Ostatni weekend był udany pod względem grzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól(...)liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym dodać mieszankę do zupy. Dodać siekaną natkę selera oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Smacznego
Kuchnia domowa AniUrwanie głowy robi swoje. Gdzieś pomiędzy bieganiem do pracy a innymi obowiązkami i sprawami, stosuję odżywiająco-wzmacniającą kurację. Muszę doprowadzić się do porządku na wiosnę... Zapraszam więc na zdrową zupę z awokado ;-) Składniki (1 porcja) -1 dojrzałe awokado -bulion (może być z kostki) -150 ml wody -pół małej cebuli -łyżeczka oleju słonecznikowego lub szafranowego -szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu(...)małym ogniu ok. 2 minuty, nie dopuszczając do zrumienienia. Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i zmiksować z bulionem, wodą i cebulą. zupa powinna mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest nieco gęstsza można dodać wody. Przelać zupę do garnka i podgrzewać 3 minuty. Doprawić do smaku i podawać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. Zupę należy
Zielona KuchniaOpis: Lekka zupa z groszku z odrobiną mięty to idealne orzeźwiające danie na ciepłe dni ale nie tylko. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie i proste. Najlepszy jest groszek mrożony lub świeży. Zdecydowanie odradzam używania groszku z puszki. Dodając do zupy odrobinę śmietany, sprawimy, że nasza zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 szklanki mrożonego
CookMagPrezentuję jedno z najlepszych połączeń smakowych jakie udało mi się uzyskać w mojej kulinarnej karierze:). Dodatkowo to najlepsza zupa cebulowa spośród tych które przygotowywałam. Zupa: 1 kg cebuli (waga po obraniu) 2 marchewki 3 średnie ziemniaki około 1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki vegety 2 łyżki śmietany sól, pieprz 3 łyżki masła Dodatki: bagietka ser żółty(...)rozgrzanym maśle, posypujemy vegetą. Smażymy aż się zeszkli. Wtedy zalewamy 2 litrami wody, dosypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy przez około 1 godzinę. 2. Kiedy zupa przestygnie blendujemy ją na gładki krem. Dosypujemy gałkę muszkatołową (zaczynamy od 1/2 łyżeczki, próbujemy i wtedy ewentualnie dosypujemy więcej), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Bagietki kroimy na kawałki
Szefowa kuchnioznacza, że na dobre zawitała do Nas jesienna aura, brrrrrr.... Nadszedł więc czas na pożywne i sycące potrawy, jakże inne od tych letnich, lekkich i orzeźwiających, ale... równie pyszne!!! 😋 Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem czerwonej soczewicy na pewno Nas nasyci i rozgrzeje od wewnątrz- tym bardziej, że została subtelnie podkręcona imbirem, który dodaje orientalnego akcentu, ale także i zdrowia(...)imbir w tym okresie, to podstawa- z nim wirusy Nam nie groźne!). No i ten ☀️ kolor... od razu robi się cieplej również i na duszy! 😉 4 porcje zupy: * rosół/ bulion warzywny- 1,2 litra * soczewica czerwona- 2/3 szklanki * świeże pomidory- 350 g (użyłam żółtych lima) * cebula- 1 średniej wielkości * starty imbir- 1/3 łyżeczki* * masło klarowane- 1 łyżka * makaron- do podania
Kraina Miodem Płynącaurządzenie na 25 minut, temp. 95⁰C i prędkość 3. Otwór w pokrywie ustawiamy na minimum parowania. Po sygnale zakończenia pracy dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut, temp. 100⁰C i prędkość 6. 30 sekund przed końcem pracy zwiększamy obroty do 12. Zupę podajemy(...)Drugą część pora siekamy na drobne niteczki i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora
Kuchnia w czekoladzieProsty i szybki sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu. Zupa jest przepyszna! Koniecznie musicie kiedyś spróbować. To nie tylko pyszny, ale też zdrowy obiad, który zaskoczy Was smakiem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 1 brokuł (500 g) 1 cukinia (500 g) 3 ziemniaki (500 g) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 g wędzonego łososia mały pęczek natki pietruszki sól(...)różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, po czym zblendować warzywa (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łososiem i posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Moja zupa miała rzadką konsystencję, ale jeżeli wolicie, to można dodać mniej wody i zrobić
