zupa - 39805 przepisów (strona:517/2654)

Zupa rybna z ryżem w wersji de luxe 151

Przepyszna zupa rybna, której warto spróbować. Jest sycąca i ma bardzo bogaty smak. Myślę, że jej rybny smak jest na tyle łagodny, że zasmakuje nawet przeciwnikom zup rybnych ;-) SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 mała cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 400 g filetu z dorsza(...)pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić zupę solą i pieprzem. Uwagi: Jeżeli zupa jest za gęsta, to dolać przegotowanej wody

Passions hobbies life
ZUPA KREM Z PIECZAREK I KALAFIORA 213

Mojego pierwszego podejścia do zupy krem z pieczarek nie wspominam najlepiej ... Była ona taka "nijaka" w smaku , a niestety ze względu na nietolerowanie przez mój organizm nabiału , dodatek mleka czy jogurtu nie wchodził w grę . W efekcie wyszła wodnista breja bez wyrazu :/  Dzisiaj z racji , że "zalegała" u mnie w lodówce paczka pieczarek podjęłam ponowną próbę zrobienia z nich(...)zupy . Wpadłam na pomysł aby dorzucić kilka różyczek kalafiora i był to strzał w 10 !!  Zupa wyszła -genialna :) Aksamitna i kremowa , bez zbędnych dodatków . Miseczka takiej zupy posypanej suszonym cząbrem to wspaniały pomysł na lekki obiad czy kolację . Coś czuję , że będzie częstym gościem na moim stole.  Zapraszam do gotowania ! SKŁADNIKI: Paczka pieczarek 500 g kilka różyczek kalafiora

Marcepanowa kuchnia
Wege fasolka po bretońsku 171

bardzo popularna w Polsce. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. W moim domu przygotowuje zawsze wersje wegetariańską, którą uwielbiam! Tylko dla mojego męża smażę dodatkowo bekon lub dodaje wołowinę. Zupę obowiązkowo jem z pieczywem, najlepiej świeżo upieczonym, pachnącym z chrupiącą skórką... Miseczka takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej wersji wegetariańskiej. Składniki: fasola Jaś(...)marchew i pozostałe przyprawy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy

kulinarne odsłony pati
Krem szpinakowo jarmużowy 149

Pożywna zielona zupa krem. Szpinak można wykorzystać nie tylko w farszach ale dodawać go można do zup. Tworzą świetny duet z jarmużem. Oba piękne zielone, pełne witamin a często niedoceniane. Polecam taką zupę z chipsami z jarmużu i migdałami. 100 g jarmużu 100 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść(...)gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami

wesoła kuchnia
Ziemniaczany krem z boczkiem 129

chrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na głodki krem. Z pozostałej części jabłek wycisnąć sok. Dodać do zupy i ponownie zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualne dosłodzić cukrem. Krem podawać(...)boczku. Krok po kroku: 1. Zeszklić cebulę 2. Pokroić warzywa 3. Przełożyć warzywa do garnka, zalać wodą i gotować 4. Boczek podsmażyć w piekarniku 5. Zupę zblenderować 6. Dodać soku jabłkowego 7. Zahartować śmietanę i połączyć z zupą Pobierz wersję do druku: Pobierz Ziemniaczany krem z boczkiem Artykuł Ziemniaczany krem

KuchniaWeDwoje.pl
Pho 143

Zupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami  oraz anyżkowo-korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza dużej ilości mięsa oraz długiemu czasowi gotowania. Opalona nad ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko(...)wkładamy ponownie do garnka, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy opalone cebule, imbir pokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin. Po tym czasie wywar przecedzamy. Ugotowane mięso kroimy w kawałki. Do miski na zupę wkładamy makaron

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem 182

Zupa pomidorowa to temat rzeka. Pamiętamy pomidorówkę z naszego dzieciństwa i przeważnie są to dobre wspomnienia. Warto jednak czasami zrobić wersję inną niż tradycyjna pomidorówka. Moja dzisiejsza zupa to bogactwo białka, żelaza i błonnika, na styl indyjski, dlatego polecam ją serdecznie. Zupa przygotowana z półproduktów i dzięki temu szybki obiad podamy na stół. Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

Moje Małe Czarowanie
Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce 184

Zupa szczawiowa z jajkiem, u mnie akurat z jajkiem w koszulce..można także jajka ugotować w skorupkach, obrać i pokroić,a  następnie dodać do zupy. ziemniaki marchewka słoiczek szczawiu lub w sezonie 2 duże garście szczawiu 1/2 szkl. śmietany 2 łyżki kaszy manny sól, domowa vegeta listek, ziele Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą.Dodać przyprawy(...)gotować , aż zmiękną ziemniaki.Pod koniec wsypać kaszę manną, mieszając , aby nie porobiły się grudki.Dodać także szczaw i jeszcze kilka minut gotować.Śmietanę wlać do zupy i zagotować.Podawać z jajkiem. 1 jajko 1 l wody 2 łyżki octu Wodę zagotować i dodać ocet. Przy pomocy łyżki zamieszać wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir i do środka

