Kolejna letnia propozycja. Babeczki. Muffinki. Powtarzam się, ale każdy je lubi:) Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki mokre: 1 jajko L 80ml oleju 250ml jogurtu naturalnego Owoce: 200g truskawek 200g czereśni Kruszonka
Szefowa kuchnitutaj znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Są puszyste i mają wyraźny cytrynowy smak. Dzieciom bardzo smakowały, mnie zresztą też :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka skórka otarta z 2 cytryn i łyżka soku
kuchnia doskiabsolutnie genialny i do powtarzania! Dziękuję!!! Upiekłam babeczki, które powędrują do koszyczka. Do ciasta dodałam wiórki kokosowe i posiekane migdały. Połączenie tych dwóch składników jest znane i sprawdzone. Skórka otarta z limonki wprowadza orzeźwiającą cytrusową nutę. Polecam. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. wiórków kokosowych 50 g posiekanych migdałów 2 jajka 1/2 szkl. oleju (u mnie słonecznikowy) 3/4 szkl
zadanie-gotowaniebabeczki upiekłam rok temu specjalnie z myślą o wielkanocnym koszyczku. Okazało się jednak być tak dobre, że nie doczekały już Wielkanocnej Niedzieli. Dziewczynki prześcigały się w jedzeniu. Aż żałowałam, że zrobiłam ich tylko kilka. Składniki: 200 g mąki 150 g orzechów (laskowych, włoskich) 4 jajka 150 g masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru
Sto kolorów kuchnimiałam małe i wkładałam po 3 połówki jajka, olej, mleko, cukier rózgą dobrze wymieszać, wsypac przyprawę korzenną, przesianą mąkę z proszkiem i krótko wymieszać do połączenia składników, prawie do pełna napełnić foremki ciastem na cieście poukładać połówki śliwek skórką do dołu piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 30-35 minut, do suchego patyczka, babeczki
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy,aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnymascarpone czy bitej śmietany towarzyszy naszym babeczkom, dziś to smak dzieciństwa w zimowe wieczory - smak ciepłych lodów. SKŁADNIIKI NA BABECZKOWE SPODY: 90 gram dobrej gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 gr masła 1 i 1/4 szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dlaSmaQcynamon 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba jajka, olej, maślanka, cukier rózgą dobrze wymieszać wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać tylko klika razy 14 sztuk foremki silikonowe - na dno każdej foremki dać kilka kosteczek jabłek, kilka rodzynek, ciut cynamonu do pełna nałożyć ciasto i piec w 200C około 30 minut wystudzone babeczki posypać pudrem cukrem................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBabeczki idealne na imprezę. Doskonałe dla osób, którym znudziło się słodkie wydanie tego smakołyku. Dwie wersje do wyboru, ale oczywiście można w nich połączyć wszystko, na co macie ochotę.Muffiny z szynką i serem żółtymPotrzebujemy:- 15 dag mąki pszennej- pół szklanki mleka- 2 jajka- pół łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżki stopionego masła- 0,5 papryki- 3 plastry szynki
W poszukiwaniu inspiracjiczegoś takiego nie spotkałam i wpadłam na pomysł aby babeczki upiec w słoikach. Ważne jest aby słoiki były proste, bo z takich zwężanych u góry lub w innych kształtach trudno byłoby je wyjąć. A z takich same wyskakują.300 g mąki koszalińskiej typ 5004 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka ( rozmiar M )125 ml mleka
Ewa w kuchnimasło i jajka razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką. Ciasto wlewać do foremek i piec ok. 20 min w temp 180st Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sito, dodać do śmietany. Razem chwile zmiksować, przełożyć masę do rękawa cukierniczego i dekorować zimne babeczki
Camilla w kuchnimojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za
