zupa - 39353 przepisów (strona:646/2624)

Zupa na bogato z warzywami, makaronem i boczkiem 61

oznacza, że przestałam gotować ;-) Generalnie stworzyłam ostatnio kilka dobrych przepisów, ale zabrakło mi czasu na ich bardziej profesjonalne sfotografowanie. Tym razem się przemogłam i oznajmiłam rodzinie, że na zupę muszą poczekać 10 minut, bo chcę zrobić kilka zdjęć. Może ich jakość nie jest absolutnie świetna, ale za to smak zupy już tak! Gorąco polecam, bo to taka potrawa, którą można(...)korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie gałązka lubczyku 400-500 g wędzonego boczku Na zupę: 2 średnie marchewki 2 duże ziemniaki 200 g pieczarek 1 puszka białej fasoli 1 puszka fasolki szparagowej 300 g makaronu np. fale 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz

Passions hobbies life
Zupa ogórkowa 57

Zupę ugotowałam na świeżych, tegorocznych kiszonych ogórkach. Jest delikatna w smaku, ale bardzo wyrazista. Ja lubię taką dosyć kwaskową. Wy dozujcie sobie kwas ogórkowy wg. swoich kubków smakowych. Koniecznie posypcie w talerzu obficie świeżym koperkiem, ogórkowa i koperek to pyszny duet :)  Składniki: - 1marchewka ok. 100 g - kawałek bulwy selera 0k. 60 g - 1 cebula -por - biała część -ziemniaki(...)niedużym ogniu do miękkości warzyw. Na patelni rozgrzać masło i smażyć chwilę starte na tarce o małych oczkach ogórki. Dodać do garnka z ugotowanymi warzywami. Dolać kwasu, tyle, aby zupa uzyskała odpowiednią dla Was kwasowość. U mnie była to szklanka (250 ml ) Mąkę roztrzepać w mleku i śmietanie, zahartować odrobiną gorącej zupy, wlać i zagotować. Dodać łyżkę majeranku, doprawić pieprzem

Kulinarne przemyslenia
Letnia pomidorówka z samych pomidorów 81

wiesz, że najlepsza zupa pomidorowa czyli pomidorówka wychodzi z samych, świeżych pomidorów? Nie potrzebujesz koncentratu, bulionu, ani skomplikowanych przypraw. Zaskoczysz się jak pyszna wyjdzie, a robi się ją w mniej niż godzinę. Ten smak późnego lata jest nie do podrobienia. Do pomidorówki wystarczy użyć dobrej jakości, pachnących pomidorów oraz ugotować je w towarzystwie czosnku i cebuli wraz z odrobiną masła(...)przeznaczyć ok. 4 sztuki pomidorów – ja podaję proporcje na 3 duże miseczki (lub 4 mniejsze), ale łatwo dostosować przepis do większych ilości osób. A czy u Ciebie gości zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów czy z koncentratu? Letnia, najlepsza pomidorówka z samych pomidorów: 1,5 kg świeżych pomidorów (u mnie było to 12 średnich sztuk) ok. 40 g masła

Poezja smaku
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Z KUSKUSM PERŁOWYM 64

się na Kujawach trochę inaczej niż w innych regionach. A mianowicie dodaje się do niego kaszę jęczmienną. Uwielbiam taką wersję tej zdrowej (wszyscy znamy zbawienne cechy kiszonek) i pysznej zupy właśnie z ziemniakami i kaszą. Tak gotowało się w moim domu odkąd tylko pamiętam. Tym razem kaszę jęczmienną zamieniłam na kaszę kuskus perłowy, którą uwielbiam! 😍 Zupa wyszła jeszcze smaczniejsza. Kwaśna(...)solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Ponieważ osobiście lubię dość kwaśny i wyrazisty kapuśniak zawsze zostawiam sok od kapusty w słoiku, aby ewentualnie na koniec doprawić nim moją zupę, jeśli będzie za mało kwaśna

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY. Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I SADZONYM JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM 53

Uwielbiam buraki, i wszystkie potrawy z nich przyrządzone 😍 , a barszcz czerwony to jedna z moich ukochanych zup. Jem go często, a żeby nie było zbyt monotonnie przyrządzam go na różne sposoby. Na blogu znajdziecie więc już wiele wcześniejszych przepisów na tę pyszną zupę, ale jakoś umknął mi przepis na taką podstawą jej wersję 😂 Dziś zapraszam na klasyczny barszczyk czerwony zabielony(...)Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy starte na tarce na dużych oczkach lub pokrojone buraki. Gotujemy około 15 minut, po czym warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową, a zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny/octu/koncentratu buraczanego - do smaku.  Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i sadzonymi

