zupa - 39749 przepisów (strona:508/2650)

Letnia zupa z fasolką szparagową i czerwonym buraczkiem 173

ojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)kostkę Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany

Proste Potrawy
ZUPA Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI 108

osób które dbają o linię. Bób zawiera w sobie witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy) minerały wapń, żelazo, magnez, cynk)  Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem i ziemniakami. Zupa jest pożywna, lekka i smaczna. Można ją przygotować zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. Składniki: 2/3 szklanki bobu ugotowanego i obranego 1/2 kg młodych(...)dolać gorący bulion oraz przyprawic. Gotować 15 minut. aż ziemniaki zmiękną. Dodać bób i gotować 2-3 minuty. Na sam koniec dodać szczypiorek. Wymieszać. Do śmietany dodać 2 łyżki zupy. Wymieszać aby zahartować śmietanę i dolać do zupy.  Gotowe! MOJA RADA: Ja wykorzystuje bulion rosołowy

Kuchnia w oparach
Zupa z groszku na żołądkach drobiowych 92

może troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak <3 Delikatny, wiosenny, boski. Składniki 1/2 kg żołądków drobiowych 700 g zielonego groszku w strąkach 4 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki koperek sól, pieprz Przygotowanie K Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym(...)wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek wyjmujemy ze strączków. Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości. Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami 183

Tradycyjna zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Smak zupy szczawiowej to wspomnienie dzieciństwa, pobytu na wsi, wspólnego zrywania szczawiu i pierwszych kulinarnych rad babci. Składniki: 250g liści szczawiu 1l bulionu drobiowego 2 marchewki 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany(...)gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować. 5. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym

Szalona Kuchnia Eweliny
ZUPA FASOLOWA Z KIEŁBASĄ I MAJERANKIEM 137

Dawno na blogu nie było zupy, więc pora to nadrobić. Dziś przepis na pyszną zupę fasolową z kiełbasą i majerankiem. Aromatyczna, gęsta, pożywna zupa idealna na jesienne chłodne dni, ale mnie naszła na nią tak bardzo ochota, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam ją ugotować. A najlepsza jest następnego dnia ;) Składniki: * 400 g fasoli Jaś (użyłam  fasoli Jaś(...)szczypta ostrej papryki (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do fasoli (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Fasolę przepłukać wodą, włożyć do garnka, zalać około 3 litrami wody (w trakcie gotowania zupy w razie potrzeby dolać wodę), dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować około 50 minut od momentu zagotowania na małym ogniu pod przykryciem. Dodać do smaku wszystkie przyprawy. Następnie

Zrób to smacznie
Zupa z boczniakami i jajkiem 191

Pyszna zupa z boczniakami i jajkiem. Nie jest pracochłonna, więc na ciepłe dni idealna. Wykorzystałam mrożony wywar wołowy. Można też, zgodnie z oryginalnym przepisem (ze strony  China Sichuan Food )  użyć po prostu wody, ale sądzę ze wywar czy mięsny czy warzywny, da bardziej aromatyczny efekt. Zupę doprawiłam sosem rybnym. Polecam! Składniki ok 150 g świeżych boczniaków 3 plasterki(...)wywar, dodać 3 plastry  imbiru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 minut. Jajko rozmieszać w małej miseczce. Zwiększyć  ogień i wlać do zupy  ubite jajko. Cały czas mieszać zupę widelcem, do czasu aż powstaną jajeczne kłaczki. Wyłączyć ogień. Dodać 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, doprawić sosem rybnym i solą. Wymieszać. Po nalaniu

Stare Gary
Zupa koperkowa z kurczakiem 199

Polecam tą pyszną i pożywną zupę dla wszystkich którzy kochają zupy, dla tych co za nimi nie przepadają zachęcam również, ponieważ jest ona pyszna i na pewno Wam posmakuje. Bardzo aromatyczna i mega smakowita. Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam właśnie tę zupę. Zupa koperkowa z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa bazyliowo szparagowa 97

