jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą
Kubki smakujajka! Z przepisu przygotujecie 3 wytrawne babeczki. Potrzebujemy: 1 plaster piersi z indyka, tzw sznycelek 2 jajka łyżeczka łuskanych ziaren konopii, u mnie od Konopnej Alternatywy pół pomidora bazylia Kawałek piersi z indyka mielimy i dodajemy do niej resztę składników. Dokładnie mieszamy, przede wszystkim, aby dobrze rozmieszało się jajko. Wypełniamy masą silikonowe foremki na muffinki i wkładamy do parowaru
MamaOskarkasuchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, w każdą wcisnąć pomidorka i udekorować koperkiem. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Całkowicie ostudzone muffiny przekroić na pół w poziomie, podawać z łososiem, serkiem kremowym, pesto, koperkiem i kiełkami. Smacznego! Takie babeczki, z nadzieniem, mogą stanowić nie tylko oryginalne śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao, aromat pomarańczowy i wymieszac na gładką masę foremki silikonowe 12 sztuk - napełnić do połowy - piekarnik termoobieg nagrzać do 160 C - postawić blachę na 3 poziomie i piec 12-15 minut KREM: zimną śmietanę ubić na sztywno, w trakcie gdy śmietana gęstnieje wsypać galaretkę i ubić do sztywności, szprycką nakładać na babeczki, posypać kolorową posypką..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek tak jak w naszym przypadku . Składniki : 45 gram mąki 240 ml mleka 200 gram masła 200 gram cukru pudru 5 ml vanillowy extrakt Przygotowanie: Make wymieszaj w mleku i zagotuj wa garnuszku. Tak by mąką dobrze rozpuscila sie w mleku ciagle mieszajac by masa zrobila sie gesta mozesz to skontrolowac
cookplbaloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Kuchnia domowa AniMieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie.Składniki: (na 12 babeczek)pół kostki masłapół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekaok. 6 sztuk cukierków Liryków2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie dodajemy rozbełtane
Moje pyszne gotowaniebabkę trzeba wyrabiać 60 minut (!) zwątpiłam... przecież mi ręce odpadną! Ja wymiękam już po 3 minutach... Wyrabiałam ją jakieś 10 minut z przerwami... Pomimo skróconego czasu wyrabiania przyznam, że babeczka wyrosła piękna - nie wiem czy powinna mieć taką porowatą strukturę ale smakuję świetnie więc jestem zadowolona. Babka rodzynkowa Składniki: 500 g mąki szklanka mleka 8 żółtek 100 g cukru(...)ustawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Do zaczynu dodajemy resztę mąki - wyrabiamy ciasto po czym dodajemy żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone dodajemy do ciasta drożdżowego - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę na babkę smarujemy
sierotka maRysia w kuchniOprócz codziennych pysznych rabarbarowych kompotów zrobiłam dzisiaj jeszcze ciasto, szybko znikło co jest gwarancją dobrego smaku :). Składniki na tortownicę 23-24 cm: Ciasto: - 20 dag mąki
Apetyczna babeczkamaslo, na puszysta i jasna mase. Dodac cukier i dalej ucierac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego(...)smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilia * 3 lyzki kakao ?Cukier puder przesiac. Smietane kremówke ubic, pod koniec ubijania dodajac stopniowo cukier. Babeczki ozdobic kremem smietankowym, wyciskajac go z rekawa cukierniczego z okragla koncówka o szerokosci 1 cm.? Oprószyc kakao. Smacznego :).Zródlo inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven
w mojej kuchniśredniowieczu i dopiero teraz zaczynam powoli z niego wychodzić... ;) Przeczytałam "Płomienną Koronę" Cherezińskiej, obejrzałam "Templariuszy" i "Białą Królową", przede mną "Biała Księżniczka". I byle do wiosny. Oryginalnych babeczek można spróbować w Portugalii... w cukierni Fabrica de pasteis de Belém, która istnieje od 1837 roku. Historia mówi, że zakonnicy z klasztoru Hieronimitów używali sporej ilości białek do krochmalenia kościelnych szat(...)cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny cynamon do posypania Przygotowanie: Miksujemy razem wszystkie składniki (mleko, śmietankę, cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny), oprócz laski cynamonu. Masę przelewamy do garnka, dodajemy laskę cynamonu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, ciągle mieszając. Krem łatwo się przypala, więc trzeba uważać. Odstawiamy, aby nie był gorący