Walijskie Pichcenie
Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową 85

dość a z pysznymi dodatkami zawsze zapragnę i zajadam ze smakiem. Dziś pomidorowa w której są dwa rodzaje pomidorów bo są tu suszone pomidorki oraz pomidor świeży, pachnący, dojrzały. Zupa jest odżywcza i esencjonalna, idealna na letni obiad. Zachęceni aby spróbować tej zupy? Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik z zakwasem z buraków 70

Afrykańskie upały, które nawiedziły nasz kraj powodują, że najchętniej jeślibyśmy rzeczy chłodne, lekkie, ekspresowe i pozbawione użycia pieca. Idealnym daniem spełniającym te kryteria są chłodniki. Najpiękniejsze polskie zupy latem. Dlatego zapraszam na ekspresowy chłodnik z zakwasem z buraków. To on zastąpi buraki czy botwinkę i da piękny różowy kolor. Warzywa zagęszczą zupę i nas nasycą, a zimna zupa zdecydowanie orzeźwi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère 39

dodatkowo załapałam się jeszcze parę lat temu na oryginalny, przywieziony prosto ze Szwajcarii. Omatko, mówię Wam, to jest smak ge nial ny, totalnie kompletny. A dziś serwuję Wam zupę z kurek, z grzankami, świeżym tymiankiem i tym właśnie rodzajem sera. #MyVictorinox  Składniki: 750 ml wody 300 g kurek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego pół białej(...)minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście tymianku. Chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia. Zupę przelewamy do misek, dodajemy odrobinę śmietany, grzanki i starty ser. Artykuł Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa pomidorowo-paprykowa 42

Zacznę może od tego, że mam nadmiar jarzyn, papryk, cebul, kapust i buraków. Czasami wyjazdy My obfitują w „leżało, to wziąłem”. W pierwszej kolejności postanowiłam zrobić zupę z papryk. Wiecie co? Nie wiem jak, nie wiem czemu, ale wyszła genialna. A najlepsze, że zapomniałam dodać do niej cebulę i czosnek. To tylko bulion, przecier pomidorowy, papryki i przyprawy(...)dodajemy do niego passatę, puree z papryk, sól i pieprz i gotujemy jakieś 5 minut, pod koniec dorzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Makaron gotujemy al dente, koperek szatkujemy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, koperek, świeżo mielony pieprz i marchewkę. Artykuł Zupa pomidorowo-paprykowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z białych warzyw 41

różnymi dziwnymi sokami i miksturami, więc postanowiłam zrobić na jutro coś w miarę zdrowego. Na wstępie od razu zaznaczam, że nie wolno pomijać szczypiorku, jest tutaj niezbędny. Myślałam, że zupa wyjdzie trochę mdła, ale nic z tych rzeczy. Porządnie ją doprawcie, dodajcie szczypior i będzie gitara. Zawekowałam sobie jeden dodatkowy słoik, na dzień lenia. Tak, mnie również takie momenty czasem(...)laurowy i ziele angielskie, gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora, gałkę muszkatołową, sól i świeżo mielony pieprz, całość gotujemy jakieś 3 minuty (do miękkości wszystkich warzyw). Zupę podajemy z łyżką jogurtu i poszatkowanym szczypiorkiem.  Artykuł Zupa z białych warzyw pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym 41

Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego(...)całość, blendujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, imbirem i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy mleko kokosowe. Podajemy z jalapeno i sezamem. Artykuł Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa cebulowa 44

Chyba więcej na ten temat pisać nie muszę. Bloga nie zawieszam, ale będzie mnie trochę mniej. Jak My wspomoże, blog nie padnie.  Dziś udało mi się zrobić zdjęcie zupy cebulowej, więc póki młoda śpi, mogę na szybko napisać post. No to sru. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina(...)czosnek, liście laurowe i listki rozmarynu. Całość zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut. W międzyczasie opiekamy kromki (ja użyłam tostera). Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach.  Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wegetariańska zupa fasolowa 65

niej jakiś makaron i sypnęła parmezanem można by ją tak nazwać. W tym czasie w lodówce mieliśmy fasolową od babci. Smaki tak różne, jak różne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka(...)wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, fasolę, liście laurowe, ziele, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut. Podobne przepisy: Minestrone Minestrone z bobem Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem Artykuł Wegetariańska zupa fasolowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z ryżem 51

wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami Artykuł Zupa jarzynowa z ryżem

Kardamonovy
Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym 47

myjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane i grzanki(...)zupy dodałam po prostu bułki opieczone w tosterze. Wy możecie zrobić klasyczne grzanki, jak macie ochotę. Artykuł Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania