Zakwas idealny do Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego. SKŁADNIKI: 8 łyżek mąki żytniej 2 ząbki czosnku (obrane) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce) kilka ziaren pieprzu kromka razowego chleba 1 l. przegotowanej letniej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie
RAROSSAdanie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy 500g mąki pszennej 250g jogurtu 250g masła szczypta soli mleko
Gotowanie i blogowaniemożna użyć? Oooo! Mąka żytnia żurkowa Gdańskie Młyny schowała się na tyłach półki. Trochę drobniej zmielona od tradycyjnej mąki żytniej, ale nie powinno to mieć przy pieczywie dużego znaczenia. Żurku nie zamierzam w najbliższym czasie robić, zaryzykuję więc i wypróbuję ją w chlebie. Ryzyko się opłaciło! Chlebek bardzo ładnie wyrósł, smakuje rewelacyjnie, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość
Grunt to przepis!kratkę, nie talerz). Pieczarki pokroić dość drobno, podobnie cebulę. Podsmażyć razem na patelni po stekach, odłożyć do wystudzenia. Podsmażyć bekon na chrupko. Z chleba odkroić górną warstwę (jak do żurku) i dokładnie wydrążyć chleb z miąższu. Teraz układamy nasze nadzienie kanapki z wołowiną warstwowej. Na dno chleba kładziemy 1-2 steki (połowę z tych, które usmażyliście), tak by pokryły
Pociąg Do Kuchniwarzywa korzeniowe. Do frytek podeszłam sceptycznie. Mam teraz etap eksperymentowania w kuchni, poznawania nowych smaków, szukania własnej drogi. Eksperymenty nie zawsze mi wychodzą, np. jakbyście wpadli na pomysł fit-żurku z kalarepy z dodatkiem chrzanu- odradzam, nie dało się tego zjeść! :P Na szczęście frytki zaliczają się do tych udanych :) Są chrupiące, pachnące i niskokaloryczne. A z dodatkiem cukiniowego ketchupu
Czerwona Porzeczkaodstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy, mąka opadnie na dno garnka i będzie wyrazisty zapach. Zakwas jest gotowy można gotować żurek. ZAKWAS Z MĄKI ŻYTNIEJ
magiczna kuchnia KasiWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny żurek w mojej wersji, z jajkiem , kiełbaską i warzywami. Do zupy użyłam naturalnego zakwasu Jamar . Zupa jest pyszna i szybko znika z talerzy :) Składniki : 2 pętka cienkiej kiełbasy drobiowej 2 marchewki kawałek pora i selera około 5, 6 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku domowa vegeta 300 ml zakwasu na żur
Sama słodycz i szczypta chiliśmietany do zupy dolewam mleka. Zupa wygląda jak zabielana, nie ma grudek jak w wypadku dodania jogurtu i jest równie pyszna. Jedynym wyjątkiem od tej metody jaki robię jest żurek, do którego jednak dodaję śmietanę Drukuj Zupa ogórkowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka pół selera pół pora 4 ziela angielskie 3 listki
Mieszam w GarnkuNiedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka
Kulinarne życiemarchewka 1 pietruszka 0,5 selera 0,5 pora 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku zakwas na żurek (przepis znajdziesz tutaj ) chrzan pieprz, sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, por z przyprawami: pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe gotujemy wywar warzywny. Do wywaru dodajemy zakwas, majeranek, czosnek
Łycha smakówobrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką
W Mojej Kuchni LubięZima to czas gorących, pożywnych zup. My uwielbiamy zupy, w tym okresie skłaniamy się raczej ku takim bardziej sycącym. Obok gulaszowej , gulaszowej w wersji II , żurku , grochówki , fasolówki tej lub tej zagościła u nas zupa, która chodziła mi po głowie już jakiś czas, to połączenie fasolówki z grochówką. Trzy rodzaje fasoli jak w ostatniej fasolówce i żółty niełuskany groch
Smaczne Zdrowepokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować do miękkości grzybów na wolnym ogniu. Następnie zakwasić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawić do smaku, chwilę podgotować. Żurek wspaniale nadaje się na Wigilię. Podawać np. z ziemniakami
Tradycyjna KuchniaZnajome i przyjaciółki, idealne określenie Nas samych. Dlatego oto tak knajpa. Zaczynamy... Menu sięga do tradycji kuchni polskiej, w szczególności dolnego śląska, czyli? między innymi kluski i zrazy śląskie, żurek śląski, karp czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Czy takie potrawy można zamówić w tej knajpie? Przekonajmy się. Zacznijmy może od wystroju lokalu, wg nas jest surowy, mało przytulny
Bike By Life