banan - 14723 przepisów (strona:282/982)

Pudding ryżowy z gruszką, bananem i mleczkiem kokosowym 167

niż przygotować zaraz po tym, gdy się wstanie ;) Składniki: 50 gramów suchego ryżu basmati z ziarnami quinoa (można oddzielnie ryż i 1 łyżkę quinoa lub sam ryż basmati) 1 banan 1 gruszka 1/2 garści jagód goji 2 łyżki, z kopką, mleczka kokosowego (u mnie to, co opadło na dno kartonu z mleka kokosowego; mleko kokosowe to nie jest to samo(...)mleczko kokosowe ) szczypta soli morskiej Ryż ugotować z solą według opisu na opakowaniu Banana pokroić w kawałki, a gruszkę w  kostkę Ugotowany ryż przełożyć do miseczki, dodać banana, gruszkę i mleczko kokosowe - całość dokładnie zblendować Pudding podawać z jagodami goji Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zdrowe słodkości - waniliowo-bananowy budyń jaglany 219

blogu, a tymczasem spróbujcie zdrowszej wersji z kaszy. O  właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej już kiedyś pisałam i możecie to przeczytać w poście o jaglanym kremie czekoladowym , a o bananach w poście o zielonym koktajlu oczyszczającym . Składniki (2-3 porcje): pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1,25 szklanki mleka (roślinne lub krowie) do gotowania + ok. 1 szklanka mleka(...)blendowania 1 banan pół laski wanilii 3 łyżki miodu/syropu klonowego 2 szczypty cynamonu rodzynki/kwaśny dżem (do podania) Przygotowanie: Najważniejsze jest, by kasza nie była po ugotowaniu gorzka. Aby temu zapobiec, wsyp ją na sitko o drobnych oczkach, przepłucz dokładnie pod zimną bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem z czajnika. Do garnka wlej 1,25 szklanki mleka i wsyp

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Płatki jęczmienne z makiem i zdrowymi dodatkami. Śniadanie na start. 215

Śniadanie na start – płatki jęczmienne z makiem i zdrowymi dodatkami. Uwielbiam zacząć, a czasem nawet kończyć dzień taką pyszną i pożywną miseczką. Wierzch zwieńczyłam naturalnie słodkim bananem, pokruszonymi płatkami migdałowymi i sosem daktylowym. Spróbujcie. Szybko, pożywnie i niezwykle pysznie. Miłego dnia Składniki: (na 1 porcję) 1 szklanka mleka 1/2 – 3/4 szklanki płatków jęczmiennych wyborowych (u mnie Młyny Stoisław(...)łyżki miodu 1 łyżka niebieskiego maku 1/2 banana szczypta pokruszonych płatków migdałowych około 1 łyżeczki suszonego berberysu sos daktylowy *ilość płatków zależy od indywidualnych upodobań co do gęstości Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki jęczmienne u mnie niespełna 3/4 szklanki, bo wolę gęste płatki), dodajemy łyżkę maku i miód do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu co jakiś czas

Słodkie okruszki
Wege shake owocowo-orzechowy 150

hiszpańskiej linii Amandin . Polecam Wam te wspaniałe produkty. Jeżeli nie możecie znaleźć produktów linii Amandin w swoim sklepie,to poproście właściciela o kontakt z hurtownią www.vegamarket.pl Składniki: 3 banany 2-3 łyżeczki pasty z orzechów włoskich BIO z nasionami konopii Amandin 50 ml naturalnego napoju ryżowego Amandin Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Następnie wkładamy do zamrażalnika na minimum(...)godziny. Po tym czasie przekładamy nasze zamrożone banany do misy blendera z nożami. Do owoców dolewamy napój ryżowy, dodajemy pastę z orzechów włoskich (jeśli lubimy mocniej orzechowe smaki należy dodać jej więcej). A następnie całość miksujemy tak długo, aż uzyskamy gęsty shake. Podajemy od razu z grubą rurką. Ja swoją porcję przyozdobiłam w śnieżynki. Smacznego

