Zupa na bazie wywaru z kurczaka z jego dodatkiem oraz z fasolką szparagową i bobem doprawiona śmietaną. ZUPA JARZYNOWA Z FASOLKĄ SKŁADNIKI kilka elementów kurczaka (ćwiartki, podudzia, skrzydełka, pałki itp); jarzyna do rosołu; 250 gramów zielonej fasolki szparagowej; 250 gramów żółtej fasolki szparagowej; garść świeżego groszku; dwie garści świeżego bobu; 3 ziemniaki; 1 mała marchewka;... Artykuł Zupa jarzynowa z fasolką
Kuchnia TomkaZupa przygotowana z wywarze z kurczaka i z jego dodatkiem a także z papryczką chipotle, warzywami i świeżą kolendrą. ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 2 litry domowego bulionu drobiowego; trochę mięsa gotowanego kurczaka; puszka ciecierzycy; mała puszka papryczki chipotle w sosie pomidorowym; dojrzałe awokado; duża marchewka; 1 większa cebula; 2 ząbki czosnku; pęczek świeżej kolendry;... Artykuł Zupa meksykańska z kurczakiem
Kuchnia TomkaSoczewica gotowana z przesmażonymi na oliwie pokrojonymi warzywami. ZUPA WARZYWNA Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI pół szklanki oliwy z oliwek; 100 gramów brązowej soczewicy; cukinia; papryka; pomidory; ziemniaki; mały bakłażan; cebula; dymka; czosnek; natka pietruszki; liście szpinaku; świeży koperek; suszone oregano; płatki chili; sól; przepis na zupę warzywną z soczewicą Artykuł Sycąca zupa warzywna z soczewicą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZupa na bazie domowego wywaru z dodatkiem wędzonego boczku i kilku warzyw na koniec doprawiona śmietaną. PROSTA ZUPA JARZYNOWA SKŁADNIKI 500 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego; kilka plastrów surowego wędzonego boczku; kilka dużych pieczarek; duża garść fasolki szparagowej; 2 duże ziemniaki; 1 duża cebula; kawałek selera korzeniowego; 1 marchewka; suszony cząber; słodka mielona papryka; gęsta... Artykuł Prosta zupa jarzynowa szybko
Kuchnia TomkaZupa na bazie wywaru z kurczaka z dodatkiem pora, szpinaku mięsa z kurczaka i ryżu zabielona na koniec jogurtem. ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 500 gramów podudzi, udek lub ćwiartek z kurczaka; jarzyna do rosołu; 500 gramów liści świeżego szpinaku; 400 gramowy kubek gęstego jogurtu typu greckiego; 100 gramów białego ryżu; 1 cebula; 3 ząbki... Artykuł Zupa egipska z kurczakiem
Kuchnia TomkaZupa fasolowa na golonce wędzonej z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz kiełbasy paprykowanej. ZUPA FASOLOWA JOKAI SKŁADNIKI golonko wędzone o wadze do 1,5 kilograma; 300 gramów drobnej, suszonej fasolki; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 2 marchewki; 2-3 pietruszki; kawałek selera; liście laurowe, ziele angielskie; smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); mielona... Artykuł Zupa fasolowa
Kuchnia TomkaZupa jarzynowa z dodatkiem odrobiny smalcu oraz skwarek i słodkiej, mielonej papryki. ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU SKŁADNIKI 450 gramów mrożonego zielonego groszku; marchewka (lub dwie małe); cebula; główka czosnku; kawałek selera; 1 pietruszka; słodka mielona papryka; natka pietruszki; 2 łyżki smalcu i/lub trochę słoniny i/lub boczku; 1 wiejskie jajko; mąka pszenna; ostra węgierska pasta paprykowa;... Artykuł Węgierska zupa z zielonego
