żurek - 1604 przepisów (strona:76/107)

Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 122

Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa do dań z kapustą

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze książki o fermentacji 2016 172

Zima to czas, kiedy w moim domu rządzą kiszonki: żurek, kapuśniak i ogórki. Chętniej spędzam wtedy czas w domu, najchętniej z książką pod kocem. Jeśli chcielibyście dokształcić się, albo po prostu spędzić dobrze czas oglądając piękne zdjęcia w książkach kucharskich o kiszonkach, to teraz jest najlepsze na to czas. Polecam Wam 3 nowe, modne książki o fermentacji na długie, ciemne

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki w kapuście kiszonej 163

powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 100 g ryżu, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 100 ml soku z kiszonej kapusty

królestwo garów
Zupy na niepogodę 165

stole. Mam to szczęście, że moje dzieci lubią zupy, praktycznie wszystkie. Wszyscy bez wyjątku lubimy pomidorową, koniecznie z makaronem. Dobra pomidorowa to numer jeden! Lubię tradycyjne polskie zupy jak żurek czy kapuśniak . Moje średnie dziecko przepada za buraczkową z fasolą. Moje najstarsze lubi zupę z azjatyckim touch. Najmłodsze przepada za zupami typu krem, gdzie brokułowa najbardziej mu smakuje. Wydaje się

codojedzenia
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 154

delikatne nacięcia na powierzchni rolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 - 40 minut. Doskonale na zimno, jak i na ciepło. Jako dodatek do barszczyków, żurków i innych takich. Równie dobrze można podać z sałatką, albo zjeść samo.  I tak to można wykorzystać dowolne gotowane mięso i zrobić z niego całkiem nowe danie

Dieta moja pasja
“Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” – recenzja 187

dania odrobinę inaczej i każdy z nas będzie twardo obstawiał, że to ta jego wersja jest najsmaczniejsza, ale nikt nie zarzuci Joannie Furgalińskiej, że nie wie jak się robi żurek. Największe ekstrawagancje to powidła śliwkowe dodawane do bigosu, masło śledziowe i ciastka ze skwarkami. Czy warto mieć w domu taką książkę? Jak najbardziej, przecież ile można jeść to sushi

Ugotowane pozamiatane
"Polski przewodnik Paleo teoria, praktyka, przepisy". Iwona Wierzbicka, Katarzyna Kraus - Wysocka - recenzja 209

przepisy na domowy bulion, naleśniki kokosowe, kasztanowe bez jaj i wiele innych. zupy - znajdziemy tutaj zupy ze wszystkich pór roku z warzyw sezonowych np. zupa z jarmużu, jarzynowa, czy żurek kasztanowy - mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj przepis na chleb paleo bez zbóż, jarmuż z jabłkami i idealną na teraz dynię z pomidorami :-) dania mięsne - ten rozdział zawiera najwięcej przepisów, ponieważ

kruche babeczki
Naklejki motywacyjne – recenzja 167

pisanie, które normalnie sprawia mi wielką przyjemność, w takie dni idzie bardzo powoli. Rośnie mi stosik książek, o których chciałabym napisać, ale nie mogę się zebrać. Jem w kółko żurek i pieczoną dynię, zamiast ugotować coś pysznego nowego. Jednym ze sposobów, które teraz stosuje jest spacerowanie i sport, żeby mieć chociaż minimum ruchu i dobrego nastroju. Planuję krótkie wakacje. Staram

Ugotowane pozamiatane
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 181

pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły

Codziennik Kuchenny
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy 188

wielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą.  Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej

Codziennik Kuchenny
Marchewkowy żurek 160

Żurek w nieco innym wydaniu. Kwaśny od zakwasu, przełamany słodyczą marchewki, którą dodajemy tu w dużej ilości. Również marchewce zawdzięcza swój ładny kolor:). Jest bardzo gęsty, bo dodajemy dużo warzyw. 2 długie kiełbasy 300-400ml zakwasu 4 duże marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżeczki chrzanu

Szefowa kuchni
Jajka faszerowane szynką 345

smaczne przystawki z jajek. Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi przepisami. Na blogu znajdziecie także inne pomysły na potrawy Wielkanocne - babka Wielkanocna , sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem , żurek Wielkanocny . Post Jajka faszerowane szynką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebki do żurku 112

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chlebki do żurku Składniki – 3 sztuki: Mąka pszenna – 250g Mąka żytnia – 250g Sól – 1 łyżeczka Jajka – 1 sztuka Drożdże – 10g Cukier – szczypta Oliwa – 1 łyżka Ciepła woda Czarnuszka +białko jajka, papier do pieczenia Wykonanie

Kuchnia Bon Appetit
Zakwas na żurek wielkanocny 123

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zakwas na żurek wielkanocny Składniki: Mąka żytnia typ 2000 – 1 szklanka Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 3 sztuki Woda przegotowana – 2 szklanki Słoik, gaza Wykonanie: Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę

Kuchnia Bon Appetit