Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz?" ;-D ( 6 letni ukochany słodziak ). Zapraszam! SKŁADNIKI: - sztuka(...)mięsa wieprzowego -karkówka - 15 śliwek suszonych - 3 łyżki suszonej żurawiny Na marynatę: - 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - 3 łyżeczki miodu polskiego - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki przyprawy do karkówki - sól zmiękczająca mięso Mięso, nacieramy marynatą i wstawiamy na cała noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjmujemy na co najmniej 2 godziny. Karkówkę nakłuwam nożem i nadziewam suszonymi
SMYKWKUCHNIgorąco! Składniki na 1 porcję. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych Melvit 1/2 szklanki mleka Sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej (niasiona chia) 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta imbiru i kardamonu 1 łyżeczka tartych migdałów 1/2 pomarańczy do dekoracji Przepis: Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i zalewamy(...)mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy miód, cynamon, imbir, kardamon, żurawinę i sok pomarańczowy, całość mieszamy. Owsiankę zdejmujemy z ognia. Podajemy na gorąco, wierzch posypujemy tartymi migdałami i dekorujemy cząstkami pomarańczy. Owsianka świetnie nadaje się na śniadanie do pracy
Emcia PichciSzybki lunch lub smaczna kolacja, raz ciach i zrobione, a jakie dobre! Mniaaamiii! Sałatka z grzankami, fetą i żurawiną! Zapraszam! SKŁADNIKI: - roszponka 1 paczka - feta 10 kosteczek - 2 łyżki żurawiny suszonej - 2 pomidory malinowe - kilka kaparów - 1/2 ogórka zielonego - 4 kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę myjemy
SMYKWKUCHNIpółtłustego twarogu w kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: suszona żurawina Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę zagniatamy. Wałkujemy na prostokąt, krótszy bok ma być ciut większy od długości formy w której będziemy piec. Rozsmarowujemy(...)posypujemy żurawiną. Zwijamy w rulon. Zawijamy końce i wkładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 70 g mąki Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka. Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez
kulinarnyswiatdominadadzą się na deser po obiedzie, drugie śniadanie lub "coś" do kawy. Składniki na 2 porcje: 2 jabłka 40g kaszy owsianej Cynamon Słodzik Aromat waniliowy Dowolne orzechy i/lub żurawina Przygotowanie: Kaszę owsianą gotujemy przez ok. 15 minut z kilkoma tabletkami słodzika (lub słodzidłem w proszku) i aromatem. Wycinamy górę jabłka i wydrążamy środek przy pomocy nożyka. Ugotowaną kaszę przekładamy(...)pomocą łyżeczki do środka jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z orzechami i/lub żurawiną
Czarnawisienkabędziemy piec bo nie ma czasu, trzeba lecieć na 10 do pracy. To tak w mig.. Składniki: szklanka płatków owsianych 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki suszonej żurawiny łyżka masła 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki łyżka rozpuszczonego miodu łyżka syropu z pędów sosny ( opcjonalnie) łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Sposób wykonania(...)Płatki wymieszać z miodem i syropem. Żurawinę i pestki dyni sparzyć wrzątkiem. Jajka ubić na pianę, wszystko razem wymieszać. Dodać jogurt i proszek do pieczenia. Zblederować ale nie do końca, dosłownie 2 pociągnięcia blenderem, tak, żeby były widoczne płatki owsiane. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnie, można delikatnie posmarować ją olejem. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu storn
pieprzny smaczekpracy czy na piknik majówkowy. Deserki galaretkowe w słoiczkach SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1 galaretka cytrynowa 9 truskawek 3 łyżki jogurtu truskawkowego 3 łyżki suszonej żurawiny ulubione owoce: u mnie 3 łyżki borówek amerykańskich 2 żółte kiwi 2 żółte śliwki PRZYGOTOWANIE: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Zastygniętą kroimy na kawałki(...)rozdzielamy do słoiczków. Truskawki miksujemy z jogurtem i polewamy powstałym musem galaretki. Na wierzch dodajemy umyte i pokrojone owoce. Posypujemy suszoną żurawiną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicałą noc w wodzie 2 ekologiczne jaja kurze karob 3 łyżeczki proszek do pieczenia bg/soda 1 łyżeczka banan 2 duże miód 4 łyżki /ew. ksylitol cynamon 2 łyżeczki dodatki: żurawina, rodzynki, płatki migdałów, migdały, kolorowe skórki kandyzowane polewa: gorzka prawdziwa czekolada, miód i śmietanka kokosowa Migdały zalewam wrzątkiem, odstawiam. Ciecierzycę odsączam, banana obieram i kroję w kawałki, blenduję razem(...)gładką masę. Do miski dodaję umyte jaja, miód, proszek do pieczenia, karob, żurawinę, rodzynki, część kolorowych skórek i dokładnie mieszam na gładką masę. Migdały obieram ze skórki i kroję na niewielkie kawałki, dodaję do masy, mieszam. Jeśli masa wymaga dosłodzenia, dodaję w tej chwili miód/ksylitol. Mieszam i wlewam do niewielkiej keksówki. Rozgrzewam piekarnik do 175-190 st. C. piekę