Moje domowe kucharzenie
Zupa rybna 329

białe wino reńskie (Liebfrauenmilch) pęczek koperku 1 por 2 szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw piekarnik na 180 stopni. Tak, tą zupę będziemy piekli. Bo to nie miała być zupa. Jeśli obczaiłeś link ze wstępu, już to wiesz :). Ponieważ nie miałem pod ręką papieru do pieczenia, użyłem dwóch małych kamionkowych naczyń żaroodpornych(...)wierzyć youtubowi. Ale koniec końców, uznaliśmy z żoną, że w sumie to i tak wyszło zajebiście :D. Zjadłszy to danie ze smakiem, byliśmy całkiem ukontentowani niespodziewaną, bądź co bądź, zupą. Bo wyszła mi zupa. Marchewka i por puściły wodę, wino zamiast wyparować, zagotowało się i wytraciło alkohol. Ryba, która leżała powyżej poziomu cieczy ugotowała się na parze. Ogólnie rzecz ujmując

manslogblog
Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 140

Dziś przedstawiam Wam moją wersję węgierskiej zupy gulaszowej-tym razem gotowanej w domu-ale latem "zaproszę: Was na prawdziwy Bogracz, czyli pikantną zupę gotowaną w kociołku (bogracz) gotowaną nad paleniskiem.Składniki te same a smak zupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków(...)pomidorowy,czyli na patelnię dajemy troszkę oliwy lub masła (małą łyżeczkę), dodajemy koncentrat i podsmażamy.Powstałą  pastę dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić. WSKAZÓWKI: podawać można z różnymi chlebkami

Kopystką po garach
Zupa z fasolki szparagowej 139

zawsze tę zupę darzyłam ogromna sympatią. W czasach, kiedy nawet jajecznicę potrafiłam przypalić, uważałam,że zupa z fasolki szparagowej (po poznańsku szabel) i barszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek  żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki(...)śmietany-ewentualnie PRZYGOTOWANIE: Gotujemy mięsny wywar. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki, marchew i ziemniaki w kostkę. Wrzucamy w gotowy wywar. Gdy warzywa są miękkie-ale nie rozgotowane, zupę doprawiamy cząbrem, cukrem, octem.  Smak powinien być słodko-kwaśny.  Na koniec dodajemy śmietanę

Kopystką po garach
Zupa fasolowa z makaronem i pomidorami 126

Zupa z kuchni włoskiej. W oryginalnej wersji używa się fasoli tej z kolorem różowym.  Składniki 1 szklanka mieszanej fasoli, grubej i drobnej sól 300 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu drobiowego pół litra gorącej wody puszka pomidorów pelati szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny) pieprz szczypta cukru suszona bazylia tarty(...)gotowania dodałem sól. Odcedziłem. Boczek pokroiłem w paski, obsmażyłem na oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek, chwilę podsmażyłem. Całość zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę, przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory i makaron, gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem każdy talerz zupy

R'n'G Kitchen
Zupa cebulowa 144

Jedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli), długo smażona na bardzo małym ogniu, podlana białym winem (spróbujcie koniecznie ze słodkim 😋), przygotowywana na bulionie wołowym, a na koniec zapiekana lub podana z serowymi tostami. Należy wiedzieć, że zupa mimo minimalizmu w ilości składników nie zalicza się do tych 'szybkich', jednak w jej przypadku(...)warto iść na skróty, gdyż odpowiednio przygotowana ma niesamowity, bardzo bogaty i lekko słodkawy smak- dlatego tak bardzo ważne jest dosyć długie duszenie cebuli, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy. Smakuje tak wybornie, że przygotuj jeszcze dziś! 😊 3-4 porcje: * bulion wołowy- 1,2 litra (ja użyłam rosołu z kury) * cebula- 1,2 kg * białe wino słodkie

Kraina Miodem Płynąca
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 144

trele ptaków skutecznie wyciągnęły ludzi z domów i zabawiały na zewnątrz do pierwszych szarości na zachodzie. Po długim spacerze w końcu wróciłam do domu, gdzie czekała nie mniej słoneczna zupa. Klasyka kuchni amerykańskiej i brytyjskiej - treściwy i kremowy anglosaski chowder! Przepyszna zupa zabielana mlekiem, z dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi(...)francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa krem z selerem naciowym 173

organizmu oczyszczania poleca się seler naciowy, który także działa uspokajająco na układ nerwowy. Kalorii ma minimalnie, smakuje niebanalnie, po spożyciu daje uczucie sytości i fajnej lekkości.  Polecam przygotować zupę 🍴 ekspresową, bardzo kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗.  Składniki 3 porcje: 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki korzeń, 1 duża biała cebula, 4 łodygi selera naciowego(...)olej, 3 min podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę, często mieszamy. Do warzyw dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy i przesmażamy. Rada: im drobniej pokroimy warzywa, tym szybciej  ugotujemy zupę. Wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Po ugotowaniu wyciągamy liście i ziela angielskie (te co widzimy), dodajemy zieloną pietruszkę

Moniki Smakołyki