Dziś przedstawiam Wam moją wersję węgierskiej zupy gulaszowej-tym razem gotowanej w domu-ale latem "zaproszę: Was na prawdziwy Bogracz, czyli pikantną zupę gotowaną w kociołku (bogracz) gotowaną nad paleniskiem.Składniki te same a smak zupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków(...)pomidorowy,czyli na patelnię dajemy troszkę oliwy lub masła (małą łyżeczkę), dodajemy koncentrat i podsmażamy.Powstałą pastę dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić. WSKAZÓWKI: podawać można z różnymi chlebkami
Kopystką po garachzawsze tę zupę darzyłam ogromna sympatią. W czasach, kiedy nawet jajecznicę potrafiłam przypalić, uważałam,że zupa z fasolki szparagowej (po poznańsku szabel) i barszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki(...)śmietany-ewentualnie PRZYGOTOWANIE: Gotujemy mięsny wywar. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki, marchew i ziemniaki w kostkę. Wrzucamy w gotowy wywar. Gdy warzywa są miękkie-ale nie rozgotowane, zupę doprawiamy cząbrem, cukrem, octem. Smak powinien być słodko-kwaśny. Na koniec dodajemy śmietanę
Kopystką po garachZupa z kuchni włoskiej. W oryginalnej wersji używa się fasoli tej z kolorem różowym. Składniki 1 szklanka mieszanej fasoli, grubej i drobnej sól 300 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu drobiowego pół litra gorącej wody puszka pomidorów pelati szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny) pieprz szczypta cukru suszona bazylia tarty(...)gotowania dodałem sól. Odcedziłem. Boczek pokroiłem w paski, obsmażyłem na oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek, chwilę podsmażyłem. Całość zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę, przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory i makaron, gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem każdy talerz zupy
R'n'G KitchenZupa na weekend musi być. Czasem jest dobrze, gdy zostanie jeszcze choć dwie porcje do poniedziałku, by pierwszy głód po przyjściu z pracy został zaspokojony. Kremowe zupy robię równie często co tradycyjne. Dzieci zachęcam do ich jedzenia za pomocą dodatków - domowych grzanek lub groszku ptysiowego. Dzisiaj na blogu zielona zupa z zielonej fasolki szparagowej, zielonej papryki z dodatkiem(...)nasienne. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku (również koper i pietruszkę), zalać bulionem i gotować do miękkości, dodając pod koniec serki topione. Gotować, mieszając do rozpuszczenia serków. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Czerwień i błękitJedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli), długo smażona na bardzo małym ogniu, podlana białym winem (spróbujcie koniecznie ze słodkim 😋), przygotowywana na bulionie wołowym, a na koniec zapiekana lub podana z serowymi tostami. Należy wiedzieć, że zupa mimo minimalizmu w ilości składników nie zalicza się do tych 'szybkich', jednak w jej przypadku(...)warto iść na skróty, gdyż odpowiednio przygotowana ma niesamowity, bardzo bogaty i lekko słodkawy smak- dlatego tak bardzo ważne jest dosyć długie duszenie cebuli, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy. Smakuje tak wybornie, że przygotuj jeszcze dziś! 😊 3-4 porcje: * bulion wołowy- 1,2 litra (ja użyłam rosołu z kury) * cebula- 1,2 kg * białe wino słodkie
Kraina Miodem Płynącatrele ptaków skutecznie wyciągnęły ludzi z domów i zabawiały na zewnątrz do pierwszych szarości na zachodzie. Po długim spacerze w końcu wróciłam do domu, gdzie czekała nie mniej słoneczna zupa. Klasyka kuchni amerykańskiej i brytyjskiej - treściwy i kremowy anglosaski chowder! Przepyszna zupa zabielana mlekiem, z dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi(...)francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc
Kuchnia w Słońcu Skąpanaorganizmu oczyszczania poleca się seler naciowy, który także działa uspokajająco na układ nerwowy. Kalorii ma minimalnie, smakuje niebanalnie, po spożyciu daje uczucie sytości i fajnej lekkości. Polecam przygotować zupę 🍴 ekspresową, bardzo kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗. Składniki 3 porcje: 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki korzeń, 1 duża biała cebula, 4 łodygi selera naciowego(...)olej, 3 min podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę, często mieszamy. Do warzyw dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy i przesmażamy. Rada: im drobniej pokroimy warzywa, tym szybciej ugotujemy zupę. Wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Po ugotowaniu wyciągamy liście i ziela angielskie (te co widzimy), dodajemy zieloną pietruszkę
Moniki Smakołykijulenkę, przekładamy do garnka, dodajemy sos sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu. Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min. Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy, po chwili krewetki i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 5-6 min. Do zupy wrzucamy osączony(...)zalewy makaron, lekko podgrzewamy. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy i zagęszczamy (gotując kilka minut). Dodajemy olej, mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
