julenkę, przekładamy do garnka, dodajemy sos sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu. Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min. Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy, po chwili krewetki i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 5-6 min. Do zupy wrzucamy osączony(...)zalewy makaron, lekko podgrzewamy. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy i zagęszczamy (gotując kilka minut). Dodajemy olej, mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
R'n'G KitchenZupę śledziową uwielbiamy wszyscy. To dla mojej rodziny absolutne comfort food, czyli danie które jest jednocześnie tradycyjne i ma znaczenie sentymentalne oraz takie, do którego często wracamy. Jest tak przez nas lubiane, że zawsze mam problem znaleźć czas na przygotowanie własnego przepisu na bloga, bo znika nim się obejrzę :-) Odkąd sięgam pamięcią, w dni postne stawał na naszym stole chłodnik(...)dosolić niż zjeść zbyt słoną. Do garnka włożyć maślankę, śmietanę, mleko, cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę oraz opłukane filety i zostawić na minimum godzinę w lodówce, by się zupa się przegryzła. Przyprawy: sól oraz pieprz w obfitej ilości, oraz łyżeczkę octu dodajemy dopiero przed podaniem. W czasie kiedy zupa się nabiera jednolitego smaku, zabieramy się za gotowanie ziemniaków
Poezja Smaków - blog kulinarnyniezbyt przyjemnym i kwaśnym smakiem. Postanowiłyśmy z mamą zmienić Wasze nastawienie do tej jakże zdrowej rośliny (m.in. bogate źródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa! Zupa szczawiowa z ryżem Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka ½ pora kawałek selera 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki(...)zagotowania). Wyjmujemy ugotowane warzywa, ziele i liście laurowe. Odkładamy na bok, nie będą potrzebne. Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy w blenderze. Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku, jeżeli jest taka potrzeba gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać
Moja Mama GotujePrzepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje(...)zupie ciekawego posmaku, ponadto czyni ją bardziej pożywną i smaczniejszą. Jest idealna na lunch czy lekką kolację. ZOBACZ NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE! Składniki: 4 większe marchewki (o łącznej wadze ok. 400 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 150 g czerwonej soczewicy 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę) puszka pomidorów woda sól
Kuchnia Elliezupę robiłam już wiele razy ale nigdy jej w ten sposób nie podawałam. Zaryzykowałam do zdjęcia i… okazało się że to był strzał w dziesiątkę. Uwielbiany przez nas barszcz ukraiński podany jako zupa krem smakuje równie rewelacyjnie, a może nawet i lepiej, a wygląda obłędnie. Dlatego zachęcam do wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie(...)jest już prawie miękkie dodajemy warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat buraczany, majeranek, zioła prowansalskie, starty czosnek i fasolkę. Gotujemy jeszcze 5 min. Gdy zupa jest gotowa wyjmujemy mięso (ja wyjęłam też seler i pietruszkę ale spokojnie można zostawić) i całość blendujemy. Do podania można dorzucić grzanki czosnkowe. Smacznego
Mama z miastaobecnego hasła tygodnia, pierwszym co przyszło mi na myśl to "będzie ostro!". Niestety próg tolerancji ostrości potraw w mojej rodzinie jest dość niski. Dlatego też postawiłam na sytość. W zupie znalazły się kiełbasa, soczewica i makaron. To one pozwoliły mi spełnić wspomniany wcześniej warunek. Danie zrodziło się w mojej głowie, choć zapewne odniesień w sieci znajdziecie wiele. Przeglądam sporo przepisów(...)udaną ;) Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. drobnego makaronu 300 g kiełbasy wieprzowej 1 cebula 2-3 marchewki 1 korzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminu natka pietruszki 2 l bulionu warzywnego (lub wody) sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę oraz
