babki - 8450 przepisów (strona:340/564)

Wielkanocna baba marchewkowa 76

proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj  do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą  ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut  ostudź ciasto  Polewa:   w kąpieli  wodnej

Niezły Młynek
10 najlepszych przepisów na domowe ciasta świąteczne 102

Murzynek ze śliwkami przepis na: Smakołyki Asi 6. Ciasto krówka na biszkopcie przepis na: Lena Gotuje 7. Domowy Twix przepis na: Waffels & Chips 8. Ciasto Raffaello przepis na: Babka w Formie 9. Ciasto budyniowo-orzechowe przepis na: Smaki Katriny 10. Ciasto rurociąg przepis na: Violetowe Kucharzenie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mamy nadzieję, że powyższa lista przepisów na ciasta świąteczne pomoże

BabskiePorady.pl - Przepisy
Babka wielkanocna z olejem i octem 93

Ekspresowa babka ze składników które zazwyczaj mamy w domu. Można polać ją lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Składniki: 1 margaryna 6 jajek 1,5 szklanki cukru 5 łyżek oleju 1 łyzka octu 2,5 szklanki mąki 5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem,następnie cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku.Dodajemy olej i ocet

Przepisy mojej mamy
Babka ziemniaczana 67

mała tortownica,na spód układamy plasterki boczku.Następnie wylewamy masę ziemniaczaną.Na wierzch też układamy boczek.Pieczemy w 190st.C przez ok.45-60 minut na złoty kolor.Parę minut przed wyjęciem można babkę posypać żółtym serem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Babka piaskowa 89

Tradycyjna i szybka babka piaskowa,zawsze się udaje. Składniki ważymy-cukru i mąki używamy  tyle co waży 5 jajek. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki: 5 jajek cukier-tyle ile ważą jajka mąka -tyle ile ważą jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół margaryny Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

Przepisy mojej mamy
Drożdżowa baba 63

sobie pytanie, kiedy i kto to wszystko wykorzysta. No cóż. Święta. Kiedy Wielkanoc rozpieściła nas tak cudowną pogodą, jak ta? Nie pamiętam. Po raz pierwszy zapisuję przepis na Tą babkę. Tak naprawdę dla Was. Bo ja za rok i tak przyjdę na gotowe ;) Składniki: 5 żółtek 1/2 kg mąki 5 dag drożdży 1/4 litra mleka 12 - 15 dag cukru

Kronika Piekarnika
Mazurek cytrynowo - mleczny 65

mazurek, wystarczy niewielki kawałeczek, by poczuć się nasyconym. Proponuję dwie wersje. Pierwsza - błyskawiczny pewniak. Druga - wymagająca zaangażowania w pieczenie biszkopta. Do pierwszej wersji proponuję wykorzystać gotową mieszankę do pieczenia babki piaskowej. Wszystko należy zmiksować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodatkowo smak można podkręcić odrobiną soku z cytryny. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego

Kronika Piekarnika
Biszkopt z polewą z batoników Daim 56

trójkąty nie znalazły kupców.  Znalazły się na moim talerzu. Mogłam obiektywnie ocenić ten eksperyment. I stwierdziłam, że warto o nim tu wspomnieć. Wykonanie: Pieczemy biszkopt - wykorzystałam przepis na babkę korzenną. Można upiec dowolnie wybrany biszkopt - waniliowy lub kakaowy. Składniki ciasta: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1 pełna łyżka

Kronika Piekarnika
Piernik z blachy z golden syropem 55

Prawdziwy piernik. Żaden produkt zastępczy, dla spóźnionych i niecierpliwych ( babka piernikowa, ciasto korzenne z dżemem, mają swe zalety, ale to inna kategoria przecież ). Oto wypiek z dodatkiem miodu, bakalii, na maśle. Z każdym dniem nabiera mocy i aromatu. Po upieczeniu, jeszcze ciepły i chrupiący równie smaczny. Upiekłam go, by Święty Mikołaj nie pobłądził. 6 grudzień, czas na sprawianie radości

