oczekiwania! Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam. Jak dla mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego łyżka surowego kakao 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szklanka dużych truskawek Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem. Stopniowo dodajemy olej a następnie miksując na mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy startą czekoladę oraz marchewkę. Mieszamy
Mienta blogKawa z mlekiem i... bananem :) A całość uzupełnia kremowa bita śmietana. Kiedyś w pewnej ogólnopolskiej sieci z literą "M" w nazwie piłam takie bananowe latte i bardzo mi posmakowało, choć przypuszczam, że z bananami za wiele wspólnego nie miało, a pewnie tylko zawierało dodatek sztucznego syropu :) Później podobną kawę podejrzałam u Ady ( Pora Coś Zjeść ). A ponieważ odkryłam(...)przypadkiem zapomniane banany, które prosiły się o spożytkowanie, wreszcie miałam motywację, żeby sobie takie latte zrobić :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówMuffinki bananowe - pyszności - Wariacje na temat babeczek można ciągnąć w nieskończoność. To jedyne ciastko, które daje tyle możliwości. Dziś wersja z bananami. **************************************************************** Bananowe muffiny - przepis Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 125 g cukru 2 jaja 125 g mąki(...)dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać rozkłócone jaja - ciągle ubijając. Dosypać mąkę, mleko i rozgniecione banany. Szybko wymieszać. Nakładać do papilotek lub foremek. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach C. Aż się zarumienią
kolorowotorcikowocieście bananowym z daktylami wiedziałam iż na tym jednym nie skończy się nasza przygoda z ciastami bananowymi. Dzisiejsza wersja ciasta jest bardziej wytrawna. Banana walnut loaf czyli tradycyjny angielski chlebek bananowy z orzechami wg Jamiego Olivera. Ja natknęłam się na niego tutaj , troszkę go tylko zmodyfikowałam. Myślę, że nie zaszkodziło mu to smakowo a z pewnością był zdrowszy. Oryginalnej wersji(...)180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)* - 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)* - 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g) - 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże jajka , lekko roztrzepane - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/4 łyżeczki soli - 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia - 110g stopionego masła (wystudzonego) - 1/2-1
Smaczne ZdrowePyszne owocowe musy z dodatkiem bitej śmietany, zwieńczone orzechową granolą. Uwielbiamy takie deserki szczególnie latem z świeżych owoców. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g borówek 2 banany 200 g malin 3 łyżki granoli orzechowej cukier puder do smaku Przygotowanie: Zimną śmietanę ubić na sztywno i dosłodzić cukrem pudrem. Borówki, maliny i banany zmiksować w osobnych naczyniach(...)szklanek nałożyć po łyżce bitej śmietany. Mus z borówek, resztę bitej śmietany, po 1,5 łyżki granoli orzechowej, mus z bananów, mus z malin na koniec udekorować całymi malinami i posypać granolą orzechową. Przed miksowaniem owoce najlepiej schłodzić a deser podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujeCzasem na śniadanie lubię zjeść coś nietypowego:) Tym razem były to tosty z masłem orzechowym, za którym przepadam oraz z bananem. Przygotowuje się je niezwykle szybko. Podobno takie tosty jadał na śniadanie Elvis Presley, jak tu więc odmówić sobie takiej królewskiej kanapki. Składniki: 4 kromki chleba, banan, 4 łyżki masła orzechowego, masło lub margaryna do posmarowania. Przygotowanie Każdą kromkę(...)chleba posmarować łyżką masła orzechowego. Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry. Ułożyć na dwóch kromkach posmarowanego chleba. Przykryć drugą kromką chleba - masłem orzechowym do środka. Wierzch, z obu stron posmarować masłem. Smażyć w opiekaczu do kanapek, aż tosty się pięknie zrumienią, lub smażyć na patelni grillowej. Od razu podawać
Z miłości do słodkościPodczas sylwestrowego wieczoru dobrze sprawdzają się deserki w pucharkach. Dlatego ja proponuję błyskawiczny w przygotowaniu deser na bazie jogurtu kokosowo-migdałowego oraz kremówki. Do tego banan oraz nasza ulubiona domowa konfitura z jagód i kokosowe batoniki. Dla dorosłych pyszny dodatek w postaci likieru jajecznego... Palce lizać!! Składniki: 1 banan, 1/2 słoiczka domowej konfitury z jagód, 250ml jogurtu kokosowo - migdałowego(...)szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 mały batonik Bounty, 4 łyżki likieru jajecznego Adwokat. Przygotowanie Banana pokroić w plasterki, ułożyć na dnie 4 szklanek lub pucharków. Nałożyć po łyżeczce konfitury jagodowej. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać z jogurtem. Nałożyć po 2 łyżki masy do szklanek. Ponownie nałożyć łyżkę konfitury i masę śmietanową
