babka świąteczna - 825 przepisów (strona:13/55)

Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie) 150

ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało 😋 choć babka na święta nadaje się doskonale - czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz smakuje najlepiej), czy na Wielkanoc - kiedy to babki królują

Kolorowy Przepisownik
Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja 165

Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone

Oryginalny smak
Babka herbaciana z rodzynkami 133

koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata również jest wyczuwalna. Może to być znakomite ukoronowanie świątecznego śniadania. Jeśli chcecie, aby babka była jeszcze bardziej aromatyczna polecam herbatę typu Earl Grey. Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżeczka skórki z cytryny 5 łyżek masła

MyCookBook.pl
Kardamonowo- pomarańczowa Babka Wielkanocna! 156

kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! składniki: - 4 żółtka - 300 g mąki tortowej - 50 g mąki pszennej zwykłej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 5 białek - 120 ml śmietanki 30% - 140 g cukru pudru

SMYKWKUCHNI
6 pysznych przepisów na świąteczne ciasta i kilka słów o wyjątkowej paterze od MyGiftDNA 343

wyjątkowe produkty, które możecie nabyć w sklepie  MyGiftDNA A wracając do świątecznych ciast… polecam Wam przede wszystkim te 6 przepisów. Pyszne, proste, idealne na świąteczny stół: Makowiec z podchmielonymi wisienkami Babka serowa (pyszna, wilgotna, szybka) Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ciasto cytrynowy puszek (pyszny, efektowny sernik) Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami Kajmakowy sernik

Słodkie okruszki
Wielkanocna babka drożdżowa z makiem 131

Wielkanocna babka z makiem Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować!       Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suchych drożdży 100ml ciepłego mleka 25g cukru 1 jajko 60g masła Nadzienie: ok. 400g masy

Blog z Apetytem
Wegańska marcepanowa babka 165

dekoracyjne, nie trzeba „papiru” do jej dekoracji i prosty przepis na samo ciasto. Można już bez problemu kupić przed świętami masę marcepanową, więc ta babka może być też spokojnie ciastem świątecznym, do tego banalnie prostym to jest to ciasto typu „wymieszaj i upiecz”, czyli fachowo nazywane „ucieranym”. Aha, żeby nie było, babka jest mięciutka

greenscarf
Babka czekoladowa 238

jednak nadzieję, że od czasu do czasu znajdę chwilkę, by podrzucić Wam pomysł na coś pysznego :)  Dziś mamy Wielki Czwartek, ostatni moment, by pomyśleć nad świątecznymi potrawami. Gorąco polecam pyszną babkę czekoladową, podbiła serca moich łasuchów ;)   Babka czekoladowa   Składniki:  250g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru,  5 jajek,  200g masła lub margaryny

Z miłości do słodkości
Szybka babka wielkanocna 730

roku mam więcej wolnego czasu niż w poprzednim, dlatego postaram się aby tym razem pojawiło się więcej wielkanocnych przepisów. Pierwszą propozycją świąteczną jest bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy(...)Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Ze smakiem i z pasją
Babka orzechowa pachnąca rumem 206

Babka to tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów

Tradycyjna kuchnia Kasi
babka waniliowa 140

Święta coraz bliżej, a na blogu żadnego świątecznego przepisu...Wybaczcie. Dzisiaj przybywam z pyszna, waniliową babką. Uwielbiam aromat wanilii! Wy też? W takim razie to idealna babka dla Was :) BABKA WANILIOWA przepis autorski // forma babkowa z kominem o śr.23cm ~200g mąki pszennej ~opakowanie (40g) budyniu o smaku waniliowym ~180g cukru ~2 jajka ~1/2 szklanki oleju rzepakowego ~1/2 szklanki mleka

chili & sugar
Babka drożdżowo-makowa 168

Zamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna. Składniki: 250 gram mąki pszennej 13 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 2 jajka 50 ml. letniego mleka 60 gram masła szczypta soli Dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy(...)masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów

Bajeczna Kuchnia
BABKA PANETTONE + FILMIK 144

Panettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech.  Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się z drugim, tłuszczem i bakaliami. Następnie długo jest wyrabiana. Jak dla mnie to najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam.  CIASTO - STARTER  150 ml wody  50 g drożdży 250 g mąki(...)ponownie miksujemy.  Odkładamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło.  Dzielimy na 3 części i umieszczamy w foremkach do panettone. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wyrośnięcia.  Babki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 *C. Funkcja termoobieg, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy.  Babki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dekorujemy na wierzchu lukrem lub czekoladą.  Panettone

Kulinarne Fantazje Marioli
BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 191

domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków. Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki przyprawy(...)następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną babkę wyciągamy z komina, polewamy karmelem i posypujemy płatkami migdałowymi

Kuchnia MagdaLeny
BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 191

domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków. Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki przyprawy(...)następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną babkę wyciągamy z komina, polewamy karmelem i posypujemy płatkami migdałowymi

Kuchnia MagdaLeny