczywem i kieliszkiem białego, wytrawnego wina. Smacznego! A jeżeli lubicie stwora, zajrzyjcie do pozostałych przepisów: Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Ośmiornica marynowana w occie Sałatka z marynowaną ośmiornicą składniki (3 porcje) 1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg) cebula 2 liście laurowe dodatki
Stare GarySzparagi, bób, groszek II Cukinia i kwiaty cukinii III Pomidory IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja XVI Sery XVII Ryby i owoce morza XVIII Mięso XIX Bakalie
Moja pasja smakufanpage strony śledzi 837 osób. Najpopularniejsze przepisy to: 1. zielony mus owocowy z jarmużem 2. domowe lody bananowe 3. omlet owsiany Najczęściej wyszukiwane frazy to: " lody bananowe ", " krem z batatów " i " frytki z pietruszki " Najczęściej odwiedana zakładka: " Fit ". Wspaniałe statystyki :) Chciałabym Wam z całego serca podziękować za to, że jesteście, że czytacie i że wspieracie. Pamiętajcie, że liczy
Zawsze głodna!