basmati ryż z warzywami - 132 przepisów (strona:6/9)

Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą 112

pieprz - kilka pomidorków koktajlowych        - ¼ łyżeczki suszonej mięty - kawałek ogórka - 100g brokuła - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem i odstawić go na 10 minut - Następnie ryż przełożyć do miski i schłodzić (np. wystawiając na parapet za okno;) - Brokuła podzielić na różyczki, gotować(...)wrzątku przez 2 minuty, przelać zimną wodą - Pomidorki pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w kostkę - Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem - Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 172

warzyw, które są pod ręką. Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą(...)podsmażoną rybą bez panierki – szybko, pysznie i kolorowo. Składniki: 0,5 kg ryby, najlepiej białej (np. dorsz) 4-5 łyżek sosu sojowego 250 g ugotowanego ryżu białego, np. basmati Uncle Ben 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1/2 zielonej papryki 2 jajka 2-3 ząbki czosnku 150-200g zielonego groszku łuskanego (może być mrożony) 150 g zielonej fasolki

Pociąg Do Kuchni
Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado 110

Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado Składniki:   - 100g ryżu basmati                         - 1 łyżeczka garam masali - 100g ciecierzycy(...)kawałek awokado                       - kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Czosnek i chili drobno posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir, kumin i kolendrę; smażyć przez

Wegańska kuchnia orientalna
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 170

dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat (po ok. 2-3 minutach), wtedy dodać soczewicę, smażyć mieszając 2 minuty, dodać pomidory z sokiem, bulion z warzywami i mleczko kokosowe, gotować na mniejszym ogniu ok. 20-30 minut pod przykryciem (jeżeli mamy mniejszą patelnię, możemy zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem i gotować wszystko w garnku(...)jeszcze ok. 7-10 minut. 4 . Gorące rozlać do miseczek, udekorować jogurtem i świeżą kolendrą, podawać można samą, z chlebkiem naan lub innym pszennym (typu bagietka chociażby) albo z ryżem basmati.   Zupę zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Ciepło, cieplej, gorąco

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami 155

Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami Składniki: - 100g ryżu basmati                                     -  1 łyżeczka mięty - 80g ciecierzycy(...)kawałek awokado Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Przełożyć go do miseczki i schłodzić - Cieciorkę włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej

Wegańska kuchnia orientalna
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 168

basmati 15 dkg ser mozzarella ( w kulkach) Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą, następnie osączyć. Lekko posolić i posypać ras el hanout. Z  braku ras el hanout można dodać po szczypcie bazylii, tymianku i  oregano. Ugotować ryż(...)łyżkach wody kilka pręcików szafranu i po chwili wymieszać z ugotowanym ryżem. Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i  12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię

Kulinarny karnet Christophera
Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem 152

Jedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista  (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu.  Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając(...)wersja, świetna na lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 150 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść liści

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 152

cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane są różne metody przygotowywania ryżu: ryż może być wcześniej namaczany (jak w moim daniu), może być(...)przepadam za nimi. I tak były jak dla mnie za mocno wyczuwalne w potrawie. Pilaw z bobem, korzennymi przyprawami i grillowaną cukinią inspirowany tym przepisem na 4 porcjeSkładniki: 225 ryżu basmati, namoczonego w wodzie przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu w łupinkach) 2 cukinie, pokrojone w plastry

Chilli Czosnek i Oliwa
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 158

Pierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś

Smaczne Zdrowe
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 215

Jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa

Słodko-Słony Świat Ilony
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 194

Zapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty  A z wiosną pojawiły się moje ulubione warzywa, w tym młoda kapusta. A jak młoda kapusta, to nie może zabraknąć na naszym stole gołąbków. Tym razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz(...)rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 150 ml rosołu 8 liści młodej kapusty chili w młynku sól  do smaku pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 142

Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati Składniki: - 100g ryżu basmati z dzikim                         - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g kalafiora                                                - odrobina cynamonu(...)górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kurczak curry z fasolką szparagową 198

mielonej kolendry 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków. Na patelnię(...)dość pikantna masala i te proporcje są na łagodne curry. Przygotowanie ryżu:  Do niezbyt dużego garnka wlać 1 szklankę zimnej wody, wsypać 1/2 szklanki ryżu basmati, zagotować i od tej chwili gotować pod przykryciem bez mieszania, na wolnym ogniu 9 minut (pilnować by nie wykipiał). Ugotowany ryż zdjąć z palnika, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, przykryć i odstawić

Kuchcik gotuje
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 186

imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati, lub dla dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka.   Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku(...)mięsa jak lubimy, ale niezbyt długu, aby mięso pozostało soczyste i miękkie. Posypujemy dużą ilością świeżej kolendry oraz podprażonym na suchej patelni sezamem. Do tego podajemy ryż - najlepiej brązowy oraz ulubione warzywa - ja lubię do tego dania pokrojony świeży ogórek polany olejem kokosowym z dodatkiem sosu sojowego i posypany sezamem

Kulinarne Inspiracje
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 122

papieru ryżowego 1 woreczek ryżu parboiled 1/2 opakowania mieszanki chińskiej sos sojowy pieprz, tymianek, imbir przyprawa 5 smaków olej ryżowy Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej. Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem. Na koniec dosypujemy sporo przyprawy 5 smaków i wszystko mieszamy ze sobą. Gotowe :) Papier ryżowy namaczamy w wodzie i kładziemy(...)kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Polewamy całość oliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :) Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili i posypujemy sezamem. Smacznego

vegetanie