Z miłości do słodkościBananowy chlebek, czyli banana bread to jest ciasto dla mnie niezawodne. Ma tyle odmian ile tylko można sobie zamarzyć. Tym razem postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomysł na ciasto, do którego można wykorzystać pozostały mak oraz zbrązowiałe banany. Ciasto ze względu na mak i białą śnieżną polewę świetnie będzie się prezentowało na świątecznym stole. Jest proste i tanie, idealne. Po prostu banana bread. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPlacuszki bananowe będą smakowały i dorosłym i dzieciom. Najlepiej wykorzystać już bardzo dojrzałe banany do tych placuszków, wtedy możemy nie dodawać cukru i dzięki temu mamy zdrową wersję placków na śniadanie. Polecam spróbować! Składniki : * dojrzały banan * jajko * 2 łyżki jogurtu naturalnego * 5 łyżek otrębów pszennych Sante * 3 łyżki otrębów owsianych Sante Przygotowanie : Rozgnieść dokładnie banana, wymieszać z jajkiem i jogurtem
Magiczne Życie Martypianka. Nam smakował, mam nadzieję że i Wy się skusicie na kawałek. Zapraszam! Składniki : * opakowanie okrągłych biszkoptów * szklanka mleka * 3 małe serki homogenizowane waniliowe * mała śmietana kremówka * 2 banany lub inne owoce * 2 galaretki bądź żelatyna i barwniki spożywcze Przygotowanie : Okrągłą foremkę wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty zanurzać w mleku i układać ściśle koło siebie aż do zapełnienia całego(...)tortownicy. Kremówkę ubić, dodając serki i rozpuszczoną w szklance wody jedną galaretką. Wylać delikatnie na biszkopty. Gdy lekko stężeje ułożyć pokrojone w plasterki banany. Drugą galaretkę przygotować w szklance wody i gdy zacznie tężeć to wylać ja na banany. Odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto w smaku przypomina sernik na zimno, ale ubita kremówka dodaję lekkości i smakuje jak pianka
Magiczne Życie Martysłodki albo za wodnisty mi wychodzi. Stawiam na domowe specjały więc i domowy budyń już na blogu był. Odsyłam Was do przepisu na waniliowy , a dzisiaj poszalałam i dodałam banany. Powiem Wam, że smak wyszedł idealny. O niebo lepszy niż ten z torebki. Jesteście zainteresowani? Zapraszam po przepis! Składniki : * 2,5 szklanki mleka * 2 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej * 2 dojrzałe banany * 4 żółtka * 4 łyżki cukru Przygotowanie : 2 szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami, cukrem i żółtkiem. Do zagotowanego mleka wlać dokładnie wymieszane mąki z żółtkami. Mieszać aż będzie gęste. Dodać rozgniecione na gładką masę banany. Przelać do pucharków, ozdobić według własnej potrzeby np. domowym sokiem malinowym lub żurawinowym
Magiczne Życie Martykryje się niczym nie zniechęcana porcja pozytywnego nastawienia. Ale i tak, o włączeniu piekarnika przy takiej temperaturze mowy nie ma! Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone(...)żelatyna lekko się ściągnęła, zmiksowałam ją z serkiem, dodałam delikatnie kremówkę i zamieszałam. Wylałam na przygotowany spód i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę stwardnieje. Zanim stężał do końca, wyłożyłam banany, dociskając, aby galaretka nie spowodowała ich wypłynięcia. Kiedy galaretka już ostygła, zalałam tak przygotowany serniczek i odstawiłam na noc do lodówki. Wyjęłam go z tortownicy, po czym delikatnie odkleiłam folię
W kuchni Karmel-itkitabelce "kolejna nuda". Lubię moją pracę. Pocieszam też się w kuchni. Wiecie, że racuchy nadają się na śniadanko? ;] ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE. (przepis na racuchy podstawowy, dodatek bananów własny;) 1/2 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (połowa kostki) szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka (można zastąpić ciepłą wodą) 1 jajko 3 banany pokrojone(...)szczyptą soli. Wbijam jajko, dodaję resztę cukru, mleka, na końcu wyrośnięty zaczyn i wszystko wyrabiam. Kiedy ciasto jest zbyt ciasne, gęste, należy dodać odrobinę ciepłego mleka. Dorzucam także banany, łączę z ciastem. Na głębokiej patelni rozpuszczam olej do głębokiego smażenia. Na rozgrzany tłuszcz rzucam łyżką stołową porcje ciasta, lekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto
W kuchni Karmel-itkijednak dodatkiem jest coś słodkiego. Co poprawi humor. I dodatkowo dostarczy przyjemnych doznań smakowych. ***************** Kolejny efekt bawienia się, eksperymentowania ze składnikami wzywającymi do konsumpcji. Znów do akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki(...)Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę (jeśli wolimy grubszy spód, można kruszonkę pominąć). Na tak przygotowany spód wylewam masę śmietanowo-bananową. masa bananowo-śmietanowa 8 przejrzałych bananów (miąższ nie może być brązowy!) 4 duże kwaśne śmietany 12% (po 400g) 3 budynie waniliowe 3 budynie śmietankowe szklanka cukru 4 białka Banany miksuję na papkę. Miksuję
W kuchni Karmel-itki