oryginalnego słoiczka. Wykorzystuję je potem właśnie do takich jadalnych prezentów. Co można przygotować w domu jako jadalny prezent z okazji świąt wielkanocnych? Doskonałym upominkiem mogą być świątecznie udekorowane muffinki lub babka . Wystarczy je owinąć przeźroczystym celofanem i związać kolorową wstążką, a wyjdzie naprawdę uroczy (i pyszny!) upominek. Szukacie przepisu na muffinki lub babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe muffinki z figami
Codzienna kuchnia niecodziennaWielkanoc zbliża się coraz większymi krokami, dlatego już dzisiaj mam dla Was przepyszną i nietuzinkową propozycję na świąteczny stół. Przepisy na babki są już na moim blogu, chciałam stworzyć dla Was coś extra, coś przepysznego, coś co Wasi goście zjedzą z wielkim apetytem, deser, który zachwyci smakiem ale i wyglądem. I tak powstał ten tort. To połączenie trzech moich
SMYKWKUCHNIFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru
królestwo garówwedług sprawdzonego przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy
królestwo garównikogo tu obrazić, po prostu trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu
królestwo garówtych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa
Ze smakiem i z pasjąMacie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki: • 1 kg marchewki • 4 łyżki ziarna sezamowego • 1 pęczek natki pietruszki • 2 łyżki masła • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika • sól, pieprz, cukier do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamblogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować! Składniki: 6 jajek 2 jabłka 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny
Wanilia i Kardamonświętach mamy zapewne dosyć wielkanocnego jedzenia :) Ja chyba jako jedyna nie dodałam ani jednego przepisu świątecznego... Czy jajka faszerowane, babki lub mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup
Olikowa kuchnialukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę. Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć dla tej babki miejsce na swoim świątecznym stole. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćŚwięta coraz bliżej to ze zdwojoną siłą pojawiają się u Nas świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym, a jeszcze dodatkowo podaję ją ozdobioną
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolorowych pisanek Pudrowych babek Lukrowanych mazurków Oraz stołu obfitującego w świąteczne smakołyki i mokrego dyngusa dla Was wszystkich kochani czytelnicy bloga Magiczne Życie Marty życzy Marta
Magiczne Życie Martystół Wielkanocny. Jest bardzo łagodna i miękka, nawet po kilku dniach pozostaje świeża (chociaż jestem pewien, że zniknie już tuż po upieczeniu). Po prostu perfekcyjna babka Wielkanocna! Może zagości na Waszym stole świątecznym? Coś ostatnio dużo solonego karmelu na blogu 😆 Ale ta babka jest po prostu baaardzo karmelowa! Nie dość, że sama jest o smaku karmelowym
Kuchnia ŁukaszaŚwięta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową
My Culinary ArtDziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów na nią...Zrobić prawdziwą babę piaskową, czy ucieraną jest dla mnie nie lada sztuką. W sumie na blogu jest jedna babka z krówkami :) Zawsze obawiam się zakalca. Dlatego ,gdy dostałam do wypróbowania
Domowe ciastaroku postanowiłam, że przygotuję dla Was wpisy świąteczne wcześniej. W ten sposób powstała babka z zajączkiem. Jeszcze ładniej byłoby, gdyby zajączek zupełnie wtopił się w jasne ciasto, ale miałam tylko dość dużą foremkę do wycinania co spowodowało, że uszy zajączka nie przykryły się jasnym ciastem. Proporcje jasnego do ciemnego zależą od tego jakiej wielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki
Mania WypiekaniaŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej
Ana Mari's worldZastanawiając się które z ciast najlepiej przypadnie mojej rodzinie na świątecznym stole, wpadłam na pomysł przygotowania babki, którą tak bardzo uwielbiają, a tak rzadko ostatnio pojawia się w naszym domu. Znika często ze stołu jeszcze ciepła nie doczekawszy się nawet polukrowania. Składniki:- 8 jaj- mały proszek do pieczenia- ksylitol waniliowy (lub cukier waniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki
Smaczne ZdroweKochani :-) Święta Wielkanocne już za kilka dni, dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście o babkę :-) Wypiek tradycyjny, obecny na naszych świątecznych stołach od zawsze. Mamy różne rodzaje bab, parzone, piaskowe, biszkoptowe, drożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę na maślance
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWielkanoc już wkrótce :)a święta bez babki wielkanocnej to nie święta Ten przepis to mój numer jeden na świątecznym stole! Jeśli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec – polecam Wam właśnie taki klasyk ! Szybko, łatwo i pysznie. Składniki : – 13 dkg masła – 15 dkg cukru pudru – 4 jajka – 30 dkg mąki – 1 płaska łyżeczka proszku
I LOVE LIFEWielkanoc już wkrótce i każdy wie, że święta bez babki wielkanocnej to nie święta Ten przepis to mój numer jeden na świątecznym stole! Jeśli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec – polecam Wam właśnie taki klasyk ! Szybko, łatwo i pysznie. Składniki : – 13 dkg masła – 15 dkg cukru pudru – 4 jajka – 30 dkg mąki – 1 płaska
I LOVE LIFE