yśmienite kruche babeczki z francuskim klasykiem- kremem pâtissière , czyli(...)prostu waniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty. Kruche spody oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek i mąki dobrze łączy się z mlekiem i ładnie gęstnieje. Krem można
Smakowity Blog KulinarnyŚmietankowa fantazja Dzisiejsza babeczka to kolejny pomysł na własnoręcznie wykonany słodki prezent. Czekoladowe babeczki z dodatkiem delikatnego kremu z twarożku oraz proste i efektowne cukrowe dekoracje. Do tych babeczek świetnie pasuje także bita śmietana (czy bita śmietana nie pasuje do jakiś babeczek? :) ) jedyny minus takiego rozwiązania to, to, że babeczki są mniej trwałe, a śmietanę trzeba nałożyć przed samym(...)podaniem.Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu, możecie według uznania wzbogacić je kawałkami czekolady, orzechami, rodzynkami czy nawet żelkami.Przepis na krem z twarożku.Czekoladowe babeczki przygotowujemy według przepisu.Warto pamiętać, żeby przed rozpoczęciem robienia kremu wyciągnąć z lodówki masło. Zbyt zimne nie połączy się dobrze z resztą składników. Krem przygotowujemy według przepisu.Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego
Ciastkozercyciągłym biegu potrzeba nam też tego jednego dnia, by naprawdę celebrować ten czas jeszcze mocniej i bardziej. Od kilku dni myślałam dość intensywnie o takich lekkich, leciutkich babeczkach z delikatnym kremem i owocami, które przywodzą na myśl ciepłe wspomnienie wakacji. Używając sprawdzonego przepisu na owsiany spód, stworzyłam podstawy do moich babeczek. Wypełniłam je kremem z twarożku, niewielkiej ilości kaszy(...)wyjątkiem - jak prawdziwe lody truskawkowe!) + czerwone owoce (u mnie mieszanka czerwonych) Kaszę jaglaną ugotować i jeszcze ciepłą zmiksować z twarożkiem oraz odżywką białkową. Tak przygotowanym kremem wypełnić owsiane ,,koszyczki" i ozdobić owocami. Gotowe! Babeczki przechowywać w lodówce. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliebabeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca na różyczki z kremu i dowolne ozdoby. Składniki na babeczki: 140 g mąki 140 g białego cukru 60 g brązowego cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g kakao 0,5 szklanki maślanki(...)stopni. Przed wyciągnięciem warto upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu śmietankowego . Upieczone babeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia. Kiedy są już zupełnie zimne nakładamy krem. Krem wyciskamy z worka cukierniczego z tylką w kształcie średniej wielkości zamkniętej gwiazdki. Kremy z bitej śmietany
Ciastkozercyciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100 g cukru100 g miodu2 jajka1,5 szklanki mąki1 łyżka kakao1 płaska łyżeczka sody2 łyżeczki przyprawy do piernika0,5 szklanki mlekaSkładniki(...)przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia. Przestudzony budyń miksujemy z miękkim masłem do momentu uzyskania gładkiej masy.Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i pszczółkami.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyKruche babeczki z malinami i kremem malinowym szybko znikają ze stołu. Są pyszne. To idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 3 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny Kasia 1 jajko 3 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem malinowy do tortów Oetkera 0,5 litra śmietany(...)pół centymetra. Foremką wycinamy kółka i wylepiamy nim środek. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijamy. Dodajemy proszek - krem malinowy do tortów Oetkera. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i malinami. Smacznego
Pyszności SłodkościPINGWINY do przygotowania pingwinków będziemy potrzebować -dowolny krem waniliowy,śmietankowy lub ubitą z cukrem pudrem śmietanę 36% -kilka ciastek oreo -pisaki cukrowe,ozdoby,perełki Ostudzoną babeczkę smarujemy grubą warstwą kremu. Ciastko oreo rozdzielamy,jedną połowę przecinamy na pół (trzeba uważać bo te ciastka są bardzo kruche) -to będą skrzydła pingwina -druga połowa to głowa. Babeczkę nacinamy nożem(...)muszki i serduszka. I gotowe :-) Wygląd pingwinków zależy od Waszej inwencji,ale takie babeczki wyglądają bardzo słodko i uroczo :-) Poniżej pokażę jeszcze kilka pomysłów na dekorację babeczek : złote perełki z kakaowym kremem można do kremu dodać barwnik spożywczy zrobiłam też babeczki misie (uszy zrobiłam z płatków cookie crisp) i inne :-) Polecam zabawę z babeczkami :-) są pyszne i śliczne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuforemek. Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka. Czekoladę mleczną rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy do serka i ucieramy na gładką masę dodając odrobinę kakao. Chłodzimy. CAŁOŚĆ: Górę babeczek ścinamy. Dekorujemy schłodzonym kremem oraz orzechowym krokantem. Fajnie wyglądają też dekorację z czekolady robione na folii transferowej, o której pisałam powyżej! W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również wiele forem, foremek i gadżetów(...)KLIK TUTAJ! Ps. ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie rabat 5%! na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ ) – kod ważny do końca roku! The post 30.12 – MUFFINY FERRERO ROCHER – BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWY – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoBabeczki egzotyczne świetnie sprawdzą się o tej porze roku - wszystkie składniki, z cytrusami na czele, bez problemu znajdziecie na półkach sklepowych. Lekko wilgotne i puszyste muffinki z pewnością będą cieszyły się dużym powodzeniem na każdej imprezie..Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 szklanki mleka0,5 szklanki świeżego(...)piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu.(zobacz link tutaj)Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i pestkami granatu. Pestki można też dodać bezpośrednio do kremu, wtedy jednak trudniej wycisnąć kształtne rożki na każdej babeczce.Babeczki egzotyczneSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyczekolada, sok owocowy do nasączenia babeczek (opcjonalnie). Babeczki z Olafem – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy wymieszane jajko, olej i mleko i mieszamy do połączenia. Nie mieszamy zbyt długo, inaczej babeczki nie będą puszyste. Blaszkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do każdej babeczki po kostce czekolady. Przykrywamy pozostałym ciastem(...)grubym papierze drukujemy sylwetki bałwanków, przyczepiamy do patyczków do szaszłyków. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestudzenia. Ja nasączyłam wierzch babeczek sokiem brzoskwiniowym. Można pominąć ten krok, ale dzięki nasączeniu babeczki są delikatne i lekko wilgotne. Kiedy babeczki nie są już gorące dekorujemy je kremem i obtaczamy w kokosie. W udekorowane babeczki wbijamy toppery z Olafami. Najlepiej zrobić
Ciastkozercyszklaneczkach np. z dodatkiem świeżych owoców. Przygotowanie takiego kremu czekoladowego zajmie Wam dosłownie chwilę i nie trzeba tu nawet używać miksera. Prosto, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: Na krem: 50 g czekolady mlecznej 125 g mascarpone 2 markizy kakaowe Cukry Nyskie 2 łyżki zimnej śmietanki 30% Kruche spody (babeczki): przygotowałam z połowy składników z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: około(...)dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy pokruszone markizy (ja markizy wkładam do woreczka, gniotę dokładnie), mieszamy składniki. Kremem napełniamy kruche spody. Całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby krem zgęstniał. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę (możecie również użyć mlecznej), oblewamy nią babeczki, dowolnie zdobimy i wkładamy na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła. Podajemy do kawy czy herbaty
Słodkie okruszkiszklanki oleju 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Krem: 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix konfitura jagodowa /1 łyżka cukru pudru + 1 cukier wanilinowy Przygotowanie: Babeczki: Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać olej cały czas miksując. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać rozmrożony i odsączony(...)uzyskać głębszy kolor babeczek. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 30 minut. Ostudzić i ściąć góry babeczek, pokruszyć. Krem: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix, 2 łyżki konfitury, lub cukry. Krem wyłożyć na babeczki, obsypać pokruszonym ciastem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchninagrzać do 180˚C (z termoobiegiem). Babeczki piec przez około 15-17 minut do zrumienienia się babeczek. Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia - nie wyciągając ich z formy. Przygotować krem do pokrycia babeczek. Czekoladę podzielić na pojedyncze kosteczki. Nad rondelkiem z gotującą się wodą umieścić metalową lub żaroodporną miseczkę, do której wrzucić białą czekoladę. Delikatnie mieszać do momentu, aż cała się(...)rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Kiedy czekolada będzie już chłodna (ale nie stwardnieje), dodać do serka mascarpone i mieszać do całkowitego połączenia serka z czekoladą. Tak przygotowanym kremem posmarować każdą makową babeczkę. drukuj przepis
Świat Ciastabardzo dużo rabarbaru, dlatego wciąż szukam nowych pomysłów na jego wykotzystanie. Tym razem inspirację znalazłam u Doroty . Babeczki są fantastyczne, słodki krem przełamuje kwaśność rabarbaru. Poza tym babeczki bardzo ładnie się prezentują, więc sprawdzą się w każdej sytuacji:) Ciasto: 55g masła lub margaryny, jajko, 120g cukru drobnego do wypieków, bardzo czubata szkl. mąki pszennej, 180 ml śmietany
Z miłości do słodkości