stą, więc mogłam zająć dowolny stolik. Z czasem pojawił się w niej tłum ludzi. Nic dziwnego - jedzenie przepyszne. Pierwszy raz jadłam tam camembert w sosie ze świeżych owoców (żurawiny i czerwone porzeczki). Ser był opanierowany czymś twardym. Nie jestem w stanie odtworzyć ani smaku panierki, ani tym bardziej składu. Do sera podano rukolę wymieszaną z gałązkami, które wyglądały i smakowały(...)groszku cukrowego zjadam tylko strączki. Smak sosu, który wtedy jadłam wciąż mam na języku. To było niebo w gębie, naprawdę. Żałuję bardzo, że w mojej okolicy już nie rosną żurawiny, a moje tegoroczne jeszcze za młode, by owocować. Może z czasem... Niemniej przygotowałam camembert, bez panierki co prawda, ale w sosie ze świeżych malin. Rukoli jeszcze nie mam (dopiero posiana
Weekendy w domu i ogrodzieNajlepsze owsiane jakie jadłam! Składniki: 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka żurawiny 2 jajka 1 szklanka masła 1¼ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut. W misce(...)wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem
Cakes By Kejtpół łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - 75g płatków owsianych - 125g miękkiego masła - 75g brązowego cukru - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - pół łyżeczki olejku waniliowego - 75g suszonej żurawiny - 140g białej czekolady startej na tarce na grubych oczkach - 50g drobno posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksować(...)masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką, jednolitą masę, dodać jajko i olejek. Połączyć obie masy, dodając czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut. Na papierze formujemy małe placki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez około 10 - 15 minut. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Pan i Pani Smith w kuchnipotrawy jest wyrazisty i zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Składniki: - 50 dag solonych filetów śledziowych - około 15 dag suszonych grzybów - mały koncentrat pomidorowy - 2 czerwone cebule - 1/4 szklanki żurawiny - ziele angielskie - liść laurowy - bulion grzybowy - sól, pieprz - masło Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny. Odsączamy a następnie kroimy w paski. Grzyby zalewamy ciepłą wodą(...)mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka lub paski. Szklimy na maśle i dodajemy pokrojone grzyby. Całość smażymy kilka minut. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, żurawinę. Zalewamy bulionem grzybowym i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia
Pan i Pani Smith w kuchniktórych przepisie jest niewiele składników. UWAGA! Wciąga tak, że można zjeść wszystko naraz. Oczywiście, jeśli się ma jakiegoś pomocnika ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): - 6 nektarynek/brzoskwiń* - garść żurawiny - cukier brązowy do posypania - 3/4 szklanki mąki krupczatki - 1/3 szklanki cukru pudru - 75 g masła - płaska łyżeczka sodki albo proszku do pieczenia - 1 jajko - kilka łyżek jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę(...)ciasto, aż osiągnie konsystencję plasteliny (dodać ewentualnie więcej jogurtu). Rozwałkować na naleśnik wielkości formy, ułożyć na blaszce. Zrobić dziurki widelcem na całym cieście. Ułożyć pokrojone w cząstki nektarynki. Posypać żurawiną i cukrem brązowym w niewielkiej ilości. Piec w 220 stopniach ok. 30 minut. *najlepiej, aby nektarynki/brzoskwinie były bardzo dojrzałe
Corner With Recipesbiałą) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie) - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - garść suszonej żurawiny (opcjonalnie) Płatki owsiane, obrane banany i kiwi posiekać na gładką masę w malakserze. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Dodać jajka, cukier, olej, zmiksować dokładnie. Dodać płatki(...)owocami, wymieszać dokładnie. Ewentualnie dodać żurawinę. Wypełnić papilotki do górnej krawędzi masą. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem
Corner With Recipesjesień puścił nowe pędy i wykorzystać w nowym sezonowym połączeniu. Dziś proponuję surówkę, którą można wykorzystać do obiadu. Składniki : fenkuł z młodziutką natką 3 marchewki garść suszonych żurawin 1-2 łyżki octu jabłkowy 2-3 łyżki oliwy Z dobrze wypłukanego fenkułu usunąć głąb. Fenkuł przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w cienkie piórka. Marchew obrać i zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Dodać żurawiny. Można je wcześniej przelać wrzątkiem. Całość polać oliwą i wymieszać. Tuż przed podaniem dodać rozdrobnioną natkę i ocet. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziecała kaczka duże jabłko ze skórką 2 łyżki żurawiny łyżka suszonego majeranku 2 ząbki czosnku sól i pieprz oliwa z oliwek Kaczkę umyć, osuszyć. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszać z oliwa z oliwek. Dodać majeranek, sól i pieprz. Natrzeć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Jabłko pokroić w ćwiartki, wymieszać z żurawiną i nałożyć do kaczki. Zszyć bawełniana nicią
Atlas SmakówKruche ciasto: 2,5 szklanki mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: nektarynki, pokrojone na ćwiartki cukier trzcinowy żurawina Mąkę przesiać. Dodać kawałki margaryny, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i schodzić pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować(...)wyciąć okręgi i wyłożyć nimi papilotki ( dzięki czemu nie musimy natłuszczać formy a ciasteczka mają ładne brzegi ). Uformować mały rant. Na cieście ułożyć cząstki nektarynek, posypać żurawiną i cukrem. Piec w 180 ° C przez
Atlas Smakówpierwszy zakwas ) 350 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej płaska łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki nasion czarnuszki 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu garść suszonych żurawin pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Gdy pojawią się(...)pęcherze powietrza (po ok. 6 minutach) wsypać zioła i żurawiny. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Rano odłożyć garść ciasta na następny wypiek. Pojemnik z ciastem szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć pod przykryciem
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki : miks sałat kiść pomidorów koktajlowych opakowanie oliwek 2 piersi z kurczaka przyprawa Gyros do kurczaka 30 dkg sera Raclette jajko bułka tarta żurawina Sos: sos francuski 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy przyprawą Gyros, smażymy na patelni. Sos Francuski rozrabiamy z 2 łyżkami wody(...)całości. Ser kroimy na kilka plasterków moczymy w jajku i bułce tartej i smażywmy na patelni. Tak usamżone kawałki sera układamy wokół sałtaki. Kładzimemy na każdym kawałku sera trochę żurawiny. Smacznego
Lili w kuchniPropozycja na lekkie i zdrowe śniadanko :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka wody szczypta soli plasterek ananasa pół małego banana 1-2 łyżeczki żurawiny Wykonanie: Do wrzącej wody wsypać owsiankę, szczyptę soli i mieszać dość często, żeby nie przywarła. Dodać pokrojonego ananasa, banana oraz żurawinę. Wymieszać i przełożyć do miseczki , Ps. Zamiast wody można użyć mleko
The Sweet Damselprażymy na małym ogniu . Wsypujemy ksylitol i nadal prażymy, aż uzyskamy ścisłość :) Zostawiamy do ostudzenia. Sos owocowo serowy : truskawki 300 g Serek fruit Almette z Wiśnią i żurawiną 2 szt Wykonanie sosu owocowo serowego : Do pojemnika wkładamy truskawki oraz serek z wiśnią i żurawiną , miksujemy . Po zmiksowaniu powstaje sos . Wykonanie ciasta pierogowego : Do misy
Różowa kuchniaChleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i sycący, podobnie jak żytnio-gryczany. Chleb przetrwał przez tydzień (!) co raczej nie zdarza się w przypadku chleba kupnego. Z tym nie było najmniejszego problemu. Cały czas być świeży, jak po wyjęciu z piekarnika(...)drugi: 330 g mąki orkiszowej 250 ml przegotowanej, letniej wody 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki suszonej żurawiny + po łyżce czarnuszki i nasion słonecznika na wierzch Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - jak zrobić? Zakwas na chleb , mąkę żytnią oraz wodę (etap I) umieść w szklanej misie, dokładnie wymieszaj
Moje Qulinariadań - kilka przepisów na pewno znajdziecie już niedługo na moim blogu. ... takie śniadanie, to wspaniały początek dnia Składniki: (na mały słoiczek) 1 średnie soczyste jabłko 3 1/2 łyżki suszonej żurawiny 5 łyżek wody 2 łyżeczki cukru (można pominąć lub użyć mniejszą ilość cukru) Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misie blendera. Dodajemy żurawinę. Rozdrabniamy. Przekładamy
Słodkie okruszki