Słodkie okruszki
Domowy Kubuś - jabłko, banan i marchew 137

sama wykonać w domu. Dla kogo: dla lubiących zdrowe napoje dla szukających odpowiedników dla sklepowych produktów dla maluchów Składniki: 150-200g marchewki (ok. 3 sztuki) 2 jabłka banan sok z 1 cytryny wrzątek (ok. 500ml) Wykonanie tradycyjne: Warzywa i owoce obrać, pokroić na kawałki. Marchewkę wrzucić do blendera i zmiksowac, a następnie przełożyć do rondelka i n alać(...)rzą tku tak, by przykryć marchewkę , gotować ok. 5 minut . Gorąca marchewkę przełożyć do blendera d odać jabłka, banana, sok z cytryny i zmiksować, a ż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby uzupełnić wodą (ja lubi ę bardzo gęste i nie do daję ). Wykonanie w Thermomixie: Warzywa i owoce obrać, pokroić na kawałki. Marchewkę wrzucić do naczynia miks ującego

Mania Wypiekania
Kolorowa komosa ryżowa z miodem i owocami 178

Bardzo proste, smaczne, zdrowe i bezglutenowe śniadanie. Komosa ryżowa czyli quinoa ( u mnie tri colore) z dodatkiem  borówek, których zapas mam w zamrażarce, banana i uprażonych migdałów. Pyszne, energetyczne śniadanie :-) SKŁADNIKI na 1 porcję: 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1 mały banan 1/2 szklanki borówek ( wcześniej rozmrożonych) 1 łyżka miodu 1 łyżka płatków migdałowych Płatki migdałowe upraż na suchej(...)patelni . Banana pokrój w kostkę, wymieszaj z komosą, miodem i borówkami.  Przed podaniem posyp podprażonymi migdałami. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Likier bananowy. 116

Składniki : 2 dojrzałe banany 750 ml czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu 200 ml wody 30 dkg cukru laska wanilii lub ekstrakt waniliowy Sposób wykonania :   C ukier rozpuść w gotującej się wodzie. Do gorącego syropu dodaj laskę wanilii ( jeśli dodajesz ekstrakt waniliowy poczekaj, aż syrop trochę przestygnie ), zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem(...)zmiksuj na papkę. Rozgniecione banany przełóż do słoja, zalej wystudzonym syropem i wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6-7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać

Przepisy i porady kulinarne
Wegańskie piernikowe muffiny z dynią 142

mąki/ 200 g mąki pszennej i 50 g mąki orkiszowej 200 ml mleka sojowego 100 g cukru/ 50 g cukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego 1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g) 100 g oleju roślinnego/ 70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli 200 g dyni (waga bez skórki i „bebechów”) opakowanie przyprawy do pierników łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych ( tu znajdziecie przepis ) *użyłam avocado zamiast banana tylko dlatego, że zostało mi pół akie niezjedzone ze śniadania, z tego tez powodu użyłam mniej oleju, bo avocado jest wystarczająco tłuste, jednak śmiało możecie użyć w tym przepisie banana. Przygotowanie: pokrój dynię

greenscarf
MUFFINY "ALE PYSZNOŚCI!" BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU I CUKRU. IDEALNE DLA ALERGIKA, BEZGLUTENOWCÓW I WEGAN 69

płatków owsianych (zmielonych na mąkę), pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki, 1 banan, 7 daktyli (moczonych przez kilka godzin w wodzie), 1 laska rabarbaru, pół szklanki wody, łyżka rodzynek (opcjonalnie). Przygotowanie: Marchewki gotujemy do miękkości, miksujemy z bananem i daktylami na gładką masę(...)Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie łączymy z puree z marchewek, banana i daktyli. Laskę rabarbaru kroimy w kosteczkę. Dodajemy wraz z rodzynkami do masy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
DWUSKŁADNIKOWE KOKOSANKI 130

Przedstawiam dwuskładnikowe ciasteczka ze "śmieci", a dokładniej z pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego, oraz banana. Dzieci za nimi przepadają (sprawdzone na mojej Jagódce i jej małych przyjaciołach), dorośli też się zajadają ze smakiem i są zaskoczeni ich minimalnym składem. Takie ciasteczka zabieramy na wizytę do znajomych, gdzie serwuje się słodycze, których wolę, by moja córka nie jadła. Zawsze(...)pyszne, proste i szybkie w wykonaniu, tanie i zdrowe! Składniki na 10 ciasteczek: Pulpa po produkcji mleka kokosowego z jednego kokosa lub 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 banan. Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy pulpę. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka o średnicy 3-4 cm i grubości 3-5 mm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny (funkcja: termoobieg

