żurawina - 4361 przepisów (strona:118/291)

Śniadanie mistrzów 171

łyżek  - mleko 1,5% - 1 szklanka - orzechy nerkowca - 5 sztuk  - migdały - 5 sztuk - siemię lniane - 1 łyżka  - sezam - 1 łyżeczka - słonecznik łuskany - 1 łyżeczka  - suszona żurawina - 6 sztuk  - miód (naturalny) - 1 łyżeczka  - jabłko - 2 plastry  Sposób przygotowania:      Płatki owsiane oraz siemię lniane wsypać do garnka, zalać mlekiem, gotować około(...)minut, aby mleko zostało do końca wchłonięte. Owsiankę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć plastry jabłka przekrojone na pół, orzechy nerkowca oraz migdały. Posypać sezamem, słonecznikiem i posiekaną suszoną żurawiną. Całość polać miodem.     Owsiankę można podawać z dowolnymi świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami itp.  Smacznego

Fit-amina
Muffiny z żurawiną i biała czekoladą 77

Składniki: 85 g margaryny Kasia 250g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200ml mleka 100g cukru 2 jajka 1 szklanka żurawiny 100g białej czekolady kilka kropel aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Rozpuścić masło,gdy przestygnie dodajemy do niego jajka,mleko i aromat. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier łączymy.Mieszamy wszystko razem.Dodajemy pokruszoną czekoladę i żurawinę.Nakładamy do foremek(najlepiej użyć papilotek

Wielki apetyt
Drożdżowe ślimaczki 126

Składniki: 100 ml śmietany 12% 400g mąki 25 g drożdży łyżka mleka łyżka cukru szczypta soli 125 margaryny suszone pomidory kapary 200 g sera feta żurawina ze słoiczka 100g sera żółtego tartego kukurydza konserwowa bazylia Sposób przygotowania: Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży i cukru-odstawiamy w ciepłe miejsce.Dodajemy mąkę,śmietanę i roztopioną margarynę i mieszamy na gładką masę.Rozwałkowujemy(...)ciasto w prostokąt i układamy rzędami-suszone pomidory,kapary,bazylię i mieszankę tartego sera,fety,żurawiny i kukurydzy.Zwijamy roladę.Kroimy ciasto w plastry o grubości ok.2cm i układamy ślimaczki na papierze do pieczenia.Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy ok.15-20 minut(aż się zrumienią). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pasta z suszonych pomidorów 110

Pyszna opcja zdrowego, pożywnego śniadania dla zapracowanych. Pastę można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki i przyprawy. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 70 g suszonych pomidorów (ja dodałam Ole! z żurawiną- oczywiście bez żurawiny) szczypiorek sól pieprz Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy na gładką masę wraz z suszonymi pomidorami odsączonymi z zalewy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Jeśli macie

Wielki apetyt
Muffiny z batatami 122

naturalnego odrobina świeżego imbiru smakowita pajda z cebulką i jabłkiem 40 g boczku delikatnie wędzonego 30 g  ulubionych orzechów prażonych, zmielonych duża szczypta suszonego tymianku 100 g suszonej żurawiny garść tartego sera Radamer Sposób przygotowania: Bataty obieramy i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz(...)roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto.  Pokrojony w  kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką.  Ciasto przekładamy do papilotek, posypujemy tartym serem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z gałązką

Wielki apetyt
Makaron-otto ze szparagami, brokułem, groszkiem i żurawiną. 142

kształcie ryżu) 150 ml bulionu drobiowego 50 ml wina białego musującego brokuł 20 g mrożonego zielonego groszku 3-4 zielone szparagi mała cebulka oliwa z oliwek 2 łyżki suszonej żurawiny 50 g masła sól Sposób przygotowania: Masło rozpuść na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone warzywa- brokuła, szparagi i cebulkę. Przesmaż chwilkę i dodaj posiekany drobno czosnek, groszek i żurawinę

Wielki apetyt
Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. 156

Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz?"  ;-D ( 6 letni ukochany słodziak ). Zapraszam! SKŁADNIKI: - sztuka(...)mięsa wieprzowego -karkówka - 15 śliwek suszonych - 3 łyżki suszonej żurawiny Na marynatę: - 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - 3 łyżeczki miodu polskiego - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki przyprawy do karkówki - sól zmiękczająca mięso Mięso, nacieramy marynatą i wstawiamy na cała noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjmujemy na co najmniej 2 godziny. Karkówkę nakłuwam nożem i nadziewam suszonymi

SMYKWKUCHNI
Aromatyczna pomarańczowa owsianka 125

gorąco! Składniki na 1 porcję. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych Melvit 1/2 szklanki mleka Sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej (niasiona chia) 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta imbiru i kardamonu 1 łyżeczka tartych migdałów 1/2 pomarańczy do dekoracji Przepis: Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i zalewamy(...)mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy miód, cynamon, imbir, kardamon, żurawinę i sok pomarańczowy, całość mieszamy. Owsiankę zdejmujemy z ognia. Podajemy na gorąco, wierzch posypujemy tartymi migdałami i dekorujemy cząstkami pomarańczy. Owsianka świetnie nadaje się na śniadanie do pracy

