zupa - 39749 przepisów (strona:510/2650)

Zupa szczawiowa z pęczakiem 209

Pęczak bardzo zasmakował nam w zupach. Robiłam już pieczarkową , jarzynową i krupnik a teraz polecam jedną z naszych ulubionych zup czyli szczawiową. Zupa szczawiowa z pęczakiem jest gęsta i bardzo pożywna. W takim wydaniu smakuje nam bardziej niż z ziemniakami. składniki: ok 2,5 l bulionu, u mnie drobiowy ok 300 g świeżego szczawi 1 marchewka 250 g pęczaku(...)bieżącą wodą. Gdy bulion się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i pęczak. Gotować aż pęczak będzie miękki. W międzyczasie posiekać szczaw. Gdy pęczak będzie już miękki dodać posiekany szczaw. Zupę gotować jeszcze ok 10-15 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zabielić śmietanką

Monia miesza i gotuje
Zupa szczypiorkowa z grzankami 172

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, która nie zawiera żadnych sztucznych, gotowych dodatków a jedynie zdrowe bogate w witaminy warzywa. Stanowi mix tego co najbardziej potrzebne naszym organizmom. Zupa szczypiorkowa to prawdziwa bomba witaminowa, w mojej wersji z dodatkiem aromatycznego szczypiorku podana z grzankami. Składniki: 7 ziemniaków 1 pietruszka 4 marchewki 1 szklanka posiekanego szczypiorku 1,5 litra bulionu drobiowego(...)pokroić w kostkę. 2. Marchewki, pietruszkę zalać bulionem drobiowym i mlekiem, gotować około 7 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. 3. Do zupy dodać śmietanę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. 4. Chleb tostowy pokroić w kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi i ciągle mieszając zarumienić go na patelni. 5. Zupę podawać z grzankami

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa-krem z białych szparagów 126

Cóż – jak widać sugestywność kształtu pokrywa się z faktycznym działaniem A cóż z tych szparagów można robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki(...)częścią. Następnie obieramy ze skórki i wrzucamy je do bulionu z warzywami. Gotujemy dopóki nie zmiękną. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy na gładziutki krem. Następnie, jeśli zupa wyda nam się zbyt rzadka, delikatnie i powoli redukujemy dosyć często mieszając, ponieważ ten krem lubi przywierać do garnka. Po odrobinie doprawiamy naszą zupę pastą miso. Smak, o jaki

Kate's Kitchen
ZUPA KREM Z PORA I SERKÓW TOPIONYCH 128

serków topionych: ser topiony kremowy ser topiony paprykowy ser topiony ze szczypiorkiem ser topiony z pieczarkami Każdy z tych serów jest smaczny. Ja wykorzystałam serek topiony kremowy do przygotowania zupy. Zupa jest kremowa delikatnie porowa z dodatkiem grzanek i koperku. Składniki: 4 pory 100 g s era topionego kremowego Mońki 1 cebula 4 łyżki masła klarowanego 0,7 l wywaru(...)łyżkach masła klarowanego dusimy pora z cebulą przez 10 minut na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Zalewamy warzywnym bulionem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy na aksamitny krem. Dodajemy s er topiony kremowy Mońki. Miksujemy ponownie i przyprawiamy pieprzem do smaku.  Kajzerki kroimy na większą kostkę. Rumienimy na maśle oraz odrobiną koperku. Zupę

Kuchnia w oparach
WIOSENNA ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 115

