Barszcz biały bez mięsa to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji tej zupy, idealna dla wegetarian i osób poszukujących lżejszych dań. Charakteryzuje się delikatnym, lekko kwaskowym smakiem, który zawdzięcza zakwasowi z mąki żytniej. Wzbogacony o warzywa takie jak ziemniaki, marchew, seler i pietruszka, barszcz ten jest nie tylko smaczny, ale również pełen wartości odżywczych. Przyprawy, takie jak majeranek, liść laurowy(...)czosnkiem. Dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej bulionem i wodą, gotuj do miękkości warzyw. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj. Wlej mieszankę śmietanową do zupy, ciągle mieszając. Wlej zakwas. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem do smaku. Artykuł Barszcz biały bez mięsa pochodzi z serwisu
Dorota Smakujeziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1/4 pęczka, rozdrobniona w rozdrabniaczu, śmietana 100 gram 12% + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1 szklanka zupa: ogórki starte 1 opakowanie 50 dag, woda 1,5 litra, suszone baldachimy kopru 1 łyżka, papryka ostra suszona 3 szczypty ziemniaki pokrojone w kostkę 70 dag, woda osolona 1 litr(...)talerz. Do wywaru wlać ugotowane ogórki, gotowac z 5 minut, wlać ziembiaki z wywarem, gotować z 5 minut, na koniec śmietanę z dodatkami dobrze wymieszać i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić solą, pieprzem - zupę podawać z klopsikami, jest smaczna, aromatyczna, rozgrzewająca.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwielkanocnych. Jego charakterystyczny, lekko kwaśny smak idealnie komponuje się z dodatkami takimi jak biała kiełbasa czy jajka. Jednak prawdziwym sekretem wykwintnego żurku jest odpowiednio przygotowany chlebek, w którym tą zupę będziemy podawać o który sprawia, że całe danie prezentuje się wyjątkowo. W dzisiejszym wpisie chciałam pokazać jak przygotować taki chleb do żurku. Zobacz tez inne przepisy na Zupy Wielkanocne(...)więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . Zapraszam też na YOUTUBE PRZEPIS JAK PRZYGOTOWAĆ CHLEB DO ŻURKU Należy pamiętać, że chleb będzie robił za talerz na zupę, dlatego przygotowujemy 1 chleb na 1 osobę. Odcinamy górną część każdego bochenka chleba i wydrążamy środek, pozostawiając około 1 cm miąższu przy skórce. Smarujemy wnętrze chleba roztrzepanym jajkiem, aby zapobiec
Dorota SmakujeRamen większość z nas kojarzy z japońską zupą składającą się z bulionu i różnych dodatków. Oryginalnie jednak samo słowo "ramen" nie oznaczało dania jako takiego, a było nazwą konkretnego makaronu, który do tej zupy się dodaje. Jest to specyficzny rodzaj makaronu powstający z mąki, wody i soli ługowej, dzięki czemu charakteryzuje się dużą sprężystością. Ramen jest bardzo popularny w kuchni(...)przykryciem 3 godziny. Pamiętaj, aby na początku gotowania łyżką cedzakową zebrać szumowiny. 2. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i krótko przesmaż na patelni posmarowanej olejem, po czy dodaj do zupy. 3. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i makaron. 4. Po 3 godzinach gotowania wywar przecedź, dolej sos sojowy i dopraw pieprzem. 5. Mięso oczyść z włókien i tłuszczu
