Dzień dobry!Dziś szybkie i pyszne śniadanie. Szybkie nie znaczy nudne. Bedzie zdrowo! Składniki musli u mnie "Letnie złudzenie" MIXIT żurawina suszona SKWORCU ulubiony jogurt borówka amerykańska Do kubka wsyp musli. Wymieszaj z ulubionym jogurtem. Dodaj garść żurawiny. Dosmacz borówką. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimoim przypadku 4 kilowa) 2 jajka 3 czerstwe bułeczki 3 duże marchewki 4 pietruszki a lepiej pasternak 2 cebule 1/4 selera 10 cm pora garść śliwek suszonych garść żurawiny przyprawy: gałka muszkatułowa, pieprz, sól, majeranem liść laurowy Wykonanie Do dużego garnka wkładam marchew ,pietruszkę,seler ,listek cebulę i sól zalewam wodą i wkładam po porcjowaną kaczkę(...)oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę pieprzu . 1 łyżkę majeranku.1 łyżeczkę gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność mojemu pasztetowi dają warzywa a nie tłuszcz
Eli Gotowaniełyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić na dwie części 1/3 do 2/3, większą schować do lodówki, mniejszą do zamrażarki, owinięte szczelnie folią(...)spożywczą. Jabłka obrać i utrzeć na tartce o grubych oczkach, uprażyć w garnku razem z brązowym cukrem i żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce
Przepysznik - BLW i nie tylkodokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie składniki i fantazyjnie polać nią ciasto. U mnie polewa miała identyczny kolor co masa, więc po prostu posmarowałam nią wierzch i udekorowałam żurawiną i płatkami
Przepysznik - BLW i nie tylkopełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (użyłam włoskich i laskowych) - około 60g żurawiny - 4 gruszki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do reszty(...)składników. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 55 minut w 180 stopniach
Pan i Pani Smith w kuchnimiód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu) 2 jajka lekko ubite widelcem 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 3 łyżki rodzynek 3 łyżki suszonej żurawiny 100g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g mąki (może być pszenna ja użyłam żytniej pełnoziarnistej) 90g pokruszonych płatków kukurydzianych WYKONANIE: Lekko ubite jajko połączyć(...)jogurtem, dodać aromat, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier/miód/biało. Wsypać wiórki kokosowe żurawinę i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma). Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki
fitolarun.blogspot.comoraz cynamonu szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50g rodzynek Krem: 330ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 serek śmietankowy (typu Almette) 30 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania: 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puch. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając na niskich obrotach. Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz czekoladę drobno posiekaną(...)Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem pudrem oraz dodawanym stopniowo serkiem śmietankowym. Przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze przestudzone muffinki. Całość posypujemy suszoną żurawiną. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Kuchnia w czekoladziewystarczają, to śmiało- częstujcie się :) Składniki: Na 1 porcję: 5 liści sałaty masłowej 1/2 fileta z kurczaka 2 łyżki jagód goji 2 łyżki orzechów ziemnych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki sezamu 2 łyżki kremu z octem balsamicznym o smaku pomarańczy Dodatkowo: 1/3 łyżeczki kurkumy 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżka oleju Sposób przygotowania(...)kroimy w drobne kawałki. Smażymy do miękkości z dodatkiem kurkumy, przyprawy do kurczaka oraz sezamu i słonecznika. Studzimy. Umytą sałatę targamy na mniejsze kawałki. Dodajemy kurczaka, jagody goji, żurawinę oraz orzechy. Mieszamy z kremem balsamicznym
Kuchnia w czekoladziegrillowanego czy smażonego mięsa. Spróbujcie. Jest na prawdę przepyszna. Składniki: - 1 brokuł podzielony na różyczki (ugotowany i ostudzony) - pół pęczku rzodkiewki - 0,5 średniej cebuli - garść rodzynek lub żurawiny - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - podprażone orzeszki pinii W miseczce wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą(...)pieprzem. Rzodkiewkę pokroić w plasterki.Cebulę - w piórka. Do dużej miski wrzucić brokuła (różyczki), rzodkiewkę, cebulę oraz rodzynki/żurawinę. Zalać sosem czosnkowym. Wymieszać. Odstawić do lodówki na min 1-2h - do "przegryzienia". Przed podaniem posypać podprażonymi orzeszkami pinii (ew.pestkami słonecznika czy dyni). Smacznego
CookYourselfbędą miały prawie tyle kalorii co mały pączek, ale dostarczymy organizmowi dodatkowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3 i jeszcze więcej dobroczynnego magnezu i potasu. Garstka rodzynek czy żurawiny wielkoowocowej podniesie słodkość i kaloryczność, bo obie zawierają po wysuszeniu sporo cukru. Rodzynki są dobrym źródłem wapnia i magnezu, żurawina- witaminy C. Suszone figi i morele zawierają dużo błonnika, cynku
Karo in the Kitchenkapusta była prawie przykryta (pamiętajcie, żeby ją lekko najpierw ugnieść!). Dusimy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 10 minut. Wrzucamy posiekany koper i garść żurawiny, mieszamy, gotujemy jeszcze około 10 minut. Kapusta ma być miękka, ale z wyczuwalną fakturą. Na patelni rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego wsypujemy mąkę i mieszając, łączymy je razem. Smażymy na małym(...)masła 2 pełne łyżki mąki pszennej, z lekkim czubkiem pół pęczka koperku pół pęczka szczypioru 1 duża cebula 3-4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe garść suszonej żurawiny wielkoowocowej sól pieprz
Karo in the Kitchenrównież samemu deser zrobić, w domu, we własnej kuchni. A potem wrócić do prasowania. Składniki -ulubione lody- u mnie smak tropików - morele suszone Owocowy Raj - naturalny sok z żurawiny Owocowy Raj -brzoskwinia -zielone winogrono -chipsy naturalne niesłodzone kokosowe -mięta -miseczki waflowe Z podanych składników skomponuj deser lodowy, zdrowy, smaczny, orzezwiający.Polej sokiem z żurawiny. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą(...)żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 30 dag mąki, 30 dag zimnego masła, 5 łyżek wody, szczypta soli, 10 dag marcepanu, 20 dag mielonych migdałów, 2 jajka, 15 dag cukru, 20 dag suszonej żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: 20 dag mąki, 10 dag masła, wodę i sól wkładamy do jednego naczynia i zagniatamy ciasto. Formę (18cm x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. 20 dag masła podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Masło mieszamy za pomocą miksera z 10 dag mąki i jajkami. Dodajemy żurawinę, mielone migdały i mieszamy masę łyżką. Na upieczone ciasto ścieramy marcepan. Następnie wylewamy masę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. http://www.olgasmile.com/mazurek-z-marcepanem.html
Pobite gary Barbaryłyżeczki cukru waniliowego - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 szklanki oleju - 1 gorzka czekolada - 2 łyżki śmietany - 1 garść żurawiny Przygotowanie: Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej(...)pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Drugą połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek śmietany. Przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekaną żurawiną
Zainspirowana w kuchni