zadanie-gotowaniejuż dobrze wiecie, u mnie w domu zupa pojawia się minimum 1 raz w tygodniu, a przeważnie jest tak że nagotuję tyle, że jednego dnia jest daniem głównym, a kolejnego szaleństwo bo jest obiad dwudaniowy, czyli zupa z poprzedniego dnia i np. jakieś pierogi. Przy barszczu ukraińskim, do którego w Polsce dodaje się fasolę naprawdę nie ma wielkiej filozofii(...)Miśki dostałam pierwotnie 8/10 punktów, ale po dokładce stwierdziła że jednak 20/10 więc z czystym sumieniem publikuję przepis na swoją wersję barszczu ukraińskiego. Składniki na 5 litrowy gar zupy -dla 4 osób wystarczy na 3 dni 3-4 średniej wielkości buraki (około 800 g) 2-3 marchewki 2-3 cebule 2 puszki po 400 g białej fasoli, co tak naprawdę
greenscarfZnakomita, sycąca zupa, świetna na mroźne dni. Wolnowar do ugotowania zupy ogonowej nadaje się wręcz idealnie. Można przed podaniem mięso wyjąć, usunąć kości i takie obrane wrzucić do zupy. Ja lubię podawać zupę z plastrem ogona, moim zdaniem wygląda znacznie lepiej. Bardzo polecam! Na podstawie książki "The slow cook book" Heather Whinney składniki 500 - 600 g ogonów wołowych z kością
Stare GaryZupa marchewkowa to nasze poniedziałkowe danie - wykonuje je na niedzielnym rosole :) Składniki na zupę krem z marchwi 1,5 l rosołu 4 marchewki cebula sól, pieprz oliwa z oliwek łyżeczka curry Sposób przygotowania zupy marchewkowej. Marchewkę oraz cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do rosołu i gotować do miękkości. Przyprawić curry oraz solą i pieprzem(...)marchew będzie miękka całość zmiksować blenderem. Zupę podaję z groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa
Pani domowadań “do wypróbowania”. Są to różne przepisy – słodkie i wytrawne, które mnie zaciekawiły. Kiedy je wypróbuję, na pewno się nimi podzielę z Wami na blogu. A dziś zapraszam na zupę meksykańską, którą przygotowałam kilka dni temu. Jest prościuteńka, aby ją ugotować, wystarczy zaledwie kilka produktów i kilkanaście minut. Po tym czasie w garnku apetycznie bulgocze gęsta, lekko pikantna, pożywna zupa(...)przełożyć do garnka. 5. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć pomidory. Te w całości rozdrobnić, przesmażyć. Dodać do garnka. 6. Dolać wodę. Jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy otrzymać. Moja była dość gęsta, jak potrawka, ale może być rzadsza. 7. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować. Dodać szczyptę cukru. Doprawić. 8. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut
W mojej kuchniPrzepyszna, rozgrzewająca zupa. Słodko-kwaśna, lekko pikantna. Sycąca, choć lekka. Pyszna! W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty(...)mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego
KucharzycaZupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Dzisiejsze danie kuchni podkarpackiej pochodzi ze Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką, które stanowią bazę dania. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula(...)laurowy) kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą
Trzeci talerzzupa jest pyszna! 😍 Mega rozgrzewająca i pikantna! Wikipedia głosi, że Caldo Verde, to portugalska zupa z jarmużem, ziemniakami oraz oliwą z oliwek, ale opcjonalnie można ją wzbogacić pikantną kiełbaską chouriço (u Nas znane pod nazwą chorizo)- co też uczyniłam 😊 Od siebie dodałam tylko koncentrat pomidorowy oraz paprykę wędzoną dla jeszcze bogatszego smaku oraz aromatu i zupka wyszła pierwsza klasa(...)wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 20 minut- a najlepiej do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć chorizo pokrojone w plastry. Do zupy dodać liście jarmużu (bez twardych łodyżek), koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę oraz podsmażone chorizo i razem podgotować 1-2 minuty- aż smaki się połączą. Smacznego! :) * chorizo nadaje pikantnego charakteru zupie, jeżeli
Kraina Miodem PłynącaZupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny(...)wrzenia, po czym gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i jabłko będą miękkie (zależnie od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków – około 5-10 minut). /W czasie gotowania się zupy przygotować pieczone ziemniaczki./ Gdy składniki będą miękkie garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość zblendować na gładki krem (wcześniej usunąć liść laurowy i ziele angielskie). Jeśli krem jest zbyt gęsty dodać
Even Better Food