Z notatnika dietetykaOstatnio gdzieś mi tam mignął przepis na zupę krem z marchwi. Pomyślałem więc, że to dobry temat, więc zakupiłem bazę, czyli marchewkę, a dalej już samo poszło. Syta i aromatyczna zupa krem z marchewki poleca się na każdy dzień tygodnia. Arek Gie Składniki: 600 g żołądków z indyka 1 kg marchewki(...)blendujemy i przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle, pod koniec dodając posiekany czosnek i imbir, a na samym końcu łyżkę bułki tartej. Zrumieniamy. Zupę-krem podajemy z mięsem i posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenKasza jaglana ponoć najzdrowsza kasza, ale my ciągle jemy jej niewiele. Najchętniej jadamy kasze gryczaną, a krupnik zawsze robiłam z jęczmiennej. Tym razem postanowiłam zrobić zupę na kaszy jaglanej i wyszła naprawdę pyszna. Polecam. Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 cebula 1 liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz opcjonalnie koperek(...)patelni rozgrzać masło, dodać kaszę i smażyć 2 lub 3 minutki. Potem na patelnię dodać jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć. 5. Kaszę z ziemniakami dodać do zupy. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa i kasza będą miękkie. Kiedy zupa się ugotuje dodać koperku lub majeranku i doprawić do smaku. Dodatkowo dodaję jeszcze obskubane mięso
Kuchnia domowa Anidodajemy sos sojowy, sok z limonki i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie do osobnej miski przekładamy pastę miso, masło orzechowe i tahini. Do nich wlewamy około chochelki zupy i dokładnie mieszamy do połączenia – robimy to w osobnej misce, aby można było dobrze rozmieszać, dodanie tych składników do całego garnka zupy skończyłoby się tym, że będziemy ,,gonić(...)choy, wkładamy i zanurzamy w gotującej się wodzie. Po tym czasie wszystko odcedzamy. Do 2 misek wykładamy solidną porcję makaronu oraz kapusty pak choy. Całość zalewamy przygotowaną zupą. Na wierzch każdego dajemy połówkę jajka oraz solidną porcję mielonego mięsa, które przed podaniem możemy na szybko podgrzać. Wierzch posypujemy dymką oraz skrapiamy olejem chili jeśli lubimy lekko pikantne. Możemy też
Smaczna Stronapęczaku - przepis na 8 porcji Do przygotowania krupniku będą Ci potrzebne: 300g marchwi, 120g pietruszki, 2 litry wody, 100g kaszy pęczak, 300g ziemniaków, 2 łyżki domowej przyprawy do zup , łyżka masła klarowanego, sól i pieprz do smaku. 1. Obrane marchew i pietruszkę pokrój w kostkę. 2. W garnku rozgrzej masło, przesmaż warzywa, wsyp kaszę i zalej wodą. 3. Dopraw domową(...)przyprawą do zup i gotuj 20 minut. 4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. 5. Gotuj jeszcze 20 minut, na koniec dopraw solą i pieprzem
Z notatnika dietetykaTaki bulion to świetna rzecz i zawsze warto mieć go pod ręką. To idealna baza do wszelakich zup. Zamiast używać po prostu wody i ją doprawiać, dosmakowywać, to można po prostu mieć taki bulion i w dowolnej chwili go użyć. My po prostu robimy tak, że gotujemy go cały ogromny garnek, a potem mrozimy i mniej więcej litrowych pojemnikach(...)potrzebujemy zrobić zupę, to taką zamrożoną bryłę wrzucamy do garnka, lekko podgrzewamy, lodowa bulionowa bryła się rozmraża i mamy gotową bazę do dowolnej zupy. My robimy akurat buliony warzywne, ale jeśli macie potrzebę, to do poniższego przepisu możecie dodać trochę mięsa. Dowolnego, może być drobiowe, może być wołowina czy co tam lubicie. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureZAWEKOWAĆ BARSZCZ CZERWONY Barszcz podgrzewamy aż do zagotowania. Przygotowujemy czyste słoiki – mogą być większe litrowe, mogą być na jedną porcję, takie po 300ml – to od was zależy. Zupa musi być bardzo gorąca, świeżo zagotowana! Porcje barszczu wlewamy do słoików – nie do pełna, zostawiamy ok 2cm wolnego miejsca na górze. Górę słoika z gwintem dobrze wycieramy papierowym ręcznikiem, słoik(...)zakręcamy ścisło i stawiamy do góry dnem. Kiedy wszystkie porcje zupy rozlejemy i wszystkie słoiki zakręcimy i postawimy, nakrywamy wszystko ściereczką by spokojnie i powoli stygło. Zostawiamy je tak do zupełnego ostygnięcia, po tym czasie zupy są zawekowane i gotowe. Tak przygotowany barszczyk możemy przechowywać w lodówce ok miesiąca. Artykuł Jak wekować barszcz czerwony pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeKwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski W centralne i wschodniej części Podkarpacia, na Pogórzu Przemyskim i Dynowskim, jednym z wigilijnych dań często bywa zupa na kapuście kiszonej lub samym soku z takiej kapusty, gotowana z suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną. W zależności od lokalnej tradycji zupa ta nosi nazwę kwas, kwasówka albo kwaśnica. W miejscowości(...)Torki pod Medyką zupę tę doprawia się czosnkiem, co bardzo intensyfikuje jej smak. Zapraszam więc na kolejną wersję podkarpackiej wigilijnej kwasówki. Przepis Świetlicy wiejskiej w Torkach pochodzi z publikacji „Kulinarne skarby Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Przemyska””. Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 szklanki suszonych grzybów 5 łyżek kaszy jęczmiennej grubej 3 liście laurowe
Trzeci talerzostatnio dziennikarze zjawiają swoje teksty aby się klikało... Myślę jednak że szukając przepisu w sieci wpisujemy proste frazy... Ale dość wywodu. Pieczony kalafior nadaje zupie głębi smaku. Zupa jest pyszna. SKŁADNIKI 1 mały kalafior 1/2 główki czosnku 2 🥕 1 pietruszka korzeń sól himalajska 2- 3 ziemniaki 1-2 łyżki(...)rumienienia. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki i pokroić ziemniaki w kostkę marchewkę pietruszkę w talarki. Włożyć do garnka wlać olej i podsmażyć kilka minut. Dodać do zupy upieczonego kalafiora i czosnek. Wlać wodę do zakrycia warzyw doprawić solą dodać resztę przypraw i gotować do miękkości mniej więcej 15 minut. Pod koniec gotowania dodać sos sojowy oraz wybraną
AZgotuj!Jesienią dobrej zupy nigdy dość bo ona i nasyci i rozgrzeje i pachnie obłędnie a także wywoła uśmiech na twarzy. Może i na zdjęciach nie wygląda tak jak w rzeczywistości ale zapewniam że jest przepyszna. Dlatego zachęcam do spróbowania. A jeśli ktoś chciałby spróbować innej zupy to dużo przepisów znajdzie na blogu, zachęcam. Jesienna zupa - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupy pomidorowej zwanej też "pomidorówką" nigdy dość , kocham i zjadamy dużo. Tym razem zaserwuję talerz pełen aromatycznej zupy z pieczonych pomidorów a dzięki temu że pomidory upiekłam są bardziej pachnące i aż słodkie w smaku. Pomidorówka jest przepyszna, polecam. Zupa z pieczonych pomidorów - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon warzywny w moim warzywiaku już zakończony. Z ostatnich zebranych pomidorów zrobiłam zupę krem. Do pomidorów dorzuciłam jeszcze paprykę , czerwoną cebulę oraz marchewkę. Warzywa wcześniej upiekłam w piekarniku, z takich pieczonych zupa zupełnie inaczej smakuje. składniki: 1,5 kg mięsistych pomidorów 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 średnie czerwone cebule ok 750 ml bulionu oliwa do skropienia(...)garnka. Zalać bulionem. Dodać cukier oraz wędzoną paprykę. Całość gotować ok 10 minut. Potem zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę, do smaku doprawić solą oraz bazylią. Gotową zupę podałam z grzankami
Monia miesza i gotuje