Passions hobbies lifeZupa pomidorowa to klasyk domowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zaopatrzyć się w dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie :).Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i tak było w moim przypadku. SKŁADNIKI 750 ml rosołu lub bulionu ok.10 średnich pomidorów sól,pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka masła łyżka śmietany(...)ładnie odejdzie od pomidora. Po obraniu pomidorków ze skóry kroimy je na ćwiartki i w rondelku podsmażamy je na masełku aż całkowicie się rozpadną.Takie podsmażone pomidory dadzą naszej zupie niepowtarzalny aromat. Podgrzewamy nasz rosół lub bulion i gdy jest już bardzo gorący nad garnek dajemy sitko i przecieramy nasze podsmażone pomidory.Gotujemy jeszcze chwilę dodajemy przyprawy,mieszamy.Na sam koniec dodajemy
Mała w garnku mieszacebulę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy
La grande e la piccola cuocaWitajcie :-) Widać już, że lato się kończy choć by po tym, że już dynie można kupić w sklepach i po tym, że zupy zaczęłam robić he he :-).Tak, tak jakoś w lecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki(...)przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią i starszego syna. Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki
kruche babeczkiZupa zacierkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki(...)kostkę boczek. Gdy tłuszcz trochę się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się nie zeszkli. Boczek z cebulką solimy, a następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Dodajemy pęczek posiekanego drobno koperku. Gotowe
Dieta bez mlekaGdyby przyszło nam urządzić plebiscyt na najbardziej uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła(...)małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut. Następnie dodać różyczki brokuła (większe wcześniej przekroić) i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec pokroić cukinię w małą kostkę, wrzucić do zupy i gotować jeszcze 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać natkę pietruszki i zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić
Even Better Foodporze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem. Składniki: ½ kg czerwonej papryki 2 cebule ½ szklanki ryżu basmati 4 ząbki czosnku(...)doprawiamy do smaku jarzynką lub zwykłą solą, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając, gdy ryż będzie miękki, wyjmujemy listek laurowy a zupę miksujemy blenderem, gdyby okazała się za gęsta można dolać trochę bulionu, dodajemy serek mascarpone o temp pokojowej, mieszamy aż się połączy z zupą, wsypujemy chili oraz szczyptę
Wanilia i KardamonPięknie pachnąca koprem, letnia zupa. Krewetki okazały się znakomitym dodatkiem, ale jeżeli nie będziecie ich używać, posypcie zupę przed podaniem pokrojonymi w drobną kostkę warzywami - ogórkiem, pomidorem i cebulą. I koniecznie dajcie zupie czas - dopiero po nocy w lodówce, aromat kopru będzie wyraźny. Polecam. składniki 1 dojrzały pomidor 2 żółte papryki 1 zielona papryka 3 - 4 ząbki czosnku(...)lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Następnego dnia przetrzeć przez sito, doprawić raz jeszcze, mocno schłodzić przed podaniem. Krewetki, całkowicie obrane, obsmażyć na oliwie z obu stron, ostudzić. Zupę rozlać do miseczek, polać oliwą, posypać papryką w płatkach i przybrać krewetkami. Smacznego
Stare GaryMuszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję :) Przepis znalazłam tutaj . Polecam i życzę smacznego :) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 500g batatów 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 litry bulionu 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki(...)jeszcze przez minutę. Wlać bulion i zagotować. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawić pieprzem i jeśli trzeba to również solą. Gotować około 15 minut na średnim ogniu. Zestawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną. Przed podaniem posypać natką pietruszki i pokrojoną papryczką chilli. Smacznego
kuchnia doski