zupa - 39749 przepisów (strona:500/2650)

Tom-ka sorg sa-hai :) Zupa z Tajlandii 138

powinny być rozgotowane. Doprawić do smaku solą, limonką. Każdy lubi mniej lub bardziej wyrazisty smak. Niestety trzeba trochę doprawić do smaku. Podczas gotowania woda się może wygotować, więc zupa może być za gęsta. trzeba wtedy dolać wodę, może więcej sosu sojowego, limonki itp. Warto się trochę pomęczyć bo warto. Zupa jest delikatna w smaku. Bardzo mi smakowało

Kuchnia Pokoleń
Chłodnik pomidorowy. Przepis krok po kroku 156

sokiem z limonki, solą i ostrą papryką w proszku, ozdób kleksem musu z awokado.     Niepowtarzalny pomidorowy smak   Inspiracją dla tej zimnej zupy było oczywiście andaluzyjskie Gazpacho , niemniej jednak wprowadziłem drobne odstępstwa. W oryginalnej recepturze zupę zagęszcza się pieczywem, u mnie postawiłem na prażone migdały. Zamiast surowej papryki zastosowałem pieczoną(...)ulepszaczy. Skład jest banalnie prosty to pomidory i sól, nic więcej. Dzięki temu chłodnik jest słodki, lekko kwaskowy i orzeźwiający.     Szukasz orzeźwiającej zupy na obiad??? Postaw na chłodnik pomidorowy z mojego przepisu, będziesz do niego wracać na 100%. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem

kuron.com.pl
Pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem 168

się ukryć, że uwielbiam zupy, które są pożywne, treściwe i mogą stanowić samodzielny obiad. Widać to w przepisach na zupy, które znajdziecie na blogu. Taka też jest ta pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem. To pomysł na pyszny obiad, który przygotujecie naprawdę szybko, a nasyci Was na długo. Artykuł Pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem pochodzi

Pogotujmy.pl
Barszczyk z botwinki. Zupa buraczkowa z botwinką. 203

Dziś zapraszam na lekką, wiosenną zupę buraczkową. Sezon na botwinkę w pełni, a jako ,że jest bardzo zdrowa i smaczna trzeba ja wykorzystać :) Ja swoją zupę przygotowuję na skrzydełkach z kurczaka, ma być lekka, ale równie dobrze smakuje na dowolnej wędzonce, lub jeszcze lżej na bulionie warzywnym. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - duży pęczek botwinki z średniej wielkości buraczkami(...)następnie łodygi i liście, dodaję też gałązkę lubczyku. Doprawiam do smaku majerankiem, kminkiem mielonym.  Na końcu dodaję łyżkę octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny, dzięki temu zupa nie straci buraczkowego koloru. Taka zupę podaję z osobno ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i zieleniną : np. posiekany koperek, zielona pietruszka, czy szczypior. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegańska zupa kapuściana 177

sklepach i na bazarach można już kupić młodą, tegoroczną kapustę. Do tej pory pierwszą główkę zużywałam do przygotowania zupy ze słodkiej kapusty z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. W tym roku postanowiłam zrobić tę zupę bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zastanawiałam się nad dodatkiem tofu zamiast kiełbasy, ale ostatecznie wybór padł na pieczarki. Składniki (na 3 porcje): pół główki kapusty łyżeczka kminku wrzątek(...)połowy szklanki wody. Zamieszać, by zebrać z niej smak i dodać do kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem (tak, by przykrywała kapustę), dodać kozieradkę**, paprykę w proszku oraz pokrojone pieczarki. Zupę gotować do miękkości marchewki. Doprawić ją do smaku solą. Posiekać dymkę i koperek. Dorzucić do zupy po wyłączeniu palnika. Wymieszać. *  Kminek zwyczajny stosuje się w dolegliwościach układu pokarmowego, ponieważ ułatwia

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z czerwonej soczewicy z marchewką, selerem i kiełbasą - prosty i szybki obiad 126

