Zupa z makaronem tudzież makaron z sosem. Ilość dodanej wody zadecyduje o konsystencji i zadaniu tego dania. Dacie mniej wody - uzyskacie kremowy sos, więcej - zupę. W obu wersjach wyjdzie zdrowo, odżywczo i bardzo smacznie. Osobiście uwielbiam szpinak, szczególnie, gdy idzie w parze z czosnkiem. Dzieciom też smakuje. Mogą jedynie wybrzydzać, gdy zobaczą pływające liście szpinaku. Można je więc pominąć(...)Wykonanie : W rondlu umieszczamy wyszorowane ziemniaki i cukinię. Zalewamy wodą na 3/4 wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy garść szpinaku. W międzyczasie, podczas gotowania zupy, rumienimy na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy posiekany szpinak, zdejmujemy z palnika. Zupę/sos blendujemy na gładki krem. Dodajemy cebulkę ze szpinakiem. Zjadamy z makaronem lub kaszą. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuPatrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować
Vegan TasteWiosenna zupa z botwiną i szczawiem, czyli dwa w jednym. Wyszło fajne połączenie, lekko kwaskowe. Zupę podałam z jogurtem bo bardzo go lubię dodawać zamiast śmietany. Można do zupy dodać ziemniaki ale ja postawiłam na botwinę i buraczki więc wersja bez. 1 pęczek botwiny z buraczkami 2 garście szczawiu 1 marchewka 2 gałązki selera naciowego koper świeży sól(...)wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję łodyżki i liście botwiny, liście pokrojone szczawiu i dalej gotuję pięć minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, cukrem. Wlewam zakwas i jogurt. Zupę podaję z koperkiem i jajkami
wesoła kuchniabloga. Co raz częściej będę Wam pokazywać, jak najwiecej kulis blogowych. Możecie od dłuższego czasu podpatrywać jak i co gotuję. A teraz co raz częściej jak fotografuję. Dzisiejsza zupa gołąbkowa to jest hicior! To danie musisz zrobić. Gwarantuje Ci, że się w nim rozkochasz. Jest przepyszna, bardzo prosta i idealna na obiad dla całej rodziny. Jadłam taką zupę na uroczystości(...)zalej całość wodą, przykryj pokrywką i gotuj przez około 40 minut - do miękkości kapusty. W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki. Dodaj do zupy i gotuj przez 35 minut. Dodaj koperek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą (soli dodaj dość sporo, młoda marchewka jest słodka, młoda kapusta również, dodajemy koncentrat pomidorowy więc tej soli troszkę
SMYKWKUCHNIjest taka, że odkąd worek z sianem do zjazdów z górki rozpadł się, to zima przestała sprawiać mi tyle radości ;) Na nadchodzące ponoć prawdziwie zimowe wieczory mam propozycję zupy mocno rozgrzewającej. Myślę, że po takiej strawie nie będzie potrzebny grzaniec :D Zupa meksykańska. No wcale ona polska nie jest. Meksykańska ...hmmm, no są w niej składniki charakterystyczne dla ichniej(...)kuchni. Jednak zwał jak zwał, popiszę dziś o mojej zupie meksykańskiej. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 - 5 ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól
Pieprzyć z Fantazjąogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności? Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku! I właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :) Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki razem z prażonymi płatkami migdałów. Całość stanowi pyszną i kremową propozycję(...)pokrojone w kostkę ziemniaki i przekrojoną na pół dymkę - gotuj do miękkości ziemniaków. 3. Zblenduj/ zmiksuj całość na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź wodą), a następnie przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się ewentualnego łyka szparagów. 4. Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem. 5. Migdały upraż na suchej patelni. 6. Posiekaną miętę wymieszaj z olejem. 7. Podawaj zupę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaGęsta, sycąca i przepyszna zupa ❤ Kwintesencja smaków i aromatów pochodzących od wielorakich warzyw. Jeśli wolimy zupy z ziemniakami, zastąpmy nimi makaron - też będzie pysznie! 👌 Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydełkach i podudziach) 4-5 szt ugotowanych wcześniej buraków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 por 2 łodygi selera naciowego sól pieprz majeranek sok z cytryny(...)około 20-30 minut na małym ogniu. następnie doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem, zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Jeśli lubimy ( my - tak) zupę zabielany zahartowaną śmietaną 18% i obficie posypujemy koperkiem. Mięso z gotowanego bulionu obieramy i wrzucamy do zupy. Podajemy z pełnoziarnistym makaronem, ugotowanym osobno