Kuchnia TomkaZupa jarzynowa przygotowana na giczy cielęcej z dodatkiem brokuła i startych warzyw na koniec zabielona śmietaną. ZUPA NA CIELĘCINIE SKŁADNIKI gicz cielęca o wadze 1,5 kilograma; 1 noga cielęca (kości); jarzyna, jak do rosołu; 1 brokuł; 1 żółta cukinia; 3-4 ziemniaki; natka pietruszki; pęczek koperku; 2 czerwone papryczki chilli; ziele angielskie; liście laurowe; gęsta kwaśna... Artykuł Zupa
Kuchnia TomkaZupa przyrządzana na bazie mocnego bulionu wołowego z dodatkiem mocno wysmażonej sporej ilości cebuli. ZUPA CEBULOWA SKŁADNIKI nawet 2 litry mocnego, domowego wywaru wołowego; 1 kilogram cebuli; 130 gramów masła; 250 ml białego wytrawnego wina; weka (bułka paryska, bułka wrocławska); czosnek; ser gruyere lub emmentaler; oliwa z oliwek; cukier; mąka pszenna; sól, pieprz; przepis na... Artykuł Zupa cebulowa prawdziwy przepis
Kuchnia TomkaZupa jarzynowa z dodatkiem mamuta zbudowana na bazie soffritto czyli długo smażonych cebuli, selerze i marchwi. ZUPA Z MAMUTA SKŁADNIKI 500 gramów zielonego mamuta; 3 duże ziemniaki; 1 spora marchewka; bulwa kopru włoskiego (fenkułu); mały kawałek pora; 1 większa cebula; 1 duża łodyga selera naciowego; 2-3 ząbki czosnku; suszony cząber; suszone zioła prowansalskie; gęsta, kwaśna... Artykuł Zupa z mamuta
Kuchnia TomkaProsta zupa na bazie wywaru z kurczaka z dodatkiem imbiru, fasolki, groszku i dymki podana z kurczakiem w pięciu smakach. AZJATYCKA ZUPA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI około 1300 ml domowego bulionu drobiowego; kawałek świeżego imbiru wielkości dużego kciuka; 5 garści mrożonego zielonego groszku; 5 garści mrożonej zielonej fasolki szparagowej; 1 czerwona papryczka chilli; dymka; garść mieszanki... Artykuł Azjatycka zupa z kurczakiem
Kuchnia TomkaZupa fasolowa z białej fasolki gotowana na bazie wędzonego boczku i ryżu z dodatkiem pomidorów i czosnku. ZUPA FASOLOWA Z PROWANSJI SKŁADNIKI 400 gramów suchej białej, drobnej fasolki; 150 gramów surowego, wędzonego boczku; 150 gramów ryżu basmati; 1-2 cebule; puszka pomidorów; 10 ząbków czosnku; 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3... Artykuł Zupa fasolowa rodem
Kuchnia TomkaZupa z kalarepy z dodatkiem białego wina podawana z wędzonym pstrągiem łososiowym. ZUPA Z KALAREPY SKŁADNIKI 700 ml wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego; dwie duże kalarepki o łącznej wadze około 800 gramów; 100-150 gramów wędzonej ryby; 1 duża cebula; cytryna; kilkanaście czarnych oliwek; natka pietruszki; 150 ml białego, półwytrawnego wina; słodka śmietanka; gałka muszkatołowa; sól,... Artykuł Zupa z kalarepy
Kuchnia TomkaPyszna zupa fasolowa przygotowana na żeberku wędzonym oraz paprykowanej kiełbasie węgierskiej. ZUPA FASOLOWA NA ŻEBERKACH SKŁADNIKI 500 gramów drobnej, białej suchej fasolki; 400 gramów surowych, wędzonych żeberek wieprzowych; 250 gramów surowej, mocno paprykowanej kiełbasy wieprzowej; puszka pomidorów; 2 łyżeczki suszonego cząbru; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; 3 łyżki oliwy extra vergine; 3 łyżki czerwonego octu... Artykuł Zupa fasolowa na żeberkach
Kuchnia TomkaAromatyczna zupa krem z kalafiora przyrządzona na wywarze jarzynowym podana z grzankami i chrupiącą szynką. ZUPA KREM Z KALAFIORA SKŁADNIKI 1 kalafior o wadze około 500 gramów; 120 gramów twardego, wędzonego sera żółtego – najlepszy oczywiście oscypek; 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 2 kromki dobrego, żytniego chleba na zakwasie; 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego;... Artykuł Zupa krem z kalafiora
Kuchnia Tomka