spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu, z dziećmi, przy kuchennym stole. Harira sprawdziła się tutaj idealnie. Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii i wprowadziłam kilka zmian. Mam nadzieję, że przygotujecie tę zupę, zauroczy Was i wybaczycie mi zdjęcia robione przy fatalnym świetle :) Harira czyli marokańska zupa strączkowa 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego(...)mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodać soczewice, mieszamy i wlewamy wodę. Dodajemy 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!). Garnek przykrywamy, gotujemy zupę ok. 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 -3 minuty. Na koniec doprawiamy do smaku solą. Zupę podajemy bardzo gorącą, skropiona cytryna
Dzieje kuchennej Wiewiórypyszną zupę gotowaliśmy podczas warsztatów z marką Galeo, z których relację możecie zobaczyć tutaj . Dla mnie taka wersja grzybowej to zupełna nowość, w moim domu rodzinnym na wigilię gotuje się barszcz, a grzybowa, która czasem się pojawia na obiad, gotowana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Tutaj mamy niezwykle aromatyczny wywar z grzybów i do tego łazanki(...)tego podczas warsztatów Pan Maciej podlał to wszystko wiśniówką :). Ja dziś chcę Wam zaproponować właśnie zupę grzybową z makaronem (miały być łazanki ale w moim osiedlowym markecie nie było, a robić samej się nie chciało, więc zastąpiłam je ślimaczkami od Lubelli i okazało się, że również pasowały idealnie), jeśli nie na wigilię to może przygotujecie ją bez okazji
Cynamonowe szczęściehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mam dziś dla Was propozycję zupy rybnej. Ale nie takiej zwyczajnej. Ta jest z pomidorami i cukinią, aromatyczna i naprawdę smaczna. Może się na nią skusicie :) Przygotowując tą zupę zawsze wcześniej gdy nadarzy się okazja(...)oraz pokrojoną ze skórką cukinię u mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę. Całość jeszcze chwilę gotować, obficie posypać posiekaną natką pietruszki. W razie konieczności można uszlachetnić zupę śmietanką
W garach u GosiZupa ta doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a przy tym jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Z pewnością będę robić ją częściej. SKŁADNIKI na 3-4 osoby: 4 skrzydełka, ½ szkl. czerwonej soczewicy , 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, 3 ziemniaki, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku , 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej , 2 liście laurowe(...)dodajemy do skrzydełek, dodajemy ziemniaki, wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem. Wyjmujemy skrzydełka, obieramy z kości i skór, mięso dodajemy do zupy. Rozrabiamy koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do przygotowania zupy użyłam przypraw Skworcu, dostępnych w sklepie internetowym
słodki bratekZupa z grzybami to dobrze mi znany temat. Bardzo je lubię zarówno gotować jak i jeść. Jednak na Wigilię w moim domu rodzinnym podawano i jadano tylko barszcz czerwony z uszkami . Dopiero kiedy wyszłam za mąż spotkałam się z zupą grzybową jako daniem wigilijnym. Teściowa podawała ją jako czysty wywar z warzyw i grzybów, z dodatkiem łazanek. Jednak mąż(...)zakwasie więc zaczęłam przynosić na Wigilię do Teściów swój barszcz i uszka. Z czasem okazało się, że na to danie było jeszcze więcej chętnych i grzybowa pojawia się symbolicznie. Zupy grzybowe gotuję przeważnie w postaci bardziej treściwej czyli z warzywami w środku, z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Zupa grzybowa wigilijna to lekko doprawiony wegetariański bulion warzywno grzybowy, ale bardzo aromatyczny
Smaczna Pyzagotują i są delikatne. Gdy gotuję je kotu czasem znika część w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem. Pomidorowa jarzywnówka z sercem 1/2 kg serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka gałazek tymianku(...)pomidorowy i bazylię. Na łyżce oleju zeszklij pokrojonego w półplasterki pora. Przesmaż kilka minut po czym posyp mąką. Po kilku minutach smażenia z mąką dodaj pora d zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem i chilli do smaku. Pozostaw ją na małym ogniu około 5 minut. Obierz serca z żyłek i pokrój na plasterki. Podawaj porcje zupy posypane
Gotuj Sam!Wypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy. Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta. Moje zupa też w wiosennej aranżacji. Krem groszkowy 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki 1 litr bulionu warzywnego 1 kwaśne jabłko kilka ziemniaków sól i pieprz biały do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej listki mięty(...)dekoracji Do gorącego bulionu warzywnego dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Jeśli używasz groszku mrozonego dodaj go do zupy i gotuj wszystko do miękkości. Jeśli użyjesz groszku z puszki dadaj go na końcu. Odłóż kilka łyżek groszku do dekoracji. Zmiksuj zupę na gładką masę. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Podawaj zupę ozdobioną wiejską śmietanką