moj przepis namoże zabraknąć prostych, a zarazem smacznych babeczek z truskawką w środku. Są wilgotne i puszyste, musicie spróbować. SKŁADNIKI na ok. 10 muffinek Składniki suche: 1 szkl. mąki pszennej Młynomag , 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: ½ szkl. jogurtu naturalnego, ¼ szkl. oleju, 1 jajko Dodatkowo: truskawki, lukier, wiórki truskawkowe WYKONANIE
słodki bratekHej :)) Tak, tak moje dziecko znowu chciało naleśniki i o dziwo nawet zgodziło się, żeby były na wytrawnie he ;)) To tak też zrobiłam i naleśniki wyszły
kruche babeczkimojprzepisna.pl | Tarta z botwinką i koperkiem Jakoś ostatnio naszło mnie na tarty, zarówno na te na słodko, ale i na słono, była już tarta ze szpinakiem
moj przepis naCzekoladowe słodkości, pyszne kajmakowe rarytasy. Nie można sobie wyobrazić smaku, trzeba je zrobić i skosztować czego polecam wam naprawdę ochoczo . Składniki: mąka pszenna 2 szklanki masło
Różowa kuchniaTort przygotowany z okazji urodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe
moj przepis namojprzepisna.pl | Grahamki Genialne bułeczki śniadaniowe, z przepyszną chrupiącą skórką, mięciutkim, puszystym wnętrzem, wykonane prawie w całości z mąki typ graham, czyli mąki z pełnego przemiału tzw
moj przepis namojprzepisna.pl | Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Witam Was po krótkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na ciasto znane i lubiane trochę w innej odsłonie. Zapraszam na
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie
moj przepis nasoku z pomarańczy. Masło roztopić, przestudzić. Dodać jajka i zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć suche i mokre składniki i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Rozłożyć masę pomiędzy silikonowe lub papierowe foremki nakładając po 1 łyżce ciasta. Na środek każdej babeczki nałożyć 1/2 łyżeczki powideł. Przykryć resztą ciasta
Chocolate Muffin BlogNiezwykle aromatyczne, jesienne babeczki dyniowe z dodatkiem domowego puree z dyni . Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto: 1 szkl puree z dyni (np. domowej roboty ) 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 100 g cukru 3 łyżki cukru trzcinowego
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru (Jeżeli wolicie bardziej słodkie-3/4 szklanki) 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
The Sweet DamselSernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję. Taką
Ciastkozercysoczyste, pachnące jagódki! ;-) Były już pierogi, koktajle, babeczki, jagodzianki w wersji podstawowej, a dziś przyszła pora na jagodzianki w nieco bardziej wykwintnej wersji. Polecam! Składniki na jagodzianki de lux na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru
Rozpustne gotowanieeksperymentami ;) Składniki (8-9 muffinek): 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec puszka białej fasoli (po odsączeniu około 240g) 4 łyżeczki stewii garść rodzynek Sposób przygotowania (9 babeczek): Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejny szybki przepis na słodkie babeczki. W każdej jest zatopiony karmel ,na wierzchu odrobina śmietany i pistacje .Nie może być smaczniej.Skusicie się? . Składniki : na 12 muffinek. 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 150 g cukru mała torebka cukru waniliowego 140 g masła ,rozpuścić ,ostudzić 2 jajka 170 ml mleka Dodatkowo:Karmel ,gęsty ,z mleka skondensowanego
Ladylaura.Czekoladowo pomarańczowe babeczki. Rozpływające się w ustach niczym mus, w środku płynna czekolada, aromat pomarańczy. Jednym słowem niebo w gębie :). Bardzo proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. 250 g gorzkiej czekolady 175 g masła 125 g cukru pudru 75 g mąki 5 jajek połowa pomarańczy Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy
noteskulinarnyfigaMoje Wypieki, z kilkoma moimi modyfikacjami. Babeczki w smaku podobne są do popularnych pączków z dziurką. Kwaskowa konfitura przełamuje słodki smak. To bardzo fajna alternatywa dla pączków smażonych w głębokim tłuszczu. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka
Szefowa kuchni