żurawina - 4361 przepisów (strona:124/291)

Newelliny fit, bez cukru, bez mąki 837

minut + chłodzeniePorcje: 18   Składniki:200 g Newelli klasycznej,1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,2 banany,1/2 szklanki orzechów pekan,7 łyżek wiórków kokosowych,5 łyżek suszonej żurawiny,1 łyżka siemienia lnianego,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,szczypta kardamonu,wysokiej jakości kakao do obtoczenia,do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia.Przygotowanie:Siemię lniane podprażyć(...)patelni, wystudzić, zmielić w młynku do kawy.Newellę, kasze jaglaną, banany, orzechy pekan, żurawinę, siemię lniane, cynamon i kardamon zmiksować na gładką masę, ewentualnie dosłodzić agawą, ksylitolem lub stewią. Połowę masy wymieszać z 4 łyżkami wiórków kokosowych, uformować kulki, obtoczyć w pozostałych wiórkach.Drugą połowę masy wymieszać z ekstraktem waniliowym, uformować kulki, obtoczyć w kakao. odstawić do lodówki

SzczyptaSmaQ
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 216

posiłkiem wraz z deserem. Mojego teścia już nie ma z nami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam  zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć

Basia w kuchni
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 269

podawaną na ciepło. Często gości na naszym stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób kapusta, cytryna, sól, bulion warzywny lub na "bogato" z rodzynkami lub żurawiną z octem balsamicznym, winem wytrawnym. Tyle ile domów tyle zapewne przepisów i sposobów na tą samą kapustę czerwoną.SKŁADNIKI:- kapusta czerwona 1szt- szklankę bulionu warzywnego (klik)- sól- świeżo zmielony pieprz(...)liść laurowy 2szt- sok z cytrynyzasmażka do kapusty- 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki- 1- 1,5 szklanki wrzątku do wersji na "bogato"- żurawiny garść lub rodzynki- wino wytrawne ok 100ml- ocet balsamiczny do smaku - jeżeli lubimy pyszne też są orzechy włoskie wcześniej uprażone na suchej patelni , aby urozmaicić teksturę dania oraz smak SPOSÓB WYKONANIA :- kapustę poszatkować na szatkownicy

Basia w kuchni
Paseczki drożdżowe z owocami 323

przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka min. pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy jak i dzieciom z ciepłym mlekiem czy kakao. W sam raz jako(...)ciepłego mleka,szczypta soli,2 łyżki cukru waniliowego,3 łyżki cukru brązowego,450 – 500 g mąki pszennej typ 500,3 łyżki rodzynek,1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy,2 łyżki żurawiny,2 łyżki kandyzowanych kostek papai,3 suszone figi,1 jajko,cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta. Przygotowanie:Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier

Moniki Smakołyki
Batoniki fitness 315

nich żadnych "E", konserwantów, chemii, niezdrowych tłuszczów trans czy masy cukru.Zawierają zdrowy dla jelit błonnik, wiele witamin i minerałów. Sycą na długo, są mega słodkie.Dodatkowo miód i żurawina wspomagają naszą odporność.Składniki:1 szkl. płatków owsianych1/2 szkl. otrąb (u mnie mieszanka żytnich, orkiszowych, pszennych)1/2 szkl. ulubionego musli bez cukru5 łyżek płynnego miodu1 jajko + 2 białkaDuża garść

Czarnawisienka
SERNIK KAJMAKOWO BAKALIOWY 508

łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników pół puszki masy kajmakowej orzechowej 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki żurawiny suszonej 1/4 szklanki rodzynek Wykonanie:Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy.Dodajemy ostudzony tłuszcz(...)prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta. Zapraszam na stronę Mlekovity: http://www.mlekovita.com.pl/php/Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy:https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts

Z Majeczką w kuchni
Burgery jaglane 178

marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0,30 dag  pieczarek1 jajko od szczęśliwej kurki 1-2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka płatków owsianych1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie)1 łyżka suszonej żurawiny sól morska do smakuolej rzepakowy lub klarowane masło1 łyżeczka curry w proszku2 cm utartego imbiry0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia:Marchew zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z  sałatka buraczana.Miłego dnia

pieprzny smaczek
Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym 242

Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej,200 g żurawiny do mięs Develey,1 cebula, 3 łyżki masła,1 łyżka miodu Wileńskich, 1/2 szklanki wody,1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina,sól,pieprz.  Przygotowanie:   Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą(...)woda odparuje, dodajemy żurawinę i podlewamy winem. Dusimy, aż wino odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód do smaku. Przed krojeniem odkładamy polędwiczkę na chwilę na deskę, by odpoczęła. Polędwiczka będzie idealnie krucha. Talerz ułożyłam na płytkach cementowych. Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota.Można tworzyć wszelkie kompozycje