Walijskie Pichceniechęcią przerzucamy się na lżejsze i mniej przetworzone potrawy. Na naszych stołach coraz częściej goszczą sałatki, a znikają duszone i gotowane warzywa. Tak samo dzieje się z zupami, coraz chętnej jadamy chłodniki, zamiast gotowanych zup. Identyczne zasady dotyczą naszych dań, gdy jesteśmy na diecie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny chłodnik z buraków, przygotowany zgodnie z zasadami diety warzywno(...)cudnie orzeźwia. Oczywiście możecie go też podać, jeśli tak wolcie, na ciepło. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: ryż z kalafiora z marchewką wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti
Kulinarne przygody GatityOberiba, jest to przepyszna śląska zupa przygotowywana tylko wiosną, dlaczego bo to zupa z świeżej kalarepy. Składniki : ok 30 dag żeberek wieprzowych 3,5 l wody 3 kalarepy 2 marchewki 3 średnie ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe ziele angielskie 1 kostka rosołowa warzywna sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 2 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Umyte żeberka(...)kostkę, podobnie z marchewką i pietruszką choć warzywa kroję w pół plastry. Pokrojone liście, mięso oraz warzywa wkładam z powrotem do wywaru i zagotowujemy. Do zasmażki dodajemy chochlę zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zasmażka: Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się zarumieni
Mechanik w kuchnioknem mamy lato chociaż w kalendarzu wiosna. Niedługo jednak zaczną się wakacyjne wojaże i będziemy zajadali się arabską baklawą czy greckimi souvlaki. Dzisiaj zapraszam więc Was na grecką zupę jajeczno-cytrynową. Zupa jest orzeźwiająca, kremowa i delikatna. Ugotowana na bulionie mięsnym. Idealnie sprawdzi się u osób które lubią zupę ogórkową lub szczawiową. Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 2 pietruszki(...)łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy zupa delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w oparachChyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W moim domu bywa bardzo często. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas. A Wy lubicie zupę szczawiową? mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora(...)dodatkiem soli, listków laurowych oraz ziela angielskiego. Następnie do garnka należy wrzucić uprzednio pokrojone warzywa. Całość gotować do miękkości jarzyn. Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy - około 10 minut przed końcem jej gotowania. Na końcu zupę doprawić do smaku i podawać z pokrojonymi jajkami oraz śmietaną. (Jajka można posiekać i wraz ze śmietaną wymieszać jeszcze
Di gotujeZapach zupy grzybowej kojarzy mi się z domem :) Uwielbiam jej smak i aromat, który długo pozostaje w kuchni. Składniki: Włoszczyzna 20 dag Grzyby suszone 5 dag Ziemniaki 20 dag Cebula biała 1 szt. Woda 1 ½ litra Sól do smaku Natka pietruszki lub koperek Składniki na zasmażkę: Tłuszcz 1 łyżka Mąka 1 łyżka Kilka kropek zimnej wody lub mleka Wykonanie zasmażki(...)wsypać mąkę, dokładnie rozprowadzić i przysmażyć na ciemnozłoty kolor. Gorącą masę zalać zimnym mlekiem lub wodą, stale mieszając do otrzymania gładkiej, jednolitej masy bez grudek. Następnie zagotować, rozprowadzić gorącą zupą, wymieszać i wlać do pozostałej zupy w garnku. Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Ziemniaki, włoszczyznę obrać i pokroić, zalać wodą i gotować z dodatkiem soli. Pod koniec gotowania
Tradycyjna Kuchniasusły a w każdy inny, czy to świąteczny czy weekendowy - wstają skoro świt. Maj przywitał mnie piękną pogodą i piękną paletą szparagów w warzywniaku. Postanowiłam zatem przygotować najprostszą zupę krem z tego warzywa. Podałam ją z główkami szaragów (które po ugotowaniu odstawiłam na bok), kawałkami wędzonego kurczaka i koperkiem. Z kurczakiem nie należy przesadzić aby nie zdominował smaku zupy(...)około 10 minut. Na końcu dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty (jeśli chcemy użyć główek do dekoracji należy je po ugotowaniu wyjąć). Część bulionu odlać a resztę zupy zmiksować dolewając bulionu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę przelać z powrotem do garnka. Dolać śmietanę kremówkę (wówczas nie należy już jej gotować tylko podgrzewać) i przyprawić do smaku solą
My simple kitchenżeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera) 100 ml śmietany słodkiej 2-3 jajka kurze kilka jajek przepiórki łyżka kopiasta smalcu sól, pieprz pół papryki czerwonej Wykonanie Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole. Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę(...)dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi ziemniakami
w mojej kuchniZupa cygańska to prosta, smaczna, sycąca i treściwa zupa z kiełbasą i warzywami. Zupa na każdą kieszeń, składniki do niej są bardzo tanie. 300g kiełbasy 3 papryki 2 cebule 5 średnich ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki mąki olej 1. Kiełbasę kroimy w półplastry. Paprykę, cebulę(...)Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. 2. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy przyprawy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje
Szefowa kuchni