mnie święta to czas magiczny, może bardziej jako świecki zwyczaj, aniżeli tradycja religijna, ale jednak to wyjątkowe chwile. I niekoniecznie muszą się wiązać z takim, a nie innym wariactwem. ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM. /własny;/ 200g migdałów w całości 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 500 ml mleka 1,5% 4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny
W kuchni Karmel-itkizupa najlepsza z młodego bobu, który bez problemu jemy ze skórką składniki (na 4 osoby) 1 kg bobu 1 l bulionu 80 ml oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek posiekanej kolendry świeża mięta parę plasterków chorizo sól przygotowanie w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić
Stare GarySmaczna i szybka zielona zupa krem. składniki: Duży brokuł podzielony na różyczki ok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony) 1,5 l bulionu średnia cebula 2-3 ząbki czosnku przygotowanie Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki
Stare Garyposolić. Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić solą . Jeżeli zupa wydaje się nam za mało czosnkowa, można ją zaostrzyć świeżo startym ząbkiem czosnku. Podawać z grzankami
Stare Garybazylii. Smacznego! Uwagi Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii można pomidory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. My śmietanę dodawaliśmy prosto do talerzy - smak zupy bez śmietany był bardzo dobry
Stare GaryBardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku. Można podać z ciepłym chlebkiem pita. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane
Stare Garydyń, odważyłam się po nie sięgnąć. Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka, a na dodatek ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Zupa jest pyszna, sycąca i bardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam! składniki dynia Hokkaido - 800 g 250 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżeczki curry
Stare Garywygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym jarmużowym smaku. Polecam. składniki: Duży brokuł podzielony na różyczki ok 90 g jarmużu 1,5 l bulionu 3 małe cebule lub 1 duża
Stare Garynieco innej fasolki. Pracy przy niej mało a warta zrobienia. Fasolka Mung jest ładna i zawsze kusi mnie aby coś z niej zrobić . Najładniejsza jest nieugotowana, ale w zupie jest bardzo smaczna! składniki 1 szklanka fasoli mung 4 szklanki wody lub bulionu 3 średnie cebule 3 pomidory ( miałam zielone) 6 ząbków czosnku 1 papryczka jalapeno lub inna ostra 1 łyżeczka
Stare GaryZUPA PARÓWKOWA Składniki: - 1kg parówek drobiowych - 1 udko z kurczaka - 800g pieczarek - 3 duże ziemniaki - 2 cebule białe - 300g papryki konserwowej - 300g ogórka zielonego - 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem - 4 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna zioła angielskiego - 3 ziarna owoców jałowca - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka majeranku - 100g koncentratu pomidorowego - 50g ketchupu łagodnego
Mentor SmakuOczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa. Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu. - 1 brokuł - 1 por, olej - 2 ząbki czosnku, sól, pieprz - 2 ziemniaki, liść laurowy - 2 litry wywaru lub wody Warzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki
Pasje Jolkizmięknięcia. Dodajemy 0,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego, jaki macie :) i gotujemy jeszcze chwilę, do całkowitego ugotowania warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę. Zupa jest dosyć słodka w smaku, dlatego dla przełamania proponuję podawać ją z serem kozim, pestkami lub zieleniną. Smacznego
Taste Of My DayZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl) Składniki: włoszczyzna kilka ziemniaków grzyby suszone 1 cebula śmietana słodka łyżka mąki masło liście laurowe ziele angielskie sól pieprz Sposób przygotowania: Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dorzucić pokrojone grzyby, chwilę przesmażyć i doprawić. Do gotujących się warzyw
WojnaNaSmaki.plśrednie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1 średnia cebula; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka majeranku; 1/2 łyżki przyprawy do flaków; 1 łyżka masła; 2 łyżki mąki pszennej; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Mięso(...)pietruszki pokroić w słupki. Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół. Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, zagotować 2,5 litra wody. Dodać umyte mięso, słupki marchewek i pietruszki, seler, por, połówki cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku, vegetę i gotować na średnim ogniu
Gospodyni Miejskabiałko, skoro nie z mięsa? A no głównie z roślin takich jak: soczewica, soja, cieciorka;-) Dziś proponuję Wam zdrowy, syty i lekko pikantny obiadek w 25 minut. Proszszszeee;-) Wegetariańska zupa marokańska z soczewicą czerwoną Składniki: 1 duża cebula 4 ziemniaki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej
Restauracyjka Literacka