Kronika Piekarnika
Cytrynowo - migdałowe ciasto Madera 69

wykładamy na ciasto. Zamiast wisienki na torcie - tu uwieńczeniem dzieła jest właśnie ta kandyzowana cytryna. Nie pomijajcie tego elementu, dodaje całości jeszcze wyraźniejszego cytrynowego akcentu. Ciasto polecam wielbicielom babek ucieranych cytrynowych, cytrynowych tart i wszelkich kwaskowatych wypieków. Jest bardzo słodkie, ale nie mdłe. Zachowuje długo świeżość, nie wysycha nawet przez trzy, cztery dni ( przechowywane pod przykryciem

Kronika Piekarnika
Chałka śniadaniowa 65

Dziś wsadziłam o świcie drożdżówkę do piekarnika. Zapach dopiekającej się drożdżówki to złudzenie, że już wiosennie.. Koncert szpaków za oknem - kolejne złudzenie. To nie poranek wielkosobotni, gdy tradycyjna babka drożdżowa rozpieszcza zapachem. Dziś małe oszustwo, ale jakże przyjemne. Nie z pięciu żółtek, a jednego. Nie z kostki masła, a dwóch łyżek. Nie do koszyka ze święconką, a do koszyka

Kronika Piekarnika
Ciasto doskonałe na mazurka wielkanocnego 63

prezent. Jeden do użytku wewnętrznego. Domowego. Wszystko obecnie z domowym wnętrzem się kojarzy. Dziesiąty dzień innych wnętrzy i zewnętrzy nie oglądam. Sobota. Od kiedy pamiętam rozpoczynana kawałkiem ciepłej babki drożdżowej. Wyjątkowej, pieczonej raz w roku. I wkładaniem do koszyczka tego, co wypełnić go powinno. Absolutnie odmienny scenariusz Tych Świąt. Pisany przez zagrożenie, które oddala nas od tego, co bliskie, zabrania

Kronika Piekarnika
Wieniec z bułeczek - na śniadanie 58

minut. Wyciągamy i raz jeszcze szybko zagniatamy. Odrywamy kawałeczki ciasta,  formujemy w dłoniach kulki - takie wielkości piłeczki do ping ponga ( wyszło mi dziewięć ). Układamy je w formie na babkę z kominem, w niewielkich odstępach, by w czasie wyrastania skleiły się ze sobą. Smarujemy z wierzchu mlekiem, posypujemy płatkami owsianymi lub otrębami i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kronika Piekarnika
Śmietankowe, ucierane z kakaowym wzorkiem 59

Miękkie, ucierane ciasto do kawki. Żadnych polew, mas wewnątrz, na wierzchu. Śmietankowe wnętrze z delikatnym akcentem kakaowym. Przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej, ucieranej babcinej babki piaskowej. Jeśli nie posiadacie w domu zapasów owoców, albo potrzebujecie detoksu od sezonowych ciast z truskawkami, rabarbarem, jabłkami pod kruszonką i lukrem - zróbcie ten oto placek. Składniki: (w temperaturze pokojowej) 300 gram mąki pszennej 1 opakowanie

Kronika Piekarnika
Tort "Agrest w kubku kawy" 71

nadziany. Pomimo niemałej zawartości czekolady, ciasto nie jest niepokojąco ciężkawe. Skąd pomysł na taką kompozycję? Dwa impulsy: agrest zerwany nieplanowo z działkowego krzaka, oraz planem wcześniejszym skonkretyzowany, zamiar pieczenia babki kawowej. Dwie pieczenie, jeden kompromisowy ogień. Tyle pokrętnych tłumaczeń. Dzielę się przepisem z pełnym przekonaniem, że również w Wasze gusta się wpisze. Składniki ciasta kawowego: 2 jajka rozmiar

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania