5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:38/100)

SPIRULINA - ALGA O CENNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH 192

możemy dostać w aptekach, bez receptry, w formie tabletek. Dostaniemy ją również w sklepach ze zdrową żywnością - np. TUTAJ w formie sproszkowanej, którą możemy zastosować w kuchni na kilka sposobów. Można spożywać koktajle owocowe z jej dodatkiem, a także dodawać ją do sosów i dipów na zimno. Podobno bardzo dobrze komponuje się z ryżem, pesto, a nawet z... popcornem! Należy

Katsuumi
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI SELERA 179

który jest przyczyną skazy moczanowej - oczyszcza organizm z toksyn - pomaga w trawieniu tłuszczów, zapobiega kamicy woreczka żółciowego, ułatwia produkcję i wypływ żółci. Wspomaga też perystaltykę jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom. - dieta bogata w seler jest zalecana dla osób z chorobami układu krążenia - obniża bowiem ciśnienie i wspomaga pracę serca - chroni organizm przed nowotworami - zawiera dużo przeciwutleniaczy  - wzmacnia odporność

Katsuumi
BIAŁKO W DIECIE - DLACZEGO TAKIE WAŻNE? 164

treningu,  - zwiększa uczucie sytości - wiele  produktów wysokobiałkowych, tj. kefiry, jogurty naturalne, twarożki ma niewiele kalorii    Jeszcze jedna sprawa. Kobiety, które trenują i w ten sposób dbają o sylwetkę nie powinny martwić się, że przez większe spożycie białka "rozrosną się" niczym napakowany kulturysta. Pamiętajcie, że nasz organizm jest nieco inny, niż mężczyzn, nie tak łatwo nam zbudować

Katsuumi
Wiosenny konkurs z Mira design, piąty tydzień, ostatnia nagroda 139

firmy. Zgodnie z rodzinną tradycją wszystkim kolekcjom prowadzonym przez Hardanger Bestikk nadano nazwy pochodzące od imion córek lub wnuczek założyciela. Sztućce TUVA to design ze smakiem, który w wyjątkowy sposób pobudza apetyt :). Zasady konkursu i więcej nagród znajdziecie na  głównej stronie konkursu (klik

SzczyptaSmaQ
Koktajl z mango i kiwi 256

tłuszczu, 49,3 g węglowodanów i 5,2 g błonnika. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 1 dojrzałe mango 1 banan 2 kiwi 1 - 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy owoce ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty rozcieńczamy go przegotowaną

W kuchni Katie
Szybki obiad 320

dodasz kawałek sera i/lub rybki czy mięsa i twój zdrowy szybki obiad tworzy się prawie sam! Składniki: batat brokuł zielone szparagi cebulka szalotka ser kozi typu feta sól  Sposób przygotowania: Warzywa umyj, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu do gotowania na parze (ja korzystam z pojemników lub torebek do gotowania w mikrofalówce). Gotuj przez 3-10 minut

Wielki apetyt
Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze 216

dużą keksówkę : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g chałwy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 171

zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna +  kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach. Do masy jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek

A Ty Smakuj Mnie
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32909

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze względu na szybki sposób wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. „ Murzynek łyżką mieszany ” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty i delikatny

Moja Delicja
Pierogi z jabłkami 216

dajemy odrobinę wody (2 łyżki) i cukier. Gotujemy 15 minut pod przykryciem często mieszając. Pod koniec dodajemy cynamon i jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest  jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła z łyżką bułki tartej ale są wtedy mniej "musowate" bo nie puszczają soku i ciężej

Lubczyk i Wanilia
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ I GRANATEM – NAJLEPSZY! 371

MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 130

ciepłej wody 1 czubata łyżka drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej 1 żółtko sezam do posypania bułeczek (może być też mak) Sposób przygotowania Drożdże, wodę i cukier wymieszać w misce, w której będziemy wrabiać ciasto i odstawić na 10 minut. Dodać jajka, masło, sól i 2 szklanki mąki, i wymieszać dokładnie. Dodawać

W kuchni wieczorem
137. Chaczapuri z serkiem feta 104

stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie pomóc dużym płaskim talerzem, którym przykrywamy patelnie, następnie odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś  sałatką

Jadło i czytadło
Barani los 93

Kolejny grudniowy dzień to jazda przez niemal cały kraj. Przedświąteczne dni to czas prawdziwej kaźni tutejszych zwierząt. Zabijane na różne sposoby niemal w każdej zagrodzie, oddają swe życie: świnie, nutrie, ryby, wszelkie ptactwo, zdarza się i owca, i cielaczek. Oprawiane w przydrożnych rowach martwe zwierzęta sprawiły, że moja podróż zaczęła mieć zapach krwi. Stosunek do zwierząt warunkowany jest wieloma społecznymi

Jadło i czytadło
151. Ciasto z ciepłymi lodami 427

proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka na samym końcu mąkę, proszek, kakao  (oczywiście wcześniej należy je przesiać) i olej. Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania