delikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym żurkiem. cebula 2 sztuki jabłko kwaśne 2 sztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g. masło 2 łyżki rosół drobiowy 1 litr śmietana 18% 0.5 szklanki boczek wędzony 150 g. mąka 2 łyżki Cebulę pokroić
Jadło i czytadłorodzinny obiad, mam pyta jaka zupę zrobić? A cała moja rodzinka odpowiada chórem " serową ". Uwielbiamy ją. I nie ma ,że Wielkanoc, czy Boże Narodzenie , nie ma ,że barszczyk, czy żurek, zawsze pada na serową. Dziś zdobyłam przepis i zrobiłam. Pyszna :) Polecam :) Składniki - podudzia z kurczaka ( pałki ) 6 szt. - marchewka, pietruszka, kawałek selera - mała cebula, czosnek 2 ząbki - serki topione kremowe
Kuchnia z widokiem na ogródZupa ogórkowa, to chyba oprócz pomidorowej, żurku i rosołu, najpopularniejsza polska zupa. Ogórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1 cebula kawałek selera korzeniowego
Gosia gotujeŻurek to jedna z mich ulubionych zup...których jak już wielokrotnie wspominałam jest niewiele. Zdecydowanie bardziej wolę go od białego barszczu, bo jest bardzie kwaśny i aromatyczny. 30 minut i mamy gotowe, pyszne danie...polecam. Składniki: 500 g białej surowej kiełbasy 1/2 l zakwasu 2 suszone prawdziwki 1 nieduża cebula 1 mała marchewka 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku
Gosia gotujewybór lokali gastronomicznych - od fast food po kuchnie orientalne. My postawiliśmy na polską tradycję. W menu przeważały dania kojarzące mi się z polska wsią i tradycją, takie jak np.: żurek w chlebie. Do wyboru było sporo dań, nie tylko mięsnych - tak by trafić w gust każdego klienta. Jako przystawkę podawano klientom na desce kawałki chleba do posmarowania albo twarożkiem
Projekty ze smakiemulicę Blai w Poble Sec . Z: Gotowałaś kiedyś polskie potrawy swoim hiszpańskim znajomym? Smakowały im? A: Często gotuję polskie potrawy w domu. Rubenowi smakuje praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies
Chilli Czosnek i Oliwazakwasu, jednak wy możecie zrobić swój własny, na pewno będzie jeszcze smaczniejszy. Osobiście polecam zakwas „Śląski Żur” z czarną nakrętką lub ten kupiony od babci na targu. Najlepszy śląski żurek Składniki: 2 litry wody 200 g wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów
Mania GotowaniaBardzo dawno nie jadłam kurek. Zazwyczaj dodaję je do żurku. Tym razem zrobiłam je jako dodatek do drugiego dania. Specjalnie kupowałam małe sztuki; chodziło mi o to, żeby zachowały kształt. Nie chciałam ich "siekać" na małe kawałeczki. Składniki: 2 garści małych kurek 1 mała cebula lub 1/2 większej masło do podsmażenia sól pieprz Kurki dokładnie myjemy i kroimy na pół
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jakie potrawy zagoszczą na Waszych stołach ??? Podzielicie się pomysłami i propozycjami? Ja mam w planach przygotowanie: Żurku na kościach wołowych z dodatkiem białek kiełbasy i wędzonego boczku oraz jajkiem. :) a niech ostrości doda i rozpali nasze kubki smakowe 1/2 łyżeczki chrzanu na talerz zupy. Myślę także nad przygotowaniem królika w sosie śmietanowym
ClauditteMissCookingwersję niż popularna kanapka czy twarożek na zielono , wrzućcie rzeżuchę do zupy. Ja tak zrobiłam i wyszła pyszna, bardzo prosta i wiosenna zupa. Świetny kontrast do zjadanego w święta żurku. Bardzo polecam! Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE grządka rzeżuchy - u mnie porcja z średniego talerza deserowego 4 ziemniaki
KUCHARNIApachniało! Wszystkim uczestnikom udzieliła się iście świąteczna atmosfera. Kropką nad "i" była prawdziwa uczta w Zaścianku, gdzie mogliśmy do woli próbować mazowieckich przysmaków, w tym słynnych pierogów szlacheckich, żurku, pyz z mięsem, pierogów z kaszą i wielu innych potraw, których trawienie wspomagały doskonałe nalewki. W drugi dzień wyjazdu z żalem pożegnaliśmy Mościbrody (wszystkie serwowane w restauracji potrawy podawane
KUCHARNIAwodzie tylko, na oliwie przecież :D Oliwie, oleju, zależy jaka zupa i do czego co pasuje. I wychodzą całkiem śliczne rosołki z oczkami i tłuściutkie zupy warzywne, żurki, barszcze i inne takie... ale dziś postanowiłam zaprezentować nasze zupy najukochańsze - POMIDOROWE, EKSPRESOWE - 2 wersje, w zależności od... No właśnie, w zależności od tego, co akurat robię. Zawsze, kiedy gotuję fasolę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpory robiłam tylko zakwas na żurek . Od dawna miałam ochotę na zakwas na biały barszczyk, ale jakoś nie było okazji. Udało się i mogę już napisać, że biały barszczyk z dodatkiem tego zakwasu jest bardzo smaczny. Zakwas na bazie mąki pszennej jest delikatniejszy niż zakwas na bazie mąki żytniej. Smakuje mi zdecydowanie
Stare Garymnie w domu na Wielkanoc króluje żurek, lecz w tym roku planuje zmianę. Wielkanocna zupa chrzanowa urzekła mnie smakiem. Może w tym roku, Wy również zmienicie coś w waszej tradycji? Składniki 3 średnie marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała pietruszka 1 kawałek selera plasterek cytryny ze skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki
Konrad GotujeJeszcze do niedawna kupowałam gotowy żurek, ale natrafiłam na tak niedobry, że odtąd postanowiłam sama zrobić taki zakwas a naprawdę to nie jest takie trudne :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 litr ciepłej wody 3 ząbki czosnku 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu skórka z kromki razowego chleba Sposób
Na słodko lub wytrawnie