przepisach i każde z nich można było uczciwie zjeść na śniadanie. Do przygotowania fit muffinek warto użyć pełnoziarnistej mąki – może być orkiszowa, owsiana lub po prostu pszenna. Dodatek bananów świetnie zastępuje jajka, cukier i nadprogramowy tłuszcz. Dzięki nim ciasto jest bardziej wilgotne, delikatne i słodkie. Muffinki można dosłodzić słodzikiem lub syropem klonowym. Dodatek kakao i gorzkiej czekolady jest opcjonalny(...)Waszą ulubioną. Ale! Jeśli nie macie ochoty na czekoladę to idealnie sprawdzą się też inne dodatki jak suszone owoce, orzechy lub świeże owoce. Fit Czekoladowe Muffinki Orkiszowe 12 muffinek Banan 2 sztuki Mleko roślinne ok. 105 ml Słodzik lub cukier 40 g Aromat waniliowy opcjonalnie Olej rzepakowy 10 g Ocet jabłkowy 1 łyżka Mąka pełnoziarnista (orkiszowa, owsiana, pszenna
rabarbarowoKokosowa chmurka – ciasto o niskim ŁG to chyba mój kolejny deserowy hit. Oczywiście nie zawiera cukru i słodzików. Słodycz zawdzięcza tylko kawałkowi banana. Jest delikatne, puszyste, o smaku kokosa. Do tego kilka świeżych malin, które nadały mu lekko kwaśnego posmaku. Jak dla mnie wyśmienite połączenie! Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego ciasto, bo jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie(...)najmłodszym. Składniki (foremka 19x17cm; 6 porcji): 2 jajka, 200g gęstego mleczka kokosowego z puszki, 1 opakowanie (40g) budyniu śmietankowego bez cukru, 3 krople aromatu migdałowego, 400g jogurtu greckiego, ½ dojrzałego banana, garść świeżych malin (mrożone także mogą być), łyżka wiórków kokosowych niesiarkowanych do dekoracji. Sposób przygotowania Najpierw banana zblenduj na gładki mus. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na gładką
Natka Pietruszkifantastyczną Bananową Chmurkę ( Malinowa Chmurkę chyba wszyscy znacie! ). Bananowa chmurka to pyszne, łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia. Kruche ciasteczka w połączeniu z owocową galaretką z dodatkiem bananów i puszystej, śmietanowej piany to prawdziwy raj dla podniebienia! Bananowa chmurka bez pieczenia to idealna opcja dla osób, które nie lubią piec, a mają ochotę na pyszne ciasto. Spróbujcie! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI(...)MASA: * mascarpone – 250 g * śmietana 36% – 600 ml * żelatyna – 2 łyżeczki * woda – 80 ml * cukier puder – 3 łyżki GALARETKA: * banany – 5 szt * galaretka cytrynowa -2 szt DODATKOWO: * herbatniki – 120 g *migdały w płatkach SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, dostawiamy do tężenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki. Obrane banany
Ostra na Słodkotarty czy do granoli. Chłodzenie: 1 godz. Proporcje na około 15-20 porcji (batonów): ● 200 g mielonych migdałów ● 100 g orzechów pekan ● 70 g gorzkiej czekolady ● 1 dojrzały banan ● 3 łyżki masła migdałowego ● 3 łyżki syropu z agawy ● 3 łyżki gorzkiego kakao ● 1 łyżeczka sody oczyszczonej ● 1 łyżeczka mielonej wanilii ● 3 szczypty soli Przygotowanie : Czekoladę połam na kawałki(...)rozpuść w kąpieli wodnej.* Pozostaw do ostudzenia na około 15 min. Orzechy pekan posiekaj nożem. Banana rozgnieć widelcem na purée. W misce wymieszaj mielone migdały z kakao, sodą oczyszczoną, wanilią i solą. Dodaj posiekane orzechy pekan, purée z banana, syrop z agawy, dokładnie wymieszaj. Domieszaj purée migdałowe i roztopioną czekoladę, całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapoczątek moich eksperymentów, za niedługo kolejny przepis z kaszą w roli głównej Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 banan 1 jajko 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki rodzynek Przygotowanie: Gotować kaszę na mleku przez 12 – 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając(...)przywarła do spodu. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 5 – 10 minut. Zmiksować banana, kaszę i jajko za pomocą blendera. Do powstałej masy dodać rodzynki i wiórki kokosowe. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przełożyć po łyżce masę formując małe placuszki. Masa jest dość gęsta i kleista, więc najlepiej za każdym razem moczyć łyżkę
KuchniaWeDwoje.plsłodki, ale nie za słodki smak. Najlepiej sprawdzają się owoce sezonowe: borówki amerykańskie, truskawki, soczyste brzoskwinie. Ale w porze jesienno – zimowej nie rezygnuj z naleśników, udekoruj je bananami lub ananasem z puszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Amerykańskie śniadaniowe pankejki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Śniadanie Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość około 20 sztuk Przygotowanie(...)roztopionego, wystudzonego 150 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka zwykłego cukru szczypta soli PONADTO odrobina masła do smażenia syrop klonowy borówki amerykańskie, jeżyny, banan lub truskawki cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Masło rozpuść w rondelku lub miseczce umieszczonej na kilkadziesiąt sekund w mikrofali, płynne masło odstaw na chwilę do przestudzenia. Wszystkie składniki
ProstePesto.plKulki na bazie orzechów migdałowych i włoskich, z dodatkiem rozgniecionego banana, masła orzechowego i miodu, obtoczone w gorzkiej czekoladzie, posypane solą. Tyle smaków zamkniętych w małej kuleczce, tworzy jedną, doskonałą całość. Konsystencja ( i smak) lekko przypomina marcepan, sól dodaje lekkiego twista. Są lekko uzależniające. Nie lubię tej pory roku, tego przejścia z przedwiośnia w wiosnę, zawsze już jadę na oparach(...)poprawę nastroju i zastrzyk energii, podjadam sobie co jakiś czas i jakoś ciągnę. Bananowo-orzechowe kulki w czekoladzie Składniki: 150 g migdalow 100 g orzechów włoskich 1 dojrzały banan 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 1 czekolada gorzka płatki soli (ja użyłam Maldon) Wykonanie: Migdały rozdrobnić w robocie kuchennym, orzechy włoskie drobno posiekać, banana rozgnieść. Dodać do robota kuchennego
Cooking for Emilyłyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 100g masła roztopionego lub 1/2 szklanki oleju 100g czekolady roztopionej (oczywiście chodzi o gorzką ale można użyć swojej ulubionej) 2 banany pokrojone w plastry/kostkę Wykonanie Suche składniki połączyć razem, mokre również i na końcu wszystko razem + banany i czekoladę. Ciastem napełnić papilotki i piec 20-25 minut w 200 stopniach(...)grzanie góra – dół. Autor przepisu: Ewelina Artykuł Czekoladowe muffiny z bananami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyjest teraz. Teraz trochę o naleśnikach. Są one z serkiem typu president, który wymieszałam z odrobiną mleka i dwoma łyżkami masy krówkowej. Do tego owoce, miałam kiwi i banany. Całość wyszła bardzo smaczna, wszyscy zjedliśmy ze smakiem (no niektórzy ;-)). Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Przepis na naleśniki tutaj ( klik ) Farsz: 1 opakowanie 500 g serka naturalnego typu(...)president 2 łyżki masy krówkowej 1/3 szklanki mleka 2% owoce: kiwi, banany sos do deserów 1. Naleśniki przygotowujemy według przepisu. Do miseczki przekładamy ser, dodajemy mleko, masę krówkową i mieszamy do połączenia się składników. Możemy też całość zmiksować. 2. Kiwi obieramy, kroimy w plasterki. Banany tak samo. 3. Na jedną połowę naleśnika nakładamy nasz krówkowy serek
kruche babeczkidobrze jest przełamać kwaśnym smakiem - np. konfitura z czarnej porzeczki, wiśni, jagód czy żurawiny. U mnie to konfitura domowej roboty z czarnej porzeczki! Przepyszna! TORT LIMONCELLO z bananami i ptasim mleczkiem! - PRZEPIS NA biszkopt do tortu MASA BANANOWA - 500 ml śmietanki 36% (zimna z lodówki, schładzana minimum 12 godzin) - 250 g sera mascarpone z lodówki - 4 łyżki cukru(...)pudru - 1 dojrzały rozgnieciony banan - 1 łyżka mleka w proszku np. Łaciate lub inne *opcjonalnie 1 łyżka żelatyny i 60 ml wrzątku Wykonanie: serek mascarpone i śmietanę umieść w dzieży robota, całość ubijaj na puszystą masę, dodaj cukier puder, mleko w proszku i banan, całość dobrze wymieszaj. Krem możesz zrobić dodając żelatynę aby był bardziej trwalszy ale nie jest
SMYKWKUCHNIjajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 6 łyżek mleka - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 3 dojrzałe banany Polewa - 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady - 1 łyżka masła - 2 łyżki mleka Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Banany obieram ze skórki, kroję w plasterki i ugniatam widelcem(...)miazgę. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), dodaję rozgniecione banany, wlewam olej i mleko, cały czas miksuję. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilkę jeszcze miksuję na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli lubicie ciasto Banoffee to tartaletki na pewno też przypadną Wam do gustu. Oprócz pysznego smaku będą cudownie się prezentować na świątecznym stole. Delikatny krem kajmakowy, do tego banany i dżem z czarnej porzeczki. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to bardzo słodki deser, ale tak nie jest. Dobrałam proporcje tak, żeby nikogo za bardzo nie zasłodzić(...)tartaletki Ciasto kruche: 200 g mąki 130 g masła 1 jajko 60 g cukru pudru szczypta soli Krem: 2/ 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy
noteskulinarnyfigarekord, bo roladę biszkoptową piekłam zaledwie 5 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyszła taka puszysta i miękka. Bardzo łatwo ją zrolowałam jeszcze ciepłą, nie pękła! Nadzienie banoffee to oczywiście banany, ubita kremówka i dulce de leche. Ta kombinacja jest niesamowita. Dulce de leche pewnie bym zjadła prosto z puszki, gdyby nie mój zdrowy rozsądek ile to kalorii i węglowodanów . Mówiąc(...)Rolada banoffee 14 porcji Składniki: 3 duże jajka 70 g ziemniaczanej mąki 150 g brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie 1 duży banan 200 ml śmietanki, 36% tł. 100 g mascarpone pół puszki dulce de leche, około 180 g 1 łyżka kakao do posypania Nastaw piekarnik na 250ºC bez termoobiegu. Jajka zmiksuj
codojedzeniaSuper ciacho na zbliżające się święta. Biszkopt, krem z bitej śmietanki z mascarpone i czekoladą, nasączone biszkopty, banany i galaretka. Ciasto najlepiej mi smakowało na 3 dzień. Zapraszam do wypróbowania, miłych wypieków🙂 Składniki blaszka 23/33: Biszkopt: mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, Krem: śmietanka 36% 500ml, mascarpone(...)czekolada gorzka 100 g, cukier puder 6 łyżek, śmietan fix 1 opakowanie, Dodatkowo: biszkopty podłużne 21 szt, banany 4 szt, galaretka zielona 2 szt, woda gorąca 700 ml, cytryna 0, 5 szt, Do nasączenia: herbata 0, 5 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania
kulinarne odsłony patiCudownie mięciutkie, wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Dzięki dodatkowi słodkich bananów nie trzeba dodawać dużej ilości cukru. Połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady sprawia, że jest w sam raz czekoladowe. Kostka takiego ciasta fajnie się sprawdzi jako przysmak do śniadaniówki, albo jako towarzystwo do popołudniowej kawy! Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 4 jajka 2 dojrzałe banany(...)łyżeczki soli Sposób przygotowania: W rondelku roztopić masło, rozpuścić w nim obie czekolady i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka zmiksować niezbyt długo z cukrem, cukrem waniliowym i połamanymi bananami na w miarę gładką masę. Cały czas mieszając dodać roztopioną czekoladę z masłem i jeszcze chwilę pomiksować. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko
Kulinarne Inspiracje