R'n'G KitchenZupę śledziową uwielbiamy wszyscy. To dla mojej rodziny absolutne comfort food, czyli danie które jest jednocześnie tradycyjne i ma znaczenie sentymentalne oraz takie, do którego często wracamy. Jest tak przez nas lubiane, że zawsze mam problem znaleźć czas na przygotowanie własnego przepisu na bloga, bo znika nim się obejrzę :-) Odkąd sięgam pamięcią, w dni postne stawał na naszym stole chłodnik(...)dosolić niż zjeść zbyt słoną. Do garnka włożyć maślankę, śmietanę, mleko, cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę oraz opłukane filety i zostawić na minimum godzinę w lodówce, by się zupa się przegryzła. Przyprawy: sól oraz pieprz w obfitej ilości, oraz łyżeczkę octu dodajemy dopiero przed podaniem. W czasie kiedy zupa się nabiera jednolitego smaku, zabieramy się za gotowanie ziemniaków
Poezja Smaków - blog kulinarnyniezbyt przyjemnym i kwaśnym smakiem. Postanowiłyśmy z mamą zmienić Wasze nastawienie do tej jakże zdrowej rośliny (m.in. bogate źródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa! Zupa szczawiowa z ryżem Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka ½ pora kawałek selera 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki(...)zagotowania). Wyjmujemy ugotowane warzywa, ziele i liście laurowe. Odkładamy na bok, nie będą potrzebne. Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy w blenderze. Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku, jeżeli jest taka potrzeba gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać
Moja Mama GotujeDziś tylko zupka fasolowa na wędzonej wkładce. Pyszna wyszła i gęsta mimo , że nie dawałam zasmażki.Polecam dać małą fasolkę jakoś lepiej wygląda w zupie. Składniki: 350 g małej fasoli dzień wcześniej namoczyć w wodzie( namoczyłam wieczorem) Cenos 1 marchew 4 ziemniaki pietruszka korzeń 100 g seler korzeń 100 g pachwina wędzona 400 g ( pokrojona(...)Następnego dnia gotujemy na małym ogniu fasolkę razem z wędzoną pachwiną pokrojoną w kostkę, aż zmięknie- dopiero wtedy dodajemy warzywa i pokrojone ziemniaczki doprawiając solą i pieprzem. Kiedy zupa będzie prawie gotowa dodajemy majeranek który najpierw rozcieramy w dłoniach i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilka gotujemy i mamy pyszną gęstą zupę
Różowa kuchniaPrzepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje(...)zupie ciekawego posmaku, ponadto czyni ją bardziej pożywną i smaczniejszą. Jest idealna na lunch czy lekką kolację. ZOBACZ NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE! Składniki: 4 większe marchewki (o łącznej wadze ok. 400 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 150 g czerwonej soczewicy 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę) puszka pomidorów woda sól
Kuchnia Elliezupę robiłam już wiele razy ale nigdy jej w ten sposób nie podawałam. Zaryzykowałam do zdjęcia i… okazało się że to był strzał w dziesiątkę. Uwielbiany przez nas barszcz ukraiński podany jako zupa krem smakuje równie rewelacyjnie, a może nawet i lepiej, a wygląda obłędnie. Dlatego zachęcam do wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie(...)jest już prawie miękkie dodajemy warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat buraczany, majeranek, zioła prowansalskie, starty czosnek i fasolkę. Gotujemy jeszcze 5 min. Gdy zupa jest gotowa wyjmujemy mięso (ja wyjęłam też seler i pietruszkę ale spokojnie można zostawić) i całość blendujemy. Do podania można dorzucić grzanki czosnkowe. Smacznego
Mama z miastaobiad proponuję.... Pyszną, sycącą zupę brokułową zagęszczoną serkiem topionym. Wystarczy naprawdę niewiele składników by stworzyć coś smacznego :) Jeśli nie jesteście zwolennikami małych grzeszków typu serek topiony, można zupę zagęścić śmietanką ;) Ale brokuł i serek to fajne połączenie :) Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego(...)zacznie się topić. Całość zalać gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł, przyprawić solą, pieprzem, gotować do ulubionej postaci brokuła. Gotową zupę przed podaniem posypać pestkami dyni, można dodać kleks śmietany. Zupę można również zblendować, ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego
coolinarnyobecnego hasła tygodnia, pierwszym co przyszło mi na myśl to "będzie ostro!". Niestety próg tolerancji ostrości potraw w mojej rodzinie jest dość niski. Dlatego też postawiłam na sytość. W zupie znalazły się kiełbasa, soczewica i makaron. To one pozwoliły mi spełnić wspomniany wcześniej warunek. Danie zrodziło się w mojej głowie, choć zapewne odniesień w sieci znajdziecie wiele. Przeglądam sporo przepisów(...)udaną ;) Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. drobnego makaronu 300 g kiełbasy wieprzowej 1 cebula 2-3 marchewki 1 korzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminu natka pietruszki 2 l bulionu warzywnego (lub wody) sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę oraz
zadanie-gotowanie