obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką
W Mojej Kuchni Lubięklasową wigilię syna upiekłam ich prawie setkę, z potrójnej porcji. Bułeczki świetnie nadają się również na Sylwestra. Polecam podać z barszczem czerwonym lub żurkiem. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane
Czerwień i błękitmoim blogu możecie znaleźć zakwas na barszcz czerwony oraz na żurek. Dziś chcę pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka
Czerwień i błękitZima to czas gorących, pożywnych zup. My uwielbiamy zupy, w tym okresie skłaniamy się raczej ku takim bardziej sycącym. Obok gulaszowej , gulaszowej w wersji II , żurku , grochówki , fasolówki tej lub tej zagościła u nas zupa, która chodziła mi po głowie już jakiś czas, to połączenie fasolówki z grochówką. Trzy rodzaje fasoli jak w ostatniej fasolówce i żółty niełuskany groch
Smaczne Zdrowepokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować do miękkości grzybów na wolnym ogniu. Następnie zakwasić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawić do smaku, chwilę podgotować. Żurek wspaniale nadaje się na Wigilię. Podawać np. z ziemniakami
Tradycyjna KuchniaZnajome i przyjaciółki, idealne określenie Nas samych. Dlatego oto tak knajpa. Zaczynamy... Menu sięga do tradycji kuchni polskiej, w szczególności dolnego śląska, czyli? między innymi kluski i zrazy śląskie, żurek śląski, karp czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Czy takie potrawy można zamówić w tej knajpie? Przekonajmy się. Zacznijmy może od wystroju lokalu, wg nas jest surowy, mało przytulny
Bike By Lifewyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Lekki krem z pieczarek autorka: izzy z bloga Take it Izzy Zalewajka z grzybami - jesienny żurek autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem
Weekendy w domu i ogrodziebyło by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u mnie w domu przechodzi z pokolenia na pokolenie. Składniki: 0,5 kilograma żeberek wędzonych 1 szklanka zakwasu na żurek 1 kilogram korzenia chrzanu 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30 % 3 jajka Sok z cytryny Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Vegeta
Bajeczna Kuchniadwóch rzeczy: jest to makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron pełnoziarnisty, czyli razowy, z mąki żytniej razowej (tej samej, której używa się do żurku). Składniki -makaron pełnoziarnisty żytni -pulpa pomidorowa -czerwona cebula -ząbek czosnku -oliwa z oliwek, pieprz, sól do smaku -surowy boczek w kosteczkę, taki jaki używa się do tradycyjnej carbonary -parmezan Do gotującej
Z Kuchni Do Kuchnifolię i schłodzić. Schab jest gotowy do krojenia. Polecam na kanapki lub jako składnik sałatek. Można również podać z sosem do obiadu. Wywar będzie świetną bazą do barszczu czerwonego, żurku czy kapuśniaku
Czerwień i błękitzakwas na żur Dobry domowy żurek to, według mnie, esencja naszej kuchni. A wiadomo, nie uda się zrobić żuru, bez dobrego zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego
Miód i pieprzwodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje do żurku. Zgodnie z tradycją nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Polecam ją również ze względu na fakt, iż dokładnie wiemy jakie składniki się w niej znajdują. Mamy pewność
Kuchnia Pani Wiosnydelikatnym przestudzeniu odcinamy kopułki miseczek i wyjmujemy miąższ ze środka - zostawiamy dość grubą skórkę aby bułeczki nam nie przeciekły i aby było co wyjadać W moich miseczkach podałam żurek jednak już się nie mogę doczekać aż podam w nich gulasz z warzywami - pycha!!! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniktórym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni na maśle
sierotka maRysia w kuchni