Dawno nie gotowałam nic z soczewicy, choć bardzo ją lubię. Oprócz niezaprzeczalnych walorów odżywczych, jest po prostu bardzo wdzięcznym produktem. Można z niej zrobić naprawdę wiele potraw: zupy, wegetariańskie kotleciki, pasztety, a nawet pasty do smarowania pieczywa. Soczewica ma delikatny smak, przez co łatwo można ją doprawiać na wiele sposobów. W zupie może zastąpić groch, który gotuje się znacznie dłużej(...)wymaga wcześniejszego namoczenia. Jej nie trzeba pamiętać o namoczeniu na noc, więc jest idealna na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Tak właśnie powstała moja dzisiejsza zupa: szybko, prosto, praktycznie "w biegu". Nie planowałam dodawania jej na blog, ale wyszła tak pyszna, że szkoda byłoby jej nie pokazać. Składniki na 4-6 porcji: 250 g czerwonej soczewicy 1/4 średniego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Malinowa zupa krem 198

Bardzo lubię takie szybkie, proste zupy krem. Nie wymagają dużo czasu, a są pyszne i pożywne . Składniki: -100 g marchwi (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src(...)blendera kielichowego i zmiksować na krem. Przelać do garnka i jeżeli krem jest zbyt gęsty uzupełnić do pożądanej gęstości przegotowaną wodą. Jednak pamiętać, aby nie rozcieńczyć zbytnio, bo zupa straci smak. Dodać napęczniałą kaszę kuskus, zamieszać i podgrzać zupę.  Posolić i popieprzyć do smaku, ewentualnie dodać ulubionych ziół.  Na wysmarowanej lekko olejem patelni uprażyć na grzanki pokrojony

Kulinarne przemyslenia
Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty 181

blogu znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach.  Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych(...)miękkości warzyw) . Po upływie czasu dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Gotować kilka minut. W międzyczasie kapustę umyć, usunąć głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować, aż do miękkości kapusty. Ewentualnie, na sam koniec do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek.  Poszczególne etapy gotowania kapuśniaka

Ugotować
Zupa minestrone 159

Magda Minestrone to włoska zupa po brzegi wypełniona warzywami, z dodatkiem drobnego makaronu i obowiązkowo posypana parmezanem. Brzmi pysznie i zachęcająco, ale pamiętam jak w dzieciństwie, w czasie wakacji we Włoszech, zjedzenie talerza warzywnej zupy było dla mnie zgrozą. Teraz nie wyobrażam sobie smaczniejszej i bardziej sycącej zupy niż ta – idealna na jednodaniowy, zdrowy obiad. Składniki(...)chwili gdy makaron będzie miękki – maksymalnie 10 minut dla drobnego makaronu. Na sam koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem,   Gotową zupę podajemy gorącą, dla dodatkowego smaku posypujemy z wierzchu tartym parmezanem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Krem kalafior z kalarepą 135

Zupa w 30 minut czemu nie, do tego wegańska. Za sprawą bulionu warzywnego który wykorzystałam do zupy. Zupa w dwóch kolorach. Biała to kalafiorowa, zielona to z kalarepy. Z reguły większość wyrzuca liście kalarepy a są one tak samo dobre i zdrowe jak sama kalarepa. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia. Składniki: 1 kalarepa 1/2 kalafiora 1 por biała część(...)jeszcze pięć minut. Całość miksuję blenderem z koperkiem, doprawiam według uznania. Na talerz wylewam nabierkę kremu z kalarepy, potem kalafiorowy, i znowu kalarepa, i kalafiorowa i tak kilka razy. Zupę podaję z pestkami dyni

wesoła kuchnia
Krem z pieczonej cukinii 167

wstawić do piekarnika na ok. 30- 35 minut. Upieczone warzywa zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze Podawać z dodatkiem pokruszonego sera kociego lub feta oraz grzankami. Artykuł Krem z pieczonej cukinii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Aromatyczny gulasz z szynki 198

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z zielonego groszku 157

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Uwielbiamy zupy krem! Dlatego co jakiś czas możecie spodziewać się przepisów na tą przystawkę. Dziś proponujemy coś czego jeszcze nie próbowaliśmy, czyli zupa krem z zielonego groszku. Zupa krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: - 750 zielonego groszku z puszki - 1 litr bulionu - 2 duże cebule - 1 mała cukinia - 3 ząbki(...)rozgrzanym oleju. Kiedy będą gotowe, zalewamy je bulionem. Groszek odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami. To wszystko gotujemy do momentu, aż cukinia będzie miękka. Wtedy całość dokładnie blendujemy. Zupę możemy podawać z grzankami i śmietaną. SMACZNEGO

Związek na patelni