5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:37/100)

Zapiekane młode ziemniaki i pomidorkami daktylowymi i tymiankiem 202

ziemniaków i świeżych pomidorków dodałam też przyjemnie kwaskowate kąski pomidorów suszonych i wiosenny powiew w postaci krążków cebulki dymki. Tymianek ma fantastyczny zapach i smak, który nie sposób porównać z niczym innym, a jego urocze, drobne listki pięknie ozdobią każde danie. Składniki: 800 g młodych ziemniaków 200 g pomidorków daktylowych 4 cebulki dymki 6 sztuk suszonych pomidorów (nie w oliwie

Roślinna - blog wegański
Zielona sałatka 112

duże liście sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi i groszek odcedzamy. Na talerzach układamy

Pyry na Gaz
Chlebki bazyliowe 194

Pracochłonne, ale warte upieczenia. Aromatyczne, mocno bazyliowe i  mięciutkie w środku. Spodobało mi się to wyzwanie Pomysł na chleb : moja siostra, która nieustannie wierzy w moje możliwości piekarnicze Sposób wykonania zaczerpnięty z bloga : http://walkawkuchni.wordpress.com/2014/02/12/zielony-chleb-z-udzialem-szpinaku/ Do zrobienia chlebków potrzebne są : masło czosnkowe, dwie doniczki świeżej bazylii, 2 szklanki mąki pszennej, oliwa, sól, cukier, drożdże, woda i czas, dość

apetytnapieczenie
Lody śmietankowo-czekoladowe 135

Lody czekoladowe śmietana 36% -250 ml mleko -0,5 l żółtka - 8 szt cukier - 50 g czekolada gorzka - 100 g DODATKOWO sos tiramisu gotowy do polania lodów Sposób przygotowania Lody śmietankowe:  Do rondla wlać pół litra mleka, zagotować. Żółtka jaj przełożyć do miski, utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mleko do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały

Kuchnia Danusi
Truskawki pod owsianą kruszonką 122

Truskawki po owsianą kruszonką lub jak kto woli crumble to świetny sposób na pyszny, gorący i szybki deser. Myli się ten, kto uważa, że truskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak! Składniki na kruszonkę: 100 g mąki orkiszowej jasnej 70 g ksylitolu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłopski garnek 131

łyżeczka ziół dalmatyńskich 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrego keczupu 500 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę

Kolorowy Przepisownik
Deserek: jabłuszko z bananem i kaszą manną - dla niemowląt po 8 miesiącu 105

diety Malucha (o ile u Dziecka nie wystąpiła alergia na gluten). Składniki: 1 jabłko 1/2 banana 1 czubata łyżka kaszy manny 4 miarki mleka modyfikowanego 140-150 ml wody Sposób przygotowania: W odrobinie wody namaczamy kasze mannę. Pozostałą wodę zagotowujemy i wlewamy namoczoną mannę. Gotujemy około 3 minuty. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, pół banana obieramy i kroimy

Kolorowy Przepisownik
Zupka jarzynowa z dynią i brokułem - dla niemowląt po 8 miesiącu 145

pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki 1 duża  różyczka brokuła 1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) 1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynię gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, rozgniatamy na papkę. W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę

Kolorowy Przepisownik
Shoarma drobiowa 131

danie pochodzenia arabskiego. Oryginalnie robi się je na pionowym obrotowym rożnie wolno opiekając mięso ogniem. Odpowiednik tego dania można znaleźć również w innych krajach np w Grecji gyros. Sam sposób przyrządzania ma na pewno wpływ na smak dania, ale niewątpliwie najważniejsza w shoarmie jest unikatowa mieszanka aż 11 przypraw, która właśnie sprawia że to danie jest tak wyjątkowe

Milion Smaków
Barszcz ukraiński z ciecierzycą 138

doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy kolor. Podczas odgrzewania starajcie się nie zagotowywać zupy bo będzie traciła kolor. Podany czas nie uwzględnia moczenia ciecierzycy (najlepiej moczyć ją przez noc dzień przed

Milion Smaków
Surówka z mango, gruszki i awokado 172

Składniki: 1 opakowanie ciętej mieszanki sałat 1 dojrzała gruszka 1 średniej wielkości mango 1/2 awokado sok z 1 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta suszonego chilli szczypta soli Sposób przygotowania: Sałatę umyć i osuszyć. Mango, gruszkę i awokado pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Pamiętajcie, że jeśli zużywacie tylko połowę awokado, z drugiej nie usuwajcie pestki - dzięki temu

W SMAK
CIASTO KOKOSOWO JOGURTOWE 153

szklanka cukru 2 szklanki jogurtu naturalnego 300 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1 łyża żelatyny 3 łyżki wiórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składnik zmiksować na gładką masę . Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w  nagrzanym piekarniku 45-50 minut w 200 C. Upieczone ciasto wystudzić. Żelatynę

RAROSSA
Placuszki z cappuccino 311

szkl. mąki   6 łyżek cappuccino orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka cukru  5 łyżeczek cukru waniliowego  szczypta soli olej do smażenia Sposób Do miski wbijamy jajka, do nich dodajemy jogurt naturalny oraz mleko, dokładnie mieszamy składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: mąkę, cappuccino, proszek do pieczenia, cukry oraz sól. Delikatnie mieszamy

Kuchenne aromaty
Rabarbar kontra tiramisu 191

Przyznam szczerze- kiedy znalazłam ten przepis pomyślałam sobie "meh". Uwielbiam oryginalne tiramisu i nieskromnie przyznam, że mamy je z konQbkiem dopracowane do perfekcji. W jaki sposób jakiś mus rabarbarowy może ulepszyć już idealny deser? Rabarbar jednak rósł, inspiracji brak, pomyślałam sobie- niech będzie. Meh. Na wszelki wypadek zrobię z połowy porcji- jakby się miało okazać, że nikt nie będzie chciał

les mirabelles
Jak odróżnić czosnek europejski od chińskiego? Fakty i mity. 257

gatunkowymi są sprawy chropowatości, kształtu, odchodzenia łupinki czy ilości ząbków. W takim razie, czy da się rozróżnić czosnek z Europy od chińskiego? Poza oznaczeniem na metce produktu, istnieje kilka sposobów. Przede wszystkim cena. Ten polski, czy włoski będzie droższy (często nawet kilkukrotnie) od sprowadzanego. Poza tym, chińskie główki nie wypuszczają pędów – są specjalnie zakonserwowane, aby nie dopuścić do takiego

Bon Ton Italia

Proponowane wyszukiwania