Emcia Pichci
Sałatka z grzankami ziołowymi i fetą! 232

Szybki lunch lub smaczna kolacja, raz ciach i zrobione, a jakie dobre! Mniaaamiii! Sałatka z grzankami, fetą i żurawiną! Zapraszam! SKŁADNIKI: - roszponka 1 paczka - feta 10 kosteczek - 2 łyżki żurawiny suszonej - 2 pomidory malinowe - kilka kaparów - 1/2 ogórka zielonego - 4 kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę myjemy

SMYKWKUCHNI
Strucla z serem i żurawiną 159

półtłustego twarogu w kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: suszona żurawina Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę zagniatamy. Wałkujemy na prostokąt, krótszy bok ma być ciut większy od długości formy w której będziemy piec. Rozsmarowujemy(...)posypujemy żurawiną. Zwijamy w rulon. Zawijamy końce i wkładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 70 g mąki Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka.  Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach   z termoobiegiem przez

kulinarnyswiatdomi
Pieczone jabłka z kaszą owsianą + koncert życzeń!! | dietetyczne, bez laktozy 145

nadadzą się na deser po obiedzie, drugie śniadanie lub "coś" do kawy.  Składniki na 2 porcje: 2 jabłka 40g kaszy owsianej Cynamon Słodzik Aromat waniliowy Dowolne orzechy i/lub żurawina Przygotowanie: Kaszę owsianą gotujemy przez ok. 15 minut z kilkoma tabletkami słodzika (lub słodzidłem w proszku) i aromatem. Wycinamy górę jabłka i wydrążamy środek przy pomocy nożyka. Ugotowaną kaszę przekładamy(...)pomocą łyżeczki do środka jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z orzechami i/lub żurawiną

Czarnawisienka
PLACEK OWSIANY 214

będziemy piec bo nie ma czasu, trzeba lecieć na 10 do pracy. To tak w mig.. Składniki: szklanka płatków owsianych 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki suszonej żurawiny  łyżka masła  2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki  łyżka rozpuszczonego miodu  łyżka syropu z pędów sosny ( opcjonalnie) łyżeczka proszku do pieczenia  2 jajka   Sposób wykonania(...)Płatki wymieszać z miodem i syropem. Żurawinę i pestki dyni sparzyć wrzątkiem. Jajka ubić na pianę, wszystko razem wymieszać. Dodać jogurt i proszek do pieczenia. Zblederować ale nie do końca, dosłownie 2 pociągnięcia blenderem, tak, żeby były widoczne płatki owsiane. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnie, można delikatnie posmarować ją olejem. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu storn

pieprzny smaczek
Słodkie środy - Deserki galaretkowe w słoiczkach 150

pracy czy na piknik majówkowy. Deserki galaretkowe w słoiczkach     SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1 galaretka cytrynowa 9 truskawek 3 łyżki jogurtu truskawkowego 3 łyżki suszonej żurawiny ulubione owoce: u mnie 3 łyżki borówek amerykańskich 2 żółte kiwi 2 żółte śliwki    PRZYGOTOWANIE: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Zastygniętą kroimy na kawałki(...)rozdzielamy do słoiczków. Truskawki miksujemy z jogurtem i polewamy powstałym musem galaretki. Na wierzch dodajemy umyte i pokrojone owoce. Posypujemy suszoną żurawiną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Świąteczny prawie keks 128

całą noc w wodzie 2 ekologiczne jaja kurze karob 3 łyżeczki proszek do pieczenia bg/soda 1 łyżeczka banan 2 duże miód 4 łyżki /ew. ksylitol cynamon 2 łyżeczki dodatki: żurawina, rodzynki, płatki migdałów, migdały, kolorowe skórki kandyzowane polewa: gorzka prawdziwa czekolada, miód i śmietanka kokosowa Migdały zalewam wrzątkiem, odstawiam. Ciecierzycę odsączam, banana obieram i kroję w kawałki, blenduję razem(...)gładką masę. Do miski dodaję umyte jaja, miód, proszek do pieczenia, karob, żurawinę, rodzynki, część kolorowych skórek i dokładnie mieszam na gładką masę. Migdały obieram ze skórki i kroję na niewielkie kawałki, dodaję do masy, mieszam. Jeśli masa wymaga dosłodzenia, dodaję w tej chwili miód/ksylitol. Mieszam i wlewam do niewielkiej keksówki. Rozgrzewam piekarnik do 175-190 st. C. piekę

IzaGotuje
Marchewkowe muffinki bez cukru 149

mnie książka Sarah Wilson "Rzucam cukier") próbuję tak eksperymentować z wypiekami, że zamiast cukru dodaję naturalne słodziki. W tym wypadku posłużyły mi do tego suszone owoce - figi, rodzynki i żurawina. Zaraz ktoś powie, że jak to? Przecież w suszonych owocach jest masa fruktozy i to na dodatek więcej jej jest niż w normalnym soczystym owocu. No tak... to prawda. Natomiast(...)cukrem. Serdecznie polecam wypróbować ten przepis. Ja byłam zaskoczona jak ciasto marchewkowe może być tak pyszne! :) Składniki na ciasto: 500 g marchewki 2 szklanki wody rodzynki, suszone figi, daktyle, żurawina (dowolna mieszanka) - 300 g 5 jajek 400 g mąki 200 ml oleju bądź oliwy (niecała szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sodki mieszanka różnych przypraw (cynamon, zmielone

Jedzeniomania