Składniki 🍦 : - 150 g orzechów włoskich namoczonych przez 12h w wodzie - 250 ml mleka Kokosowego Real Thai - 4 zielone banany (banany kroimy na plasterki i zamrażamy) - 150g mrożonych jagód - 200g mrożonych malin - 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (można pominąć) Przygotowanie : Odlewamy wodę z orzechów, zalewamy je mlekiem kokosowym, dodajemy olej kokosowy 🥥 🥥 i blendujemy. Dodajemy(...)banany, blendujemy. Dodajemy jagody i maliny, blendujemy Gotowe
Szkrab Je Samjednej tylko wyłącznie masy, a podczas pieczenia one w jakiś sposób się oddzielają i powstają dwie części, magia ;) Do jego wykorzystania idealnie nadają się już lekko przejrzałe banany, a samo ciasto robi się dosłownie w 5 minut, no może poza czasem pieczenia. Najprostsze ciasto bananowe składniki; 1/2 szklanki rozgniecionych bananów 4 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru(...)wanilii 1/2 szklanki masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najprostsze ciasto bananowe wykonanie: Ubijamy żółtka z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło i wodę. Ubijając dodajemy banany, a następnie mąkę. Na sam koniec dodajemy mleko i ekstrakt z wanilii. Ubijamy białka na puszystą pianę i ostrożnie dodajemy do masy, nie musi być dokładnie połączone. Wylewamy na blaszkę
Delusional TrineTosty z masłem orzechowym i bananami to pomysł na pyszne, szybkie i słodkie śniadanie. Idealny posiłek dla dzieci, ale także po treningu. To coś dla miłośników masła orzechowego. Tosty można przygotować z przeróżnymi dodatkami i za każdym razem będą smakowały inaczej, a te z masłem orzechowym na stałe zagoszczą w naszym menu :) Składniki: * 4 kromki chleba tostowego * 1 banan * masło(...)orzechowe (użyłam pasty orzechowej Radix- bis ) Wykonanie: Wszystkie kromki chleba posmarować z jednej strony masłem orzechowym. Na wierzch 2 kromek ułożyć banana pokrojonego w plasterki, przykryć to pozostałymi 2 kromkami. Oba tosty zapiekać w opiekaczu/sandwichu
Zrób to smaczniebananowe robimy tylko z 3 składników i nie wymagają specjalnej maszynki do lodów. Wystarczy blender. Miksujemy, mrozimy i gotowe. LODY KOKOSOWO-BANANOWE Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 3 dojrzałe banany sok z 1 limonki Przygotowanie: Banany bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i mrozimy. Zmrożone banany wrzucamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe i sok z limonki i miksujemy. Mus przekładamy
Bon appetit mon amiełyżek wody gorącej 2 łyżki żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru trzcinowego Masa bananowa: 2 banany dojrzałe 400 ml zimnej śmietany 30 % 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody ciepłej Przygotowanie : Blachę / tortownicę wykładam papierem do pieczenia(...)Kawę do nasączania biszkoptów rozpuszczam. Biszkopty na dno ,nasączam kawą. Kładę na dno blachy. Przygotowujemy masę bananową. Banany obieram i dokładnie ugniatam widelcem. W misce przekładam śmietanę, dodaję cukier. Miksuję na sztywno. Żelatynę rozpuszczam w ciepłej wodzie. Dodaję do śmietany, odrazu też dodaję banany. Mieszam mikserem przez ok 1 minuty. Masę przekładam na nasączone biszkopty. Na masę bananową kładę biszkopty
