śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej. Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat – on naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym
Blendmanświeżych i różnorodnych warzyw i owoców. Więc skoro dbają to znaczy, że ludzie to kupują, a jak kupują to znaczy że jedzą. Super. Ja też korzystam, bo kiedyś o batatach w mojej okolicy mogłam pomarzyć tylko. a dziś mam je na co dzień, tak samo jak z innymi produktami. Jakież to było moje zdziwienie jak zobaczyłam w osiedlowym markecie
Blondynka GotujeSoczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią Składniki: - ryż jaśminowy - 1 ½ łyżeczka curry - 30g czerwonej soczewicy
Wegańska kuchnia orientalnaTagine z batatem, cukinią, cieciorką i rodzynkami Składniki: - ryż jaśminowy - 1 łyżeczka curry - 50g ugotowanej cieciorki
Wegańska kuchnia orientalnaZbliżają się Święta, więc i pasztet musi być. Pierwotnie miałam robić z fasoli i batatów, ale nie miałam ani jednego ani drugiego. W kuchennej szafce znalazłam natomiast całe opakowanie ciecierzycy, a w lodówce marchewki. Składniki: - 1 szklanka surowej ciecierzycy - 1 marchew - 1 cebula - garść żurawiny - 4 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu - 2 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżeczki soli morskiej - szczypta
Smakuje zdrowofioletowe ziemniaki to strzał w dziesiątkę. Ładne kolory i niesamowity smak dania spowodują, iż będą to smaczne święta. Jeśli chodzi o fioletowe ziemniaki to można zastąpić je standardowymi lub batatem. Jednak uważam, że ich fioletowa barwa wygląda ciekawie na tle pozostałych składników. Fioletowe ziemniaki kupiłam w Makro więc jeśli zależy Wam na odtworzeniu dania to tam powinniście ich szukać. Smakiem
Mango Papajarobi „pangrattato” (w języku polskim to „bułka tarta”, ale wiadomo po włosku czy francusku, to nawet pierdnięcie brzmi pęknie) , sprawdzi się z pieczonymi zwykłymi ziemniakami, batatami, marchewką, pietruszką, selerem. Składniki na 3-4 porcje (jeżeli jest to danie główne) 1,5 g dyni pokrojonej w kostkę około 3 cm (najlepsza byłaby piżmowa) 2 łyżeczki kuminu
greenscarfkuskus, z groszkiem i fasolką na roszpunce, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) ziemniaki z karmelizowaną cebulką, ciecierzycą i groszkiem z garam masala (vegan) smażony (tarty) batat, z cebulką i pieczarkami, z tahini i płatkami drożdżowymi, ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam
More food, love and dreamsnajcieńszego ciasta (choć z tym farszem to nie należy do najłatwiejszego). Pozostałe przepisy na pierogi (bezglutenowe, ruskie, z kapustą, ze szpinakiem, z mięsem, z suszonymi pomidorami, leniwe z batatów itd) - tutaj . Zapraszamy
Wypisz Wymalujsoczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini (vegan) *z pure, mąki dyniowe *płatki drożdżowe+tahini+woda pomidorowe curry z ciecierzycą i batatem, ryż jaśminowy (vegan
More food, love and dreamsznajomych lub gości, a może przy okazji spróbować przekonać ich do diety paleo. Taki kawał mięsa z kością zawsze robi dobre wrażenie. Baraninę można zaserwować np. z sałatką brokułów, batatów oraz granatu. Potrzebne składniki: Łopatka barania Czosnek Rozmaryn Sól i pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy solą i pieprzem
PaleoLifebidi-language:HI;} CHLEB PALEO ŚRÓDZIEMNOMORSKI ( niskowęglowodanowy, bezglutenowy) Skł a dniki: 7 jajek 1 szklanka startej cukinii (może być wymieszana z marchewką, albo można dodać np. bataty czy buraki te już są wysokowęglanowe) 2/3 szklanki pesto z oliwek i suszonych pomidorów 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/3 szklanki mąki lnianej (zmiksowane w młynku
Bon appetit mon amieowoców - oczywiście z tych samodzielnie ususzonych, zwłaszcza, że nawet w okresie jesienno - zimowym możemy bez problemu ususzyć tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym jabłka, buraki, cukinię czy bataty. Możemy też przygotować zdrową, świeżą przekąskę w postaci nadziewanego przeróżnymi pastami selera naciowego. Będzie to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż zajadanie się czekoladą czy ciastem z pobliskiej cukierni. A jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamakaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka i pomidorami brownie z batatów i daktyli (vegan
More food, love and dreamsKolejny ładny i smaczny przepis na placuszki, ale tym razem warzywne. Dlaczego wybrałam takie warzywa? Dlatego, że świetnie razem się komponują i dodają lekko słodkiego smaku. Składniki: 1 mały batat 1 średnia marchewka 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki mąki żytniej przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, suszone pomidory olej do smażenia Sposób przygotowania: Batata
Truskawkowa Fiesta