bistro mamaJuż jutro nadejdzie czas, na święceni pokarmów. W naszych koszyczkach zagoszczą jajka, wędliny, pieczywo, chrzan... i oczywiście nie może zabraknąć mini babeczki. Każdy element wielkanocnej święconki, ma swoje znaczenie: Chleb to dobrobyt i pomyślność. J ajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. S ól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. W ędlina zapewnia zdrowie(...)kupiony w ciastkami. SKŁADNIKI: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 4 jajka 15 g gotowej masy marcepanowej startej na drobnej tarce sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy polewa czekoladowa A jak to zrobić: Mąkę przesiać razem z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem do białości. Wbijać kolejno
Kuchnia w opałach200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Jajka z 150g cukru zmiksować na puszystą masę. (ok 4 minuty) Do masy jajecznej dodać olej i dokładnie wymieszać, następnie powoli małym strumieniem wlewać śmietanę cały czas miksując. Kolejno dodać startą gałkę muszkatołową i ponownie zamieszać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze(...)pieczenia. Wlewać ciasto po 2 płaskie łyżki do natłuszczonej foremki do muffinek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg- 150'C na 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Studzimy na kratce. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Lekko studzimy. Cukier (pozostałe220g) mieszamy z cynamonem, wysypujemy na płaski talerzyk. Przestudzone muffinki wyciągamy ostrożnie z foremki. Każdą po kolei maczamy
Tagebuch po polskuDziś zapraszam Was na mój smak dzieciństwa w lekko unowocześnionej wersji. Kakaowo-miodowe wafle z jagodową nutą. Prosty w przygotowaniu deser, który znika w kilka chwil
Słodkie okruszkimuszą mieć takich potwornych minek. Dyniowe babeczki są wilgotne w środku, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu . Spróbujcie :) Składniki: 225 g mąki pszennej pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 120 ml mleka 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki masy dyniowej (przepis TUTAJ ) 2 duże jajka
ChilliJemyZa oknem upalnie i bardzo wakacyjnie, tak więc mój dzisiejszy deser daje odrobinę ochłody... Biszkopt: - 3 jaja - 1/2 szklanka cukru - 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 łyżki
Apetyczna babeczkaJest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję
Kuchnia Pokoleńdrugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 14-15 szt 100 g miękkiego masła 170 g cukru 2 jajka skórka otarta z jednej sporej pomarańczy 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze
Posadzone i zjedzonedrugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 14-15 szt 100 g miękkiego masła 170 g cukru 2 jajka skórka otarta z jednej sporej pomarańczy 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze
Posadzone i zjedzonenagrzewamy do 190 stopni . Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za dekorację. Śmietankę ubijamy na sztywno, w miedzy czasie dodajemy cukier puder. Ostygnięte muffiny dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Gotowe babeczki wkładamy do lodówki
Kolejny blog o gotowaniuKokilki (ja użyłam foremek do babeczek) smarujemy masłem i wbijamy jajko, staramy się to zrobić tak żeby żółtko wpadło w środek i się nie rozpłyneło. Odrobinę solimy. Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej ścieramy na tarce na średniej grubości oczkach, szynkę drobno kroimy, mieszamy z serem i dodajemy ketchup. Tak przygotowaną masę układamy na jajkach. Kokilki wstawiłam
Lili w kuchniwyśmienita. Gorąco polecam!!! Składniki na babeczkę piernikową z kawałkami czekolady 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika około 75 g czekolady Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę
Rozpustne gotowaniewykorzystać jako nadzienie do babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców Krem waniliowy według Michela Roux Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żółtek 125 g cukru pudru 40 g mąki pszennej 500 ml mleka 1 laska wanilii Wykonanie: Żółtka ubijamy na puszystą masę z 1/3 cukru. Pod koniec dodajemy
Kulinarne przygody GatityCzy jest coś jeszcze popularniejszego niż beijinhos? Jest! Czy jest coś jeszcze słodszego od cocadas? Jest! To brazylijskie BRIGADEIROS! Spotkacie je na każdej prawdziwej brazylijskiej imprezie
Smaki Brazylii