Jeść, by żyć w zdrowiu
MINI BROWNIES (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ CUKRU) 177

stan lodówki i kuchennych szafek. Miałam niewykorzystaną pulpę kokosową, której nie zawahałam się nie wykorzystać. Skoro chęć na czekoladę, to w składnikach musiał znaleźć się karob. Posłodzić ciacho postanowiłam bananem, dla lepszej konsystencji dodałam mąkę amarantusową, a dla wzbogacenia smaku - wanilię. I tak oto stworzyłam pyszne, zdrowe mini brownies smakujące każdemu. To była słodka uczta. Małe, czekoladowe pychotki! Mniam! Składniki(...)sztuk: 1 szklanka pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego, 1 szklanka mąki amarantusowej, 3 łyżki karobu, 1 banan, 3/4 łyżeczki wanilii w proszku. Polewa z  TEGO  przepisu. Wiorki kokosowe do ozdoby. Wykonanie: Banana dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy w kształt ciasteczek grubości 1-2 cm na blaszkę do pieczenia. Pieczemy 30 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placki twarogowo-bananowe 212

białego sera, która potem zalega w lodówce. Przerobienie jej na placki to świetny sposób na recykling i zjedzenie ze smakiem sera w zupełnie innej postaci.  Placuszki dzięki dodatkowi banana wychodzą słodkie, więc nie trzeba ich już zbytnio dosładzać. Składniki na ok 12-15 sztuk: 300g sera twarogowego 2 banany 2 jajka 5 łyżek mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych(...)zwykła mąką pszenna 1 łyżka miodu (lub cukru) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Ser za pomocą widelca rozdrobnić. Banany obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Dodać pozostałe składniki. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.  Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron placuszki na złoty kolor (ja smażyłam bez tłuszczu). Jeżeli nie macie dobrej patelni posmarujcie ją lekko

Fabryka pomysłów
Jamajka, bananowiec z galaretką pod słodką pianką 568

czas pieczenia 30 minut. Wystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo: - 8 bananów - sok z 1 cytryny - 3 żółte galaretki  oraz 1 litr wody - 4 łyżki dżemu Masa śmietankowa z czekoladą: - 400 ml śmietany kremówki 30-36% - połowa startej mlecznej czekolady - 2 łyżki cukru pudru(...)której piekł się czekoladowy blat. 1. Na spodzie układamy połowę czekoladowego ciasta, które nawilżamy przygotowanym ponczem, następnie wierzch smarujemy kilkoma łyżkami dżemu. 2. Na warstwie dżemu układamy przekrojone wzdłuż banany, które nawilżamy sokiem wyciśniętym z całej cytryny aby nam nie ściemniały. Na banany przekładamy tężejącą galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce do zupełnego zastygnięcia. 3. Na galaretce delikatnie rozprowadzamy masę

Apetyczna babeczka
Wegańskie muffiny przepis podstawowy 119

przechowywać, najlepiej przykryte. Składniki na 12 szt (papilotki standardowej wielkości): 250 g mąki 200 ml mleka sojowego 100 g cukru 100 ml oleju roślinnego (około 60 g) 1 mały banan (to czarne, bo bardzo dojrzały banan trzymany w lodówce), mój ważył dokładnie po obraniu ze skóry 140 g pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Potrzebujesz(...)jednej wsyp wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Ideałem będzie jeżeli wszytki razem przesiejesz 2 razy. W drugiej misce zblenduj more składniki, czyli banana, mleko i olej roślinny. Połącz suche i more składniki, ale tylko do ich połączenia, nie rób tego mikserem. Idealne ciasto jest gęste ale lejące i ma delikatne grudki. Wypełnij foremki

greenscarf
Muffiny czekoladowo-bananowe 163

Bardzo pyszne, idealnie skomponowane muffinki, bo przecież czekolada i banany współgrają ze sobą doskonale. Za sprawą owoców babeczki są delikatne, mięciutkie i pięknie pachną. Czekoladowe kropelki są cudownym zwieńczeniem. Polecam :) Składniki na około 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju(...)banany 1 jajko groszki czekoladowe Banany drobno pokroić, dodać jajko i olej, wymieszać. W drugim naczyniu połączyć mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, cukier, sól i groszki czekoladowe. Suche składniki dodać do składników mokrych, dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę przełożyć do papierowych foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 18-20 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania