Witam serdecznie Propozycja na pyszną domową zupę ogórkowa z ryżem . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 2 udka (około 600 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula(...)śmietany użyłam 18 % (około 7 łyżek) 200 g ryżu olej do smażenia koperek do posypania zupy na talerzu W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów . Link do filmu z przygotowania : Zupa ogórkowa z ryżem https://www.youtube.com/watch?v=z-U1_K0ssvY Przygotowanie : Najpierw przygotuję wywar : Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umyte i osuszone udka z kurczaka
Uwaga Babcia Gotujezupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie(...)duży lub 2 male listki laurowe 1/2 łyżki soli pieprz Przygotowanie: wywar na zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny
Kulinarnie z Polką na Kresachwłaśnie mam w domu takiego jednego, baaaardzo pociągającego, z obolałymi mięśniami i w ogóle, wiecie jak to jest. Potrzebna była dziś więc jakaś wzmacniająca kolacja, najlepiej w postaci ZUPY. Nie można powiedzieć o niej "zupa mocy", ponieważ w ten sposób nazywa się powstające przez wiele godzin na wolnym ogniu warzywne wywary; jest to jednak jak najbardziej zupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie(...)dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania 2 litrów zupy: - wstawiamy na ogień garnek z 1,5 L WODY, czekamy aż się zagotuje i wtedy - wsypujemy do wrzątku pół łyżeczki KURKUMY , zostawiamy na moment. Przygotowujemy SOCZEWICĘ CZERWONĄ - szklankę, około 200g; należy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWiosenne burze krążą nad okolicą, robi się raz ciemno, raz słonecznie a w garnku bulgocze zupa. Pachnąca, zielona niczym listek świeżo rozwinięty z pączka. Pomysł zaczerpnięty z "Moich smaków życia", u mnie niestety jeszcze z bobem mrożonym. Zupa porowa z bobem na 2 porcje: 250 g bobu, ugotowanego w osolonej wodzie i obranego z łupinek 2 młode ziemniaki, obrane
Dzieje kuchennej WiewióryCórci zamarzyła się pomidorowa... nie je pomidorów bo tak zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia". Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką. Włoska zupa pomidorowa z makaronem 550 g pomidorów (obranych
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż mrozów siarczystych, świeci słoneczko piękne i wiosenne prawie. To nic. Ta zupa i tak zachwyci domowników bogatym zapachem i smakiem oraz prostota wykonania. Jest lżejsza niż klasyczna grochówa ale równie smaczna a może nawet bardziej? Inspiracja to "Kuchnia bez tajemnic" czyli stary segregator. Zupa z soczewicy, na boczku, z żytnimi grzankami 250 g czerwonej soczewicy
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj reaktywuję cykl zupowy a wszystko za sprawa najnowszej, sierpniowej, KUCHNI. Sezon pomidorowy mamy w pełni i jak zwykle o tej porze postanowiłam ugotować zupę pomidorową ze świeżych owoców. Połączenie z cynamonem i pomarańczą okazało się niebywale trafionym, czosnek podkręcił całość a serowe grzanki wpasowały się idealnie. Pomidorowa zupa z pomarańczowa nuta i grzankami serowymi
Dzieje kuchennej WiewióryPierwsze koty za płoty. Azyl przetworzył batata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni. Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy... Zupa krem z batatow z fistaszkami 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 duże słodkie ziemniaki 1 łyżka świeżo starego imbiru
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis dostałam od przyjaciółki i wraz z nią robiłam tę zupę - krem :) Składniki: 200 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula pół główki czosnku 5 dużych marchewek sól, pieprz czarny pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz liście laurowe około 10 -15 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki następnie(...)oliwie. zalewamy wodą i gotujemy aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy w blenderze. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki. Moja publikacja w kropce Portugalska zupa - krem marchwiowa Marchewkę gotujemy w oliwie z czosnkiem
Bon Appetit MałgorzatyWodzionka czyli „suchy chlyb i wody szklonka”. Ma długą historię i określana była zupą biedoty, ponieważ w uboższych domach spożywano ją na śniadanie, obiad oraz kolację. Wodzionka to symbol śląskiej oszczędności i prostoty. Matki i żony dbały o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, nawet czerstwy chleb, na który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka(...)różnicę, bowiem z czosnkiem idealna jest na przeziębienia a ze smalcem na chłodne wieczory. Jako Gorolka z krwi i kości ale mieszkająca na Opolszczyźnie, winna jestem wychwalać śląską zupę WODZIONKĘ, która uratowała mi życie na studiach, wyleczyła z wielu przeziębień i z niejednego kaca Wodzionka Składniki podstawowe: 2 kromki czerstwego chleba (dziś grzanki) 1 ząbek czosnku łyżka
Bon Appetit MałgorzatyMożna powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miał am pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :) Składniki: 2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki suchego makaronu duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mr ożona(...)wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. 4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość dopraw iamy solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i rozmarynem . Smacznego
Kuchnia domowa AniZupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowicza składniki 800 g wołowiny bez kości 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże żółte lub zielone papryki 1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów) 1–2 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 600 g ziemniaków 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka(...)być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem,posypać natką , podawać z białym pieczywem. Daję więcej kminku i czosnku niż w przepisie. Pod koniec gotowania można dodać drobny makaron
Stare Gary