Wiosna idzie. Chociaż w niektórych częściach Polski widać gdzieniegdzie śnieg to ja wiosnę czuję. Powietrze chociaż chłodne to bardzo wiosenne. Na targach coraz częściej pojawiają się nowalijki. Przygotowałam więc zupę z dodatkiem szpinaku. marchewką ale zamiast grzanek czy makaronu dodałam tortellini z dodatkiem pomidorów i sera. Zupa wyszła lekka, delikatna, aromatyczna i pyszna. Mąż stwierdził, że chciałby więcej mimo(...)jest miłośnikiem szpinaku. Do zupy wykorzystałam marchewkę Hortex pokrojoną w kostkę. Firma dba o to aby w torebce były świeże warzywa. Marchewka posiada w sobie witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Najważniejszy jej składnik to beta-karoten, który odpowiada za prawidłowy wzrok i wzmacnia organizm a także opóźnia powstawanie zmarszczek i likwiduje trądzik. Wspomaga również opalanie.  Szpinak za to chroni przed

Kuchnia w oparach
ZUPA BOTWINKOWA Z SOCZEWICĄ I CHORIZO 186

Wiosenna zupa ugotowana na młodych liściach botwinki i małych buraczkach. Z pikantną kiełbaski chorizo i soczewicą z puszki. Lekko zabielana śmietaną. Z czasem nabiera głębszego smaku, koloru i aromatu.  Moja botwinka miała małe buraczki, dlatego do przygotowania zupy zużyłam aż trzy jej pęczki. W pełni sezonu buraczki będą coraz większe i już jeden pęczek wystarczy, aby nadać zupie intensywnego(...)Dorzucamy soczewicę z puszki (można z zalewą), posiekane listki ( garść listków możemy zostawić do dekoracji) i wlewamy sok z cytryny.  W miseczce mieszamy śmietanę z gorącym wywarem z zupy. Przelewamy do garnka i mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub sokiem z cytryny. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi listkami botwinki

cool and minty
Zupa grzybowa z grzybów mieszanych z domowymi łazankami 192

zupa to kwintesencja smaku, aromatu i zadowolenie dla brzucha. Jeśli tylko macie grzyby suszone to gotujcie koniecznie. Do zupy zrobiłam domowy makaron a właściwie zagniatał go Przemek i kroił i siekał i ugniatał. Pyszna zupa z domowym makaronem na talerzu. Zupa grzybowa z grzybów mieszanych z domowymi łazankami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z selera i gruszki 194

Kolejny prosty i zdrowy przepis dla wielbicieli zup krem. Połączenie selera i gruszki z dodatkiem warzyw i gałki muszkatołowej. Podana z ziarnami słonecznika. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 4-5 porcji. Produkty 1 duży seler, 1-2 gruszki, 1 cebula szalotka, 1 ząbek czosnku, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, łyżka masła, litr wody, gałka muszkatołowa, pieprz(...)obierz i pokrój w kostkę. Gdy cebula się delikatnie zeszkli do garnka wlej litr wody. Dodaj warzywa i łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut. Następnie odstaw zupę by trochę ostygła i zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z ziarnami słonecznika. Spróbuj także: Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Pomidorowa zupa krem

Fit&Fast Kitchen
Zupa z kimchi 139

Zupa z kimchi jest pyszna, zdrowa, aromatyczna, same ach i och. Tam gdzie są kiszonki musi być zdrowo a jak jest to jeszcze kimchi to musi być bardzo zdrowo. Zupa z kimchi czyli kimchi guk to jedna z najczęściej przygotowywanych zup w koreańskich domach. Jak zrobić kimchi znajdziecie pod linkiem. Polecam do przygotowania. Zupa z kimchi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żurek wielkanocny 180

domów jest to danie serwowane właśnie we Wielkanoc. Ja sama lubię eksperymentować z żurkiem i gotuje nieidentyczną wersję za każdym razem Zachęcam do przygotowania własnego domowego zakwasu do tej zupy, wówczas zyskuje jeszcze większy wymiar smaku i niepowtarzalność. Taki aromatyczny, kwaśny z wędzoną nutą żurek można zaserwować we wybranej dla Was porze….śniadaniowej czy też obiadowej! U mnie zawsze(...)bogato, w chlebie, z jajkiem, białą kiełbaską i rzeżuchą. Smakowitych świąt życzę!!! Składniki na 4,5 litra zupy: 200 g boczku surowego wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe

Kierunekuchnia
Zupa chińska z wołowiną i wodorostami 119

Kolejna bardzo ciekawa zupa z serii dietetycznych i wartościowych. Na talerzu jest kolorowo i smacznie. Miała być zupa tylko chińska z wołowiną ale mój mąż przechadzając się obok dorzucił wodorosty:) Muszę przyznać, że efekt jest bardzo dobry. Oczywiście to opcja, jeżeli ktoś takiej formy nie preferuje może zostać opcja bez wodorostów. Zupa jest dość … Czytaj dalej Zupa chińska

gotuj ze mną
Zupa pieczarkowa z pulpecikami. 137

uwielbiam zupy to już wiecie, więc dziś kolejna która dosyć często gości w moim domu. Zatem zapraszam!  Składniki; 20 dag pieczarek 1 marchew 1 pietruszka liść laurowy i ziele angielskie 2 łyżki śmietany 30 dag mięsa mielonego (dowolne) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku makaron do podania Przygotowanie; Warzywa obieramy. Do garnka(...)wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucam liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie obieram pieczarki i kroję je w półplasterki. Dodaję do zupy. Dolewam wodę jeśli jest taka potrzeba. W misce mieszam mięso mielone z jajkiem, czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze bułki. Formuje małe kulki wielkości

Radość kipiąca uśmiechem.
Potaje de Vigilia - andaluzyjska zupa wielkopostna z ciecierzycą, dorszem i szpinakiem 152

Potaje de Vigilia jest postną zupą wywodzącą się z Andaluzji. Tradycyjnie zupę tę jada się w trakcie Wielkiego Postu. Bardzo prosta w wykonaniu,a do tego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo(...)drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć czosnek. Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Posypać paprykami i przepsmażyć jeszcze chwilę dla uwolnienia aromatu. Dodać do zupy. Szpinak oczyścić. Jeśli liście są duże - pokroić w paski. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić szpinak i przesmażyć kilka chwil. Dodać do zupy. Całość gotować 15 minut. Podawać

Zielona Kuchnia
Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami 171

Zupa z przepisu mojej babci, niedawno ją robiłam, jest aromatyczna i smaczna, a do tego bardzo tania w wykonaniu.  Składniki na zupę: ½ główki kapusty, 15 dag kości drobiowych, ½ pęczka włoszczyzny lub wywar z kostek warzywnych, 25 dag ziemniaków, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka maki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Składniki na pulpety: ½ główki młodej(...)zeszklić na maśle. Połączyć kapustę z cebulą, dodać rozmącone jajka, olej, jogurt, mąkę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Wykonanie zupy: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar na 2 litrach wody. Kapustę pokroić razem z ziemniakami i ugotować na wywarze do miękkości. Mąkę rozprowadzić mlekiem, dodać do zupy i zagotować

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z batatów i marchewki 200

Dzisiejszy wpis zamieszczam z podwójną przyjemnością! Po zapowiedzi przepisu na Instagram dostałam od Was wiele wiadomości z prośbą o przepis. Cieszę się ogromnie, że trafiłam w Wasz gust. Zupę zaserwowałam w weekend naszym przyjaciołom, którym obiecałam zamieszczenie przepisu na blogu. Im także moja propozycja wybitnie smakowała. Lepszej rekomendacji nie można sobie chyba wyobrazić, zatem do dzieła! Krem może również stanowić(...)świetną propozycję na pierwsze danie w obiedzie Wielkanocnym, jej piękny kolor idealnie będzie pasować do wiosennego stołu, a marchewki uwielbiają wielkanocne króliczki, czyż nie? Do tego zupa właściwie robi się sama, można dzięki temu zaoszczędzony czas w kuchni poświęcić bliskim i przyjaciołom. Pokuszę się zatem i wrzucę ją również do zakładki Wielkanoc na moim blogu. Składniki: 2 duże bataty

Garniec Magalie