Aga w kuchni
677. Domowy chleb. 181

Tost(y?)* z  żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiemkeczup, ogórek, pomidor, sałata*z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną(nasza miłość z mamą, żurawina musi być obowiązkowo *.* )(chleb opieczony, a następnie usmażony z serem na patelni )** z płynnym żółtkiemMatko, ale duszno :OCzasami sama jestem na siebie zła, za.. za wszystko, własną głupotę przede wszystkim

More food, love and dreams
Kasza jest dobra na wszystko. Bezmięsny poniedziałek #3 292

łyżeczki mioduszczypta soliodrobina wrzątkuKuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki kokosa. Zagotowałam. Po ok. 5 min. od zagotowania dodałam łyżeczkę miodu. Wymieszałam. Zdjęłam z ognia.Żurawinę wsypałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem do nieznacznego pokrycia. Ostawiłam na 15 min. do zmiękczenia. Następnie zblendowałam. Dodałam łyżeczkę miodu.Kuskus przełożyłam do miseczki. Na nim umieściłam żurawinowy sosik. Całość zwieńczyłam wiórkami

bastalena
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 253

najlepiej użyj miksera; i wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Dodaj roztopiony tłuszcz, i kontynuuj wyrabianie mikserem przez około 5 minut.Dodaj do masy suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie (lub co tam chcesz wg Twojego gustu), i dokładnie wymieszaj, aby rozłożyły się one równomiernie w masie.Przełóż ciasto do dwóch foremek, delikatnie wygładzając od góry

Grahamka, weka i kajzerka
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 359

między posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj:- 2 łyżki miodu- 1 łyżka oliwy z oliwek- 2 łyżki soku z cytryny- szklanka płatków owsianych- 1/3 szklanki żurawiny suszonej- pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika- garść uprażonych pinioli lub posiekanych orzechów włoskich- 1 jajko- pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000- pół szklanki otrębów zbożowych- pół łyżeczki proszku(...)cały czas mieszaj!Do miski dodaj miód, jajko, sok z cytryny, oliwę z oliwek.Wymieszaj dokładnie trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, otręby, proszek do pieczenia, żurawinę i słonecznik z orzeszkami.Teraz stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych.Dobrze wszystko pougniataj.Jeżeli masz wyjdzie za sucha dodaj 1-2 łyżki wody.Włącz piekarnik na 190°Na blachę wyłóż papier do pieczenia

Pasje Jolki
Owsiane ciasteczka 147

możemy dodać oliwy lub po prostu to pominąć), miód (próbujemy, czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania), ziarka, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi akurat skończył się papier i użyłam silikonowej formy do muffinek. Pieczemy w 180st C przez

charlotte gotuje
POPAPRANIEC 1137

szklanki cukru pudru- 2 łyżki kakao- 3 łyżki wodyDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta(...)szklanki.Wykładamy ok.2/3 masy ajerkoniakowej, rozsmarowujemy.przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem, na na to wykładamy pozostałą część masy ajerkoniakowej,posypujemy sparzoną i odsączoną żurawiną z rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami (nie parzymy ich).Całość polewamy przestudzoną polewą.Przygotowanie polewy:Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy mieszając, do rozpuszczenia.Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy

Smaczne Zdrowe
Domowa mieszanka do wypieku babeczek 146

prezentują się w przezroczystych słoikach.Ja wykorzystałam nieduże słoiki kupione w Ikei (jedna porcja starczy na przygotowanie 6 babeczek), w środku znalazły się dwa rodzaje mieszanek:Babeczki musli z żurawiną i orzechami nerkowca:1 szklanka mąki50 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniapłatki owsianeorzechy nerkowca i żurawinaBabeczki musli z suszonym kokosem i mango1 szklanka mąki50 g cukru2 łyżeczki

Ciastkozercy