polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi oraz pestkami granatu. Babeczki są bardzo sycące. Jestem przekonana, że już po zjedzeniu 1-2 babeczek zaspokoicie swoje "pragnienie" na coś słodkiego 😁 Składniki na 16 babeczek: 7 podłużnych, upieczonych buraczków (0,5 kg - waga po obraniu ze skórki) 1,5-2 szklanki mleka kokosowego niepełna 1 szklanka mąki kokosowej (100 g) 1 łyżka miodu 10 daktyli(...)wraz z miodem rozpuścić, ostudzić. Daktyle zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, następnie wylać wodę. Czekoladę drobno posiekać. Upieczone, obrane buraki wraz z daktylami zmiksować na gładką masę (na puree). Do buraków dodać mąkę kokosową, czekoladę, roztopione masło, wsypać proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, soli morskiej i sody oczyszczonej. Całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec
Ugotowaćmasy dodajemy partiami mąkę i dalej miksujemy. Gdy ciasto będzie już zwarte, wysypujemy je na blat i ugniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1 h.Po upływie wymaganego czasu, ciasto dzielimy na dwie części - pierwszą większą od drugiej. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, następnie ciasto przekładamy do metalowych foremek na babeczki i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościblachę z wgłębieniami do pieczenia babeczek, lub tak jak ja formy do tartaletek, które wyłożyłam paskami papieru do pieczenia dla ułatwienia wyjmowania gotowych ciastek z form. Równie dobrze możesz położyć krążki ciasta na zwykłej blaszce, byleby nie przesadzić z farszem budyniowym, bo wypłynie. Tak przygotowane spody ciastek ponownie schłodź w lodówce. Czas przygotowania masy budyniowej będzie wystarczający do ich chłodzenia
greenscarfDzisiaj podam przepis na szybko zastygającą i smaczną polewę czekoladową. Polecam ją do serników, babeczek, drożdżówek itp. SKŁADNIKI : 100 g margaryny 1/4 szklanki mleka 3 łyżki(...)Margarynę rozpuszczamy, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, żelatynę i kakao. Ciągle mieszając zagotowujemy i ściągamy z gazu. Polewę mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca masa. Kiedy ostygnie od razu wylewamy ją na ciasto i rozsmarowujemy. Zastyga momentalnie, ciasto odkładamy do lodówki. Po 2-5 minutach można je kroić
Kulinarne Fantazje Mariolidalszy naszych „alkoholowych” babeczek czyli muffinki mojito , które idealnie nam się kojarzą z ciepłem kubańskiego słońca – no i oczywiście salsą Składniki: - 200g mąki pszennej - 25g mąki ziemniaczanej - 130g cukru trzcinowego - 90g jogurtu - 1/4 szklanki oliwy - sok z jednej dużej limonki - skórka starta z 2 limonek - ½ szklanki sprita - 1 proszku do pieczenia Masa: - 250g serka mascarpone - kilkanaście listków
Kuchenne WariacjePachnie latem i świeżymi soczystymi truskawkami....bajeczne zestawienie :). Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami! Składniki na ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm :Biszkopt jasny
Apetyczna babeczkaWitam Was sylwestrowo! :) Życzę udanej zabawy i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)A teraz tegoroczny hit świąt- przecudne, przesłodkie- nie tylko w wyglądzie, reniferkowe muffinki.Zabawa
Czerwona Porzeczkapodobnych, ale nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem serduszkowych babeczek:) Zazwyczaj nie ulegam walentynkowemu szaleństwu, jednak tym razem pozwoliłam sobie zrobić wyjątek. A co!:) Składniki (ok. 8 babeczek w zależności od wielości foremek) Spód: 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 6 łyżek mąki pszennej 550 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki brązowego cukru nierafinowanego 2 łyżeczki startej skórki z cytryny(...)Łączymy wszystkie rodzaje mąki z cukrem, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy drobno pokrojone (zimne) masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Napełniamy foremki i pieczemy 20-25 minut (w przypadku keksówki nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia
Powiedz dietom nieprostu dbamy o zachowanie linii i chcemy trochę obniżyć kaloryczność muffinek, to zrezygnujmy z serka mascarpone. Jest on bardzo kaloryczny (ok. 400KCL/100G), w tym aż 40% stanowią tłuszcze. Marchewkowe babeczki z serkiem mascarpone Składniki (na 12 muffinek): 2/3 szklanki mąki pszennej (110 g) niecałe pół szklanki cukru (80 g-100 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka posiekanych orzechów 1 i 1/4 szklanki marchewki, startej na tarce o średnich oczkach i odsączonej z nadmiaru soku (około 200g marchewki, waga przed odsączeniem) ¼ szklanki mleka Składniki na masę: 250 g serka mascarpone 1-2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Dodatkowo: wiórki kokosowe czy płatki migdałowe pół tabliczki białej czekolady (ścieramy na tarce
KulinarneImpresje.plśmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczy WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej(...)kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem.DEKORACJA KREMEM: Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie.Chwyć muffinkę, tylkę umieść na środku babeczki, równolegle, wyciśnij troszkę kremu i zataczaj kręgi dookoła, tak aby powstała róża. Gotowe babeczki przechowuj w lodówce. SMACZNEGO
Słodko-Słony Świat IlonySernik idealnie pasuje do białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie
Apetyczna babeczkaDzisiaj coś dla wielbicieli serników!, kolejna ciekawa wersja z makiem :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25
Apetyczna babeczkababeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie bez nabiału, to koniecznie musicie je wypróbować. Właściwie miałam zamiar piec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie(...)łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata
głodny alergikocalało po wczorajszej degustacji... :) Składniki: na 12 małych babeczek/ 4-6 porcji (...no chyba, że jest się takim łasuchem jak M., gdzie porcja zaczyna się od 6 babeczek i nadal czuć niedosyt :)) 250ml śmietanki 12% 70ml mleka 0,5% 250g Twarogu aksamitnego Dr.Oetker (100% twarogu, 100g - 82kcal) 4 łyżeczki żelatyny 2,5 łyżki słodziku w proszku Sussina(...)łyżki słodziku i ziarenka wanilii zagotowujemy w rondelku często mieszając i zdejmujemy z ognia. W 50ml ciepłego mleka rozpuszczamy żelatynę. Wszystko mieszamy z twarożkiem i miksujemy na gładką masę, przele-wamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W między czasie przygotowujemy truskawki i sos do podania. 5 truskawek, 0,5 łyżki słodziku, 50ml śmietanki
Spektrum Smaku