pieczenia Sposób przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do malaksera wrzucamy orzechy ziemne i mielimy na drobno. Czynność powtarzamy z każdym z suchych owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi
Słodkie Przyjemnościsuszonymi owocami. Proste i smaczne, skusicie się? " Składniki:350 g czekolady mlecznejszklanka ryżu preparowanego6 suszonych moreli1/3 szklanki suszonej żurawinySposób przygotowania:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Żurawinę i ryż wrzucamy do blendera i lekko kruszymy, dodajemy drobno pokrojone morele i mieszamy. Wszystko wsypujemy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy.Całość przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościkuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :)Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę i dalej wyrabiamy.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Po tym czasie ciasto kroimy
Słodkie Przyjemnościkawałeczki, im mniejsze tym będą smaczniejsze.Do wysokiego naczynia/kieliszka przekładamy po 3-4 łyżki śmietanki, wyrównujemy (w razie potrzeby czyścimy brzegi naczynia), następnie dolewamy połowę musu ananasowego, na wierzch wysypujemy żurawinę, tak aby zakryła powierzchnie, a następnie dekorujemy kawałkami krówki waniliowej.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjajka i białka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy.Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
Słodkie Przyjemnościmniejsze kawałki.Do miseczek wrzucamy po jednym plasterku melona, dodajemy kilka cząstek jabłka i kiwi, po jednej części banana.Całość posypujemy zmiażdżonymi i pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną.Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut.Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwstawiamy do rondelka ze wrzącą wodą i podgrzewamy około 3 minut. Po tym czasie, masę kajmakową przelewamy do miski, dodajemy połamany ryż preparowany, płatki owsiane i płatki śniadaniowe oraz żurawinę.Orzechy miażdżymy, a następnie kroimy na drobno. Dodajemy do masy kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasteczka rozkładamy na tacy, każde z nich smarujemy około 1 łyżeczką przygotowanej masy
Słodkie Przyjemnościsię nie połączyły. Na wierzch musu truskawkowego nakładamy po gałce lodów waniliowych a następnie posypujemy orzechami( orzechy wrzucamy na lnianą ściereczkę, zakręcamy a następnie miażdżymy młotkiem do mięsa ) i żurawiną.Podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkroimy na cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu. Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy
Słodkie Przyjemnościcukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z połówki cytryny. Mieszamy - łopatką albo mikserem. Mąkę mieszamy razem z suszoną żurawiną a następnie wsypujemy do masy maślanej.Wiórki kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy
Słodkie Przyjemnościmaku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego rodzaju wypieków dodajemy 1 ubite na sztywno białk0 na około 150 - 200 g masy, dzięki czemu masa będzie sztywna.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmiski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt pomarańczowy - w dalszym ciągu ucierając.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy, żurawinę i rodzynki siekamy na małe kawałki, czekoladę mleczną i czekoladę gorzką kroimy na drobno i dodajemy do mąki razem z bakaliami - mieszamy.Przygotowaną masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej
Słodkie Przyjemnościświętojańskiego ( można zastąpić miodem) 1,5 szklanki płatków owsianych60 g masła (prawdziwego - ja użyłam irlandzkiego)2 łyżki cukru - można pominąć lub dosłodzić łyżką melasy1/2 szklanki musli garść żurawiny - lekko posiekanej lub zmielonej 40 g gorzkiej czekolady (70%) szklanka ryżu preparowanegoSposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, musli, połamany ryż preparowany i posiekaną żurawinę
Słodkie Przyjemnościprzyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka80 g mąki pszennejdodatkowo:szklanka świeżej żurawiny wielkoowocowejcukier puder do posypania ciastaSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy masa się ze sobą połączy dodajemy masło i dalej ucieramy.Do tak przygotowanej masy(...)mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość zalewamy gotową masą biszkoptową, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPrzygotowałam bardzo smaczny a zarazem prosty przepis dla miłośników leśnej żurawiny. Zaznaczam to na początku tego wpisu, ponieważ nie każdy lubi jej smak. Jest kwaskowata, dlatego niektórzy uważają że nadaje się jedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się
Słodkie Przyjemności