IzaGotujemnie książka Sarah Wilson "Rzucam cukier") próbuję tak eksperymentować z wypiekami, że zamiast cukru dodaję naturalne słodziki. W tym wypadku posłużyły mi do tego suszone owoce - figi, rodzynki i żurawina. Zaraz ktoś powie, że jak to? Przecież w suszonych owocach jest masa fruktozy i to na dodatek więcej jej jest niż w normalnym soczystym owocu. No tak... to prawda. Natomiast(...)cukrem. Serdecznie polecam wypróbować ten przepis. Ja byłam zaskoczona jak ciasto marchewkowe może być tak pyszne! :) Składniki na ciasto: 500 g marchewki 2 szklanki wody rodzynki, suszone figi, daktyle, żurawina (dowolna mieszanka) - 300 g 5 jajek 400 g mąki 200 ml oleju bądź oliwy (niecała szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sodki mieszanka różnych przypraw (cynamon, zmielone
Jedzeniomaniajesienno-orzeźwiający. Ten serniczek poprawił mi niesamowicie humor... i zniknął szybciej niż się spodziewałam! Zapraszam do przetestowania (a zwłaszcza do eksperymentowania z różnymi dodatkami - u mnie sprawdziła się domowa żurawina i polewa z białej czekolady - pychotka! :) Składniki na spód: 250 g herbatników 150 - 200 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Herbatniki dokładnie rozgniatamy na pył w misce(...)pieczony nie powinien urosnąć za bardzo ani opaść. Będzie kremowy, aksamitny - po prostu idealny. Gdy ostygnie można nałożyć na niego dowolny dżem, konfitury czy frużelinę - ja użyłam domowej żurawiny ze słoiczka (oczywiście niesłodzonej ;) i żeby nie było za kwaśno to zrobiłam polewę z białej czekolady (na zdjęciu już bardzo stężała). Serdecznie zapraszam do eksperymentowania z różnymi dodatkami do tego sernika
Jedzeniomaniazamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową oraz pomarańczową z imbirem i kardamonem. Obie bardzo smaczne i ładnie podane. Jako czekadełko w Akademii podawany jest chleb pieczony na zamówienie, z żurawiną (bez żurawiny też był) oraz oliwa z Hiszpanii. Chleb i oliwa bardzo smaczne. Ponieważ zamawialiśmy jedno danie na dwoje otrzymywaliśmy dodatkowe talerze abyśmy nie musieli jeść „z jednej miski
królestwo garóworzechów polędwiczki wieprzowe wędzone w domu karkówka pieczona z czarną porzeczką wędzonki boczek pieczony boczek pieczony w niskiej temperaturze rostbef z trawą żubrową pasztet z dzika pasztet z żurawiną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej-kaczej prosiak pieczony
królestwo garówkaczka 7 goździków, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 torebki kardamonu, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 kg jabłek winnych, 100 g żurawiny suszonej, 4 goździki, 1- 2 łyżki miodu lipowego, 300 ml wina białego półwytrawnego tłuszcz do smażenia. Anyż i kardamon utłuc, wymieszać z solą i cynamonem. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie(...)jest to konieczne. Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. Goździki utłuc. Do jabłek dodać żurawinę, miód, goździki i dokładnie wymieszać. Nadziać kaczkę farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. W żeliwnym naczyniu (lub innym z grubym dnem) podsmażyć kaczkę ze wszystkich stron
królestwo garówmożna jeszcze bardziej. Nie ma na pewno kukurydzy i majonezu. SKŁADNIKI: 4 łodygi selera naciowego 1 filet z kurczaka 1 łyżka miodu przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny 3 łyżki słonecznika uprażonego 1 łyżka oleju, Na sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzu pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Seler należy opłukać(...)odciąć liście i końcówki, pokroić w drobną kostkę. Dodać suszoną żurawinę. Pierś z kurczak opłukać, pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do kurczaka i smażyć na 1 łyżce oliwy, na niedużym ogniu. Gdy odparuje woda, dodać łyżkę miodu, wymieszać. Smażyć,aż kurczak będzie szklisty. Podsmażone mięso dodać do sałatki wymieszać. Słonecznik uprażyć na patelni również połączyć ze składnikami sałatki. Z jogurtu
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI: 1,5 woreczka kaszy gryczanej 5 jajek 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady 50 g suszonej żurawiny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych (grubo posiekanych) 50 ml śmietanki 36% 100 g czekolady deserowej orzechów ziemne solone Kaszę gryczaną ugotować(...)puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodawać czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekaną żurawinę i orzechy ziemne. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez mniej więcej 35-40 minut. Zagotować śmietankę. Kawałki czekolady dorzucić do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu
MarciochaKucharzy