Gotowanie Patkitowarzystwie kwaśnego wiśniowego dżemu. Sam również smakuje znakomicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (14): 116 kcal B 3 g W 14 g T 5 g Składniki: ▸4 banany (najlepiej dojrzałe) ▸75 g masła roztopionego ▸1 jajo (w temp. pokojowej) ▸1 łyżeczka sody ▸półtorej szklanki mąki orkiszowej ▸pół szklanki słodzika/cukru ▸kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: 1. Banany(...)rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z sodą. 2. Do większej miski wrzucamy banany, słodzik/cukier, aromat, masło, jajo i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników (można ręcznie, nie trzeba używać miksera). 3. Masę przekładamy do formy (12x26) i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować
Zdrowie i pysznie na talerzujest naprawdę pyszny. Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj) Składniki: 0,5 szklanki kaszy manny 0,5 szklanki mleka 1 jajko klasy M 1 banan (dojrzały) odrobina oleju do smażenia Do podania: odrobina cukru pudru i dżem truskawkowy słodzony fruktozą Bartfan Przygotowanie: Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie mocno gorące). Kaszę mieszamy z ciepłym(...)mlekiem i odstawiamy na chwilę na bok. Następnie mieszamy z bananem (rozgniatamy go na papkę widelcem) i jajkiem. Znów odstawiamy na chwilę. Placuszki smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano (patelnie wcześniej smarujemy niewielką ilością tłuszczu). Tak przygotowane bananowe placuszki na bazie kaszy manny podajemy z dżemem i odrobiną cukru pudru. Smacznego
Słodkie okruszkipolać polewą lub posypać cukrem pudrem. Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Polecam przepis na brownie z cukinii bez mąki! Brownie z cukinii bez mąki SKŁADNIKI: 1 dojrzały banan 2 średnie cukinie – 500 g 3 łyżki kakao 2 spore łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka rozm. L 3 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu(...)mnie miód 80 g orzechów włoskich drobno posiekanych lub 200 g migdałów lub orzechów mielonych olej do formy i papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Banana siekam na mniejsze kawałki, cukinie ścieram na tarce o dużych oczkach. Do misy blendera wrzucam banana, masło, kakao, proszek, syrop lub miód oraz jajka, miksujemy na gładko. Dodajemy startą cukinię oraz orzechy drobno posiekane. Pieczemy
Zasmakuj Kuchnizaciekawiły, więc z przyjemnością poddałyśmy je testom 😊 Nazwa: baton raw bananowo – kakaowy, baton raw orzechowy z chia Firma: Sante Skład: Bananowo – kakaowy – daktyl suszony, orzeszki arachidowe, banan suszony 17% (banan, mąka ryżowa), kakao 3%, aromat naturalny. Orzechowy z chia –Daktyl suszony, orzechy 24% (orzeszki arachidowe, migdały, orzechy laskowe), nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) 2%. Masa netto(...)Struktura jest zbita ale też dość miękka i rozpływająca się w ustach. Smak: Bananowo – kakaowy – Karmelowość daktyli czuć na pierwszym miejscu, a na drugim planie dochodzi do głosu smak bananów i co ważne, nie jest to sztuczny smak bananowy jaki znamy z klasycznych słodyczy. Kakao fajnie równoważy słodycz batonika a orzeszki są taką kropką nad „i”, które dopełniają całość. Orzechowy
Candy Pandaspłatków jaglanych 2 garści ziaren słonecznika Garść siemienia lnianego Garść orzechów (u mnie ziemne i włoskie) 2 łyżki sezamu 3 łyżki pestek dyni Garść liofilizowanych owoców Duży dojrzały banan Cynamon Woda Płatki, pestki, nasiona, orzechy, liofilizowane owoce i cynamon połączyć w misce Banana zblendować na gładką masę Banana dodać do miski z płatkami i wymieszać dokładnie Dodawać po trochu wody