Gotuj Sam!znowu dietetycznie i w dodatku szybko! Lekka i szybka zupa z piersi kurczaka. 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ostra papryczka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zagotowujemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej (lub zwykłej) w garnku. Kroimy kurczaka w drobną kostkę. Obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę(...)paseczki drobno, a pietruszkę i marchew w plasterki. Do gotującej się wody wsypujemy kurczaka, a po chwili warzywa i jedną całą papryczkę. Siekamy drobno imbir i dodajemy do zupy. Dodajemy oliwę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sprawdzamy, czy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy papryczkę, której ostrość przeniknęła do zupy, dodajemy pietruszkę. Zupę podajemy
Gotuj Sam!żadnej surowizny !!! Ze słodyczy kisiele owocowe, budynie z kaszki manny lub kukurydzianej, biszkopty i suchary. Powiększy się więc dział dietetycznie :) Na początek lekka zupka. przepis na dwie porcje. Dietetyczna zupa z młodych warzyw 1 niewielka pierś z kurczaka młode niewielkie warzywa: 1 seler 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 buraczki sól i sok z cytryny do smaku Obierz(...)kurczaka przekrojoną na dwie części. Na wolnym ogniu gotuj ją około 5 minut w zależności od wielkości. Przekrój by sprawdzić czy nie jest surowa. Ugotowaną pierś wyjmij z zupy. Dodaj starte buraczki, ugotuj do miękkości. Zmiksuj zupę. Dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny, Pierś z kurczaka pokrój w cieniutkie paseczki jak makaron. Podawaj zupę z kurczakiem
Gotuj Sam!Uwielbiam kuchnie azjatycką, bo jest zdrowa i smaczna. Zupa przypomina zupę, którą często zamawiałam w restauracjach azjatyckich. Rzecz jest w tym, że moja zupa jest smaczniejsza i mogę ją zrobić sama i dosłownie nie zajmuje dużo czasu. Jestem pewna, że zadowoli wszystkich fanów takich smaków. Jest to a'la rosół tylko że wzbogacony w wersji azjatyckiej. Składniki: filety(...)kostką warzywną i suszonymi warzywami. 4. Kiedy się rozpuści dodać filety z kapustą. Gotować ok. 30 min. Makaron ugotować według opakowani. Do talerza nałożyć makaron i zalać zupą. Posypać cebulą prażoną
Kuchnia Paulettesfont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Solianka, mimo swojej nazwy, nie jest słona, a kwaśna (dzięki kiszonym ogórkom) z dużą zawartością różnych gatunków mięs. Tak podana zupa solianka jest niezwykle pożywna. Warto wiedzieć, że solianka, poplarna skądinąd również na Białorusi i Ukrainie, przyrządzana jest także w wersji rybnej ale ja niestety nie lubię zup rybnych. A może(...)Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę z ogórków kiszonych. Dodać pieprz. Solianka musi być kwaśna
Bon Appetit Małgorzatysezonie kiedy za oknem mroźno wielu z nas szuka przepisów na rozgrzewające dania. Wielu z nas również gustuje w pysznych zupach i dzisiaj jedna z takich propozycji. Kapuściana na pomidorowo to pyszny pomysł na zupę, którą śmiało można przygotować na dwa dni - bo kto z nas nie lubi kapuśniaku? ;) Zupa kapuściana Składniki : porcja rosołowa lub udka bądź skrzydełka(...)gotujemy 10 minut. Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupa gulaszowa to danie idealne na chłodne, jesienne dni. Poniższa zupa w smaku jest lekko ostra i pikantna. Prosta do przygotowania oraz bardzo smaczna. Nie jestem wielbicielką zup, ale gulaszowa bardzo przypadła mi do smaku :) Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 l wody 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych 3 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona(...)puszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 1 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę. Na sam koniec do zupy wsypać ziemniaki i całość jeszcze gotować 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćZdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z młodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler • 2 szalotki • 3 łyżki posiekanego koperku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane(...)natki do posypania. • Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut. • Zahartować śmietanę aby nie zważyła się – do śmietany wlać gorącego płynu z zupy i wymieszane wlać z powrotem do zupy. Nie gotować. • Zupę na koniec doprawić do smaku
To co kochamzupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek(...)wodę i nie przypaliła się. • Dodać pieczarki, czosnek i podsmażyć. • Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. • Zupę podawać z ugotowanym makaronem posypanym startym serem
To co kocham