Jest to wielkopolska zupa, podobna jak żurek, ale zupę gotuję się wraz z ziemniakami. Gotować ją nauczyła mnie mama :) Składniki: pół kilo wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)! 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka vegety 2 liście laurowe 3 ziarna
Bon Appetit MałgorzatyZupę podawać w podgrzanym w piekarniku chlebku z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą. Można także zupę podać na zakwasie do żurku - będzie bardziej świątecznie :) przepis na zakwas znajdziecie: tutaj w chlebie z myślą o świętach Wielkiej Nocy Myślę, że włoska zupa nie obraziłaby się gdybyśmy ją zaserwowali
Bon Appetit MałgorzatySałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Aniciepłe miejsce, np . w pobliżu kaloryfera . Gomółki podczas suszenia nabiorą ładnego żółt ego koloru od żółtek. 3. Tak przygotowany ser można przechowywać nawet kilka tygodni. 4. Dodajemy go do żurku lub jako przekąska. Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzy okazji przygotowania serowej gomółki do żurku zostało mi kilka białek. Znalazłam przepis w internecie i zrobiłam pyszną aromatyczną lekko wilgotną babkę. Polecam! Składniki: 4 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka aromat pomarańczowy Lukier: cukier puder odrobina soku z pomarańczy
Kuchnia domowa Anikartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany
Poezja smakuPani kelnerki , ale niestety się nie udało. A szkoda , bo z przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ). Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha! Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach
Ostra na SłodkoKapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku. To również doskonała dekoracja stołu. Upieczemy sobie taki chlebek. Na 5-6 chlebków potrzebujemy: -ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650 -10 dkg drożdży -2,5 szklanki ciepłej wody -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki
Maminek kulinarnyporządku, a ja mam zdecydowanie lepszy humor. Poza tym znalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku. Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego . Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta. Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego . Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamusi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik . Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin przed użyciem i pozostawiam w temperaturze pokojowej. SKŁADNIKI: 1 szklankę mąki
Basia w kuchniświątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym
Z Majeczką w kuchnipieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu. Rewelacyjnie smakują same ale również jako dodatek do zupy np. grzybowej lub do żurku. Smacznego
Smaczne ZdrowePierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity . W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną
Grahamka, weka i kajzerka