paseczki. Wywar grzybowy zabielić śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem
Monia miesza i gotujedodajemy wyciśnięta z soku startą cukinię i gotujemy około pół godziny. wszystko miksujemy w blenderze a na koniec doprawiamy ziołami prowansalskimi, sola i pieprzem. zupa z cukinii
Bon Appetit MałgorzatyDodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami
Bon Appetit Małgorzatyczosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Dekorujemy ziołami i tartym parmezanem
Bon Appetit Małgorzatyodkrawamy głąb i kapustę kroimy kostkę. 4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości. 5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą
Kuchnia domowa AniPyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów siekanych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler (bulwa) 1 czerwona papryka 1 por 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier
Kuchnia domowa Anisłupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. 4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę. Smacznego
Kuchnia domowa Anirazem trochę inna zupa kalafiorowa. Po pierwszą wersję zapraszam tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały kalafior 3 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 1 mały seler 1 łyżka oleju ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz mielony kminek 2-3 łyżki łyżki koncentratu pomidorowego siekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni
Kuchnia domowa Animnie święta to czas magiczny, może bardziej jako świecki zwyczaj, aniżeli tradycja religijna, ale jednak to wyjątkowe chwile. I niekoniecznie muszą się wiązać z takim, a nie innym wariactwem. ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM. /własny;/ 200g migdałów w całości 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 500 ml mleka 1,5% 4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny
W kuchni Karmel-itkizupa najlepsza z młodego bobu, który bez problemu jemy ze skórką składniki (na 4 osoby) 1 kg bobu 1 l bulionu 80 ml oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek posiekanej kolendry świeża mięta parę plasterków chorizo sól przygotowanie w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić
Stare GarySmaczna i szybka zielona zupa krem. składniki: Duży brokuł podzielony na różyczki ok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony) 1,5 l bulionu średnia cebula 2-3 ząbki czosnku przygotowanie Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki
Stare Garyposolić. Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić solą . Jeżeli zupa wydaje się nam za mało czosnkowa, można ją zaostrzyć świeżo startym ząbkiem czosnku. Podawać z grzankami
Stare Garybazylii. Smacznego! Uwagi Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii można pomidory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. My śmietanę dodawaliśmy prosto do talerzy - smak zupy bez śmietany był bardzo dobry
Stare GaryBardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku. Można podać z ciepłym chlebkiem pita. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane
Stare Garydyń, odważyłam się po nie sięgnąć. Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka, a na dodatek ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Zupa jest pyszna, sycąca i bardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam! składniki dynia Hokkaido - 800 g 250 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżeczki curry
Stare Gary