HealthyCreationstort robiłam już kilka razy. Zachwycił swoją prostą dekoracją wszystkich. Smak czekoladowo bananowy jest uwielbiany przez wielu czekoladoholików ;) Kakaowy wilgotny biszkopt nasączony ponczem z nutą alkoholu, banany i mnóstwo kremu czekoladowego pokochają wszyscy którzy lubią słodycze. Biszkopt kakaowy (24cm): 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1/2 szklaki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej Mus czekoladowy(...)500ml smietanki 30% 100g mlecznej czekolady 200g gorzkie czekolady 250g mascarpone 3 banany Ganache do obtoczenia bokłów: 250ml śmietanki 30% 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku cytryny 1/2 l przegotowanej wody 2 łyżki cukru Dekoracja: 500ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 płaskie łyżki cukru
Słodki Zakątekinnego jak tylko stosować go w mojej codziennej diecie. Dlatego dzisiejsza owsianka na śniadanie zawiera łuskane nasiona konopi i złote granulki pszczelego pyłku, które idealnie pasuje z bananem. Dodatkowo polałam owsiankę syropem z błonnika , który jest słodki lecz nie podnosi poziomu cukru we krwi w porównaniu do syropu z agawy czy miodu. Czy osoby uczulone na ukąszenie pszczół mogą jeść(...)drugich może mieć poważne konsekwencje. Owsianka na śniadanie 1 porcja Składniki: 100 ml owsianych płatków 200 ml wody szczypta soli do smaku 1 łyżeczka kokosowego oleju 1 banan 1 łyżka pszczelego pyłku 1 łyżka łuskanych nasion z konopi syrop z błonnika do posłodzenia, opcjonalnie Wsyp owsiankę do małego garnuszka. Wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 3 minuty. Wymieszaj owsiankę
codojedzeniaspożywam na drugie śniadanie. Najbardziej lubię kompozycje dwukolorowe, takie, w których jedna część jest bardzo słodka, a druga- lekko kwaskowata. Dziś postawiałam na mieszankę na bazie melona, migdałów i bananów, a dla zrównoważenia słodyczy dodałam zblendowane owoce leśne wymieszane z jogurtem typu islandzkiego. Wyszło pysznie i na pewno będę często wracać do tego przepisu. Spróbujcie Składniki na 2 koktajle(...)250g melona – 2 małe dojrzałe banany (u mnie 150g po obraniu) – 2 mandarynki – 20g migdałów – 120g mieszanki owoców leśnych ( u mnie zamrożone) – 100g jogurtu naturalnego typu islandzkiego (skyr) Melona, banany, mandarynki i migdały zblendować i przelać do pokali, zostawiając 1/3 koktajlu na udekorowanie wierzchu. Mieszankę owoców leśnych zblendować razem z jogurtem, wyłożyć łyżką na środek
Smaki ArminePrzepyszne i zdrowe mauffiny z mąką sezamową i mąką quinoa. Robiąc więcej ciasta uzyskacie ciasto. 2 jaja 1 dojrzały banan zmiksowany 3/4 szklanki mąki quinoa 1/3 szklanki mąki sezamowej 2 łyżki cukru kokosowego lub wcale jeśli banan jest bardzo dojrzały 2 łyżeczki aromatu waniliowego groszki z gorzkiej czekolady lub posiekane 3-4 kostki gorzkiej czekolady liofilizowane maliny 1 płaska łyżeczka(...)sody Jaja ubijamy z cukrem kokosowym lub ksylitolem (miodem), dodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym
AZgotuj!oczywiście zdecydowanie za mało! 3 PRZECHOWYWANIE Generalnie dojrzałe owoce i warzywa warto trzymać w lodówce. Wolą one z reguły temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza, z wyjątkiem owoców egzotycznych (pomarańcze, banany, mango, papaja, arbuz). Bo te lepiej przechowywać w temperaturach nie niższych niż 10 stopni C. Lodówki nie lubią także niektóre warzywa, takie jak cukinia, ogórek, pomidory, bakłażany, szparagi czy dynia(...)Niedojrzałe owoce i warzywa trzeba trzymać poza lodówkę, skoro chcemy by dojrzały. Kiedy zależy nam na przyspieszeniu procesu dojrzewania, warto na przykład obok niedojrzałego banana położyć jeden dojrzały. Owoce te wydzielają etylen i tak wpływają jeden na drugi. Działa to dobrze nie tylko w przypadku bananów. Ta metoda dobra jest też dla jabłek, gruszek, moreli, śliwek, papryki oraz pomidorów
Fleksitarianizm.pl