pierniczkach dla wymagających przyszła pora na korzenne ciasto, które sprosta najbardziej restrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść(...)formę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm (lub zbliżonych): 120 g mąki kasztanowej, 60 g mąki z tapioki, 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego), 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry), 75 g oleju kokosowego, 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek), bardzo drobno otarta skórka
Even Better Foodszybkie w przygotowaniu, dlatego z łatwością można wykorzystać ich potencjał piekąc je na zdrowszą modłę. Wystarczy białą, rafinowaną mąkę pszenną zastąpić pełnoziarnistą orkiszową, zamiast cukru posłużyć się naturalnie słodkimi bananami oraz rodzynkami, a w miejsce śmietany i masła użyć oleju kokosowego. Scones podawać można z dodatkiem miodu lub na przykład domowego kremu czekoladowo-orzechowego, w której to wersji szczególnie(...)sobie upodobałam. Da się zdrowiej, a przy tym nadal prosto i pysznie? Da się! Składniki na 6 sztuk: 200g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 1 średni bardzo dojrzały banan, 50g rodzynek (niesiarkowanych), 2 łyżki (35g) oleju kokosowego w formie stałej (lecz nie całkowicie stwardniałej), 50ml mleka roślinnego, 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie
Even Better FoodNiezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu), 75g roztopionego oleju kokosowego, 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej), 1/2 szklanki rodzynek, 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki
Even Better Foodochotę na coś słodkiego. Tym razem wybrałam chlebek bananowy z przepisu Dorotus. Mocną stroną tego przepisu jest prostota. Nie ma w nim dodatków – orzechów, skórek owocowych, wiórków kokosowych. Są banany – mocno dojrzałe (a nawet przejrzałe) i pachnące. A poza nimi jeszcze kilka składników, które zawsze mam w domu. Aby zrobić ten pyszny chlebek nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy kuchenna rózga(...)sama łyżka. No i jeszcze musimy zarezerwować dla siebie około godziny, aby cieszyć się pysznym, prostym ciastem. Polecam. Nam bardzo smakował. Składniki: • 3 duże lub 4 średnie dojrzałe banany, najlepiej takie, które mają ciemną skórkę, • 75 g masła, • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (można zastąpić dowolnym środkiem słodzącym) • 1,5 szklanki mąki pszennej
W mojej kuchnicukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 40 g skrobi 75 g masła 250 g schłodzonej śmietanki 30 % 36 szt. herbatników (ok. 200 g) galaretka o wybranym smaku 1 duży banan lub inne owoce sok z cytryny (do skropienia bananów żeby nie ciemniały zbyt szybko) Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek Przygotowanie: Zagotuj 200 ml mleka W czasie kiedy mleko(...)pierwszą warstwę herbatników połową masy i przykryj kolejną warstwą herbatników Drugą warstwę herbatników posmaruj drugą połową masy i ponownie przykryj herbatnikami Wierzch ciasta posmaruj odłożoną wcześniej niewielką ilością masy Banana obierz i pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny Plasterki banana poukładaj na cieście Wszystko zalej tężejącą galaretką Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc [Głosów
Słodki BlogNiezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu) 75g roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki
Even Better Foodbardziej lubianych ciast zarówno przez dzieci, jak i dorosłych – zgodzicie się ze mną? Ja uwielbiam to ciasto. Robię je zwykle wtedy, kiedy widzę, że nadprogramowe marchewki albo banany proszą się o użycie. Piekę je regularnie i na różne sposoby. Na moim blogu znajdziesz m.in. przepisy na: chlebek marchewkowy , muffinki marchewkowe , a nawet tort marchewkowy . Dziś chcę Wam zaprezentować przepis(...)inne bakalie, to możesz zastąpić orzechy np. żurawiną albo rodzynkami. Ten przepis jest elastyczny pod względem dodatków CIASTO MARCHEWKOWE FIT Składniki: 150 g marchewki 200 g mąki gryczanej 2 banany 50 g orzechów włoskich 2 jajka 100 ml miodu 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy
WiszniówkaNiezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu) 75g roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki
Even Better FoodNiezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu) 75g roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki
Even Better FoodNiezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu) 75g roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki
Even Better FoodJeśli kupiliście za dużo bananów i powoli tracą już swój apetyczny wygląd zróbcie z nich szybkie, proste i do tego przepyszne ciasteczka, które będziecie mogli legalnie chrupać w jesienne wieczory, bo są całkiem fit. Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych garść żurawiny (polecam od Skworcu ) opcjonalnie: pestki słonecznika, gorzka czekolada, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, migdały, sezam Banany rozgniatamy
Cynamonowe szczęściePieczony naleśnik na maśle klarowanym. Podałam z musem jeżynowym, mlekiem kokosowym. Do tego wegański krem czekoladowy który zrobiłam z banana, kakao i awokado. Naleśnik jest pyszny, maślany, delikatny. Do tego jesienne owoce, figi, śliwki, jeżyny i mango. naleśnik pieczony: 4 jajka wielkość M 150 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka(...)cukru kokosowego 2 łyżki masła klarowanego krem czekoladowy: 1 banan mały 1/2 awokado 1 łyżka kakao pozostałe: 20 dkg jeżyn 1/2 mango 2 figi 3 śliwki 1 łyżka orzechów nerkowca 250 ml mleczka kokosowego Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta śmietanka. Banana wkładam do zamrażalnika na noc. Naleśnik pieczony: Po otwarciu
wesoła kuchniaPyszny, puszysty, ekspresowy w przygotowaniu manno-omlecik dla malucha. Wersja podstawowa tego posiłku to tylko dwa składniki – łyżka kaszy manny i jajko. Wersja nieco słodsza, to dodatek kawałka banana. Jak dla mnie ten przepis jest rewelacyjny! Możemy z niego skorzystać o poranku, w ramach pysznego śniadanka, albo przygotować go na kolację. Co więcej, sprawdzi się także jako tzw. obiad(...)tego sproszkowaną, liofilizowaną malinę. Bardzo serdecznie polecam Wam ten ekspresowy przepis Mniaaam! Manno-omlecik dla malucha – składniki (wersja słodsza): 1 duże jajko, łyżka kaszy manny (nieugotowanej, sypkiej), 1/3 banana, odrobina masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw wbijam do miseczki jajko. Następnie dodaję obranego banana i kaszę manną. Wszystko blenduję na gładkie ciasto za pomocą ręcznego
Natka Pietruszkidodatku cukru, masła i jajek. Ciasteczka, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Wystarczy wrzucić je do blendera i zmiksować na gładko. Sprawdzony, domowy przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, bananem i daktylami. SKŁADNIKI: 1 marchewka – 100 g 1 banan – 180 g 5 daktyli 1 szklanka płatków owsianych 1/4 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki siemienia lnianego, mielonego szczypta mielonego(...)cynamonu Uwagi do przepisu: Marchewka z bananem ważone były przed obraniem. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami pekan lub orzeszkami ziemnymi. PRZYGOTOWANIE: Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach. Banana obierz i posiekaj na małe kawałki. Daktyle posiekaj na trzy. Do malaksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę. Gdyby były z tym trudności masę
Zasmakuj Kuchnipasty sezamowej tahini. W smaku przypominają klasyczną chałwę. Są przepyszne! Serdecznie polecam Wam przepis na te fantastyczne amarantuski sezamowe. Oczywiście bez dodatku cukru, a słodkie tylko za sprawą dodanego banana. Amarantuski sezamowe – składniki (10 ciasteczek): 1/2 średniego dojrzałego banana, 2 łyżki nasion białego niełuskanego sezamu, 2 łyżki pasty sezamowej tahini, około 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego. Sposób przygotowania Najpierw(...)banana blenduję na gładką masę blenderem ręcznym. Następnie dodaję jajko, pastę tahini oraz sezam. Wszystko mieszam łyżką. Na koniec dosypuję amarantus i ponownie wszystko mieszam. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka. Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości rafaello
Natka Pietruszki