początek koper włoski, aż się zeszkli. Odkładamy go do miseczki. Teraz dolewamy nieco oliwy i wrzucamy na patelnię cebulę i pieczarki. Przesmażamy na małym ogniu, w czasie kiedy warzywa smażą się, delikatnie wbijamy jajka do miseczki. Dodajemy łyżkę jogurtu, pieprz, sporo tymianku roztartego w dłoniach, trochę soli, papryki ostrej i na koniec ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej. Masę jajeczną dobrze roztrzepujemy(...)jest już fajnie ścięta, to na pewno jest gotowy. Pamiętajcie, że omlet najlepszy jest taki lekki, nie przesmażony. Podajemy go samego np. z grzankami lub nasz ulubiony sposób z ryżem basmati i surówką. Może być oczywiście samodzielnym daniem. Wybór należy do Was. Pozdrawiamy
vegetanieKasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutaj , gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka(...)wymieszać - Do kaszy dodać awokado, wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok umieścić buraczki i groszek. Tak wygląda to danie w formie sałatki, gotowej do zabrania do pracy. Użyłam jednak ryżu basmati zamiast kaszy, bo po prostu mi się ona skończyła:) Dodałam też kilka orzechów nerkowca
Wegańska kuchnia orientalnaZazwyczaj unikam pracochłonnych przepisów. Wyjątek robię dla malutkich gołąbków zawijanych w liście winogron, nazywanych w Grecji dolmades . Uwielbiam te nadziewane ryżem i warzywami maleństwa, które można by również nazwać fit-gołąbkami :) Choć bardzo lubię tradycyjną wersję dolmades , którą zajadałam się w czasie pobytu na Kos , oraz tę libańską z dodatkiem ciecierzycy i korzennych przypraw , tym razem nabrałam ochoty na szaloną(...)wiecie, tak to jest z prawdziwymi przysmakami, czasem trzeba sobie na nie najpierw zapracować ;) Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki - Przepis Składniki / na ok. 25 małych gołąbków: 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami (potrzebujesz ok. 150 g buraczków) 200 g ryżu basmati (suchego) 1 pęczek koperku 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku garść pestek dyni sporo soli, pieprz
Chilli Czosnek i OliwaDziś mam dla was kolejną odsłonę zapiekankową. Tym razem coś, co zaserwowano nam w gościnie, smak tak bardzo mi przypasował, że poprosiłam gospodynię o przepis i
Przepysznik - BLW i nie tylkozbyt ostrych dań. Ostre smaki ma łagodzić również raita, czyli odpowiednio doprawiony sos jogurtowy.Wspaniałe w kuchni indyjskiej jest to, jak wiele potraw wegetariańskich możemy odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs króluje kurczak, baranina i jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa różnie, bo w części(...)użyciu. Jeśli, któreś z dań przypadnie Wam do gustu i będziecie chcieli kontynuować swoją przygodę z kuchnią indyjską, to na pewno przydadzą się one Wam w wielu daniach:- ryż basmati (przydatny do wszelkich dań z ryżem, bo jego przygotowanie zajmuje 10 minut - opisałam je w kuchennym ABC - jak przygotować ryż basmati)- świeży imbir- świeży czosnek- cebula/szalotki- kolendra
W kuchni wieczoremtego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego - sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój. Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko. Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem kokosowym.Dzisiejszy przepis pochodzi z książki(...)świetnie pasuje do koziego sera. Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Przepis na 4-6 porcjiprzepis z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska, Claudia RodenSkładniki: 8 łyżek oliwy 1/2 kg cebuli, pokrojonej na pół a następnie w cienkie talarki 250 g zielonej lub brązowej soczewicy* 250 g długoziarnistego ryżu (u mnie basmati) sól, pieprz * soczewica czerwona nie nadaje się, gdyż rozpadnie
Chilli Czosnek i OliwaŚwietną okazją do wypróbowania libańskiej wersji gołąbków stał się temat wspólnego gotowania z Mirableką , czyli dietetyczne gołąbki. A te z pewnością zaliczają się do tej kategorii! Nadziewane ryżem i warzywami , od spożywanych przeze mnie często dolmades różnią się dodatkiem uwielbianej przez Libańczyków ciecierzycy oraz korzennym posmakiem, który zawdzięczamy tradycyjnej libańskiej mieszance siedmiu przypraw. Spokojnie można ją zrobić samemu w domu(...)sztuk Składniki: ok. 50 liści winogron, świeżych lub marynowanych (ja użyłam liści marynowanych ze słoika i zużyłam całą jego zawartość, czyli ok. 60-70 sztuk) 200 g ryżu długoziarnistego (u mnie basmati) 1 cebula, drobno posiekana 2 małe pomidory (lub jeden duży), pokrojony w drobną kostkę 1/2 papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy 1 łyżka
Chilli Czosnek i Oliwadodając grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy(...)Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem, aby woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy konserwowej 1 duży pomidor kilka oliwek 1/2 limonki pieprz, oliwa z oliwek
vegetanieprzez mistrza. Czyli do zobaczenia w Barcelonie :) Jak najszybciej !!! A teraz schodzimy na ziemię i do garów hihi :) Oto nasza wersja hiszpańskiego omleta, czyli tortilla z warzywami. Omlet z warzywami - tortilla (4 osoby) 5 jajek 1 pomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu(...)pizza :) Wyłączamy gaz i posypujemy przed podaniem szczypiorkiem i oregano. My lubimy delikatnie całość skropić oliwą chili, nadaje miłej ostrości :) Omleta kroimy na 4 kawałki i podajemy z ryżem basmati i surówką. Życzymy smacznego i pochwalcie się swoimi omletami :) Będzie nam miło zobaczyć Wasze poczynania
vegetaniejęzyku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy i z pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający(...)szczypiorek (trochę zieleniny zostawić do dekoracji), wymieszać, przykryć, zostawić na 5 minut. Wlać jogurt lub kefir, wymieszać i nakładać do miseczek. Udekorować kolendrą, szczypiorkiem i krążkami chili, podawać z ryżem basmati i/lub chlebkami naan. Korma z wieprzowiną inspirowana przepisem z książeczki "Scharf&Spicy" z serii "Essen&Genießen" Wydawnictwa Happy Books
Kuchnia Prezydentowej