Lekka, letnia zupa z nutą bazylii i szparagów. Zrobimy ją w 15 minut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku.  3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane(...)litry bulionu warzywnego Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski i chwilę smażę. Wlewam bulion. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Dodaje do zupy ale bez główek, te dodam na końcu. Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz

wesoła kuchnia
Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną 191

wersja prywatno-ogródkowa. Być może dlatego z roku na rok jem coraz mniej truskawek? Dziś, już na pożegnanie upolowałam całkiem smaczne okazy, z których powstał dzisiejszy przepis. Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną to smaczna i szybka opcja zarówno na śniadanie, jak i drugi śniadanie i kolację (w roli deseru także sprawdzi się całkiem nieźle). Zapraszam do degustacji Zupa truskawkowa(...)rozpadać Pod koniec smażenia do truskawek dodaj cynamon, kardamon, miód oraz sok z limonki. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj podsmażone truskawki oraz banana. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową zupę przełóż do miseczki, udekoruj świeżymi owocami. Smacznego   Artykuł Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
ZUPA CHRZANOWA Z MAKARONEM 204

wiem jak Wam smakuje taka zupa ,ale ja jestem jej wielbicielką.Orginalny posmak chrzanu ,miodu i musztardy - to moje ulubione składniki dania.Zupa pyszna , kremowa o delikatna i łatwa do przyrządzenia.Zapraszam. 1.5 litra bulionu 1 mała starta marchewka 1 mała starta pietruszka kawałek startego selera kawałek białej części pora drobno posiekanego 1 mały słoiczek chrzanu 1 płaska łyżka musztardy chrzanowej(...)Makaron ugotować al' dente w dużej ilości osolonej wody.Odcedzić. 2.Do garnka wlać bulion ,zagotować ,włożyć warzywa starte ( na tarce o dużych oczkach ) podsmażone na oleju kokosowym. 3 .Do zupy dodać cały słoiczek chrzanu , musztardy , sól i pieprz , wymieszać. Gotować 15-20 minut.  4 . Wlać do zupy mąkę ziemniaczaną i minutę pogotować.Zdjać z ognia.  5 . Wsypać ugotowany

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa z rzeżuchą 136

zupełnie inaczej – rzeżucha to niezbędny dodatek do świeżego twarożku, jajek z majonezem czy po prostu do posypania kanapek. Można też z niej wyczarować smaczną, pełną warzyw i witamin zupę. Świetnie wpiszę się w koncepcje świąt, a też będzie czymś nowym i zaskakującym. Jest subtelnie pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad. Składniki(...)około 8-10 minut w zależności od wielkości kostki w którą pokroiliśmy warzywa. Do ugotowanych warzyw dodajemy zamrożony groszek oraz umytą rzeżuchę i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy gorącą, z kleksem kremówki i skropioną dobrą oliwą z oliwek. Możemy też ozdobić ją odrobiną rzeżuchy

Smaczna Strona
Zupa z kalarepą 138

Zupa z młodych kalarep jest rewelacyjna. Jeśli jeszcze nie gotowaliście to polecam. Ogólnie moja rodzina nie przepada za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Więcej przepisów na dania z kalarepą znajdziecie na moim blogu. Polecam kalarepę faszerowaną, duszoną i inne. Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki(...)skrzydełka z kurczaka 2 duże kalarepy 2 średnie marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki 200 g śmietany do zupy 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz koperek Do garnka włożyć skrzydełka i zalać zalać wodą.i zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kalarepę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić na nim pokrojone

O kuchni z uczuciem
Delikatna zupa ze szpinakiem i szparagami 227

Danie idealne na obecnie panującą aurę, czyli lekka i delikatna warzywna zupa. Składniki na 4 porcje: 200-300 g szpinaku pęczek szparagów 300-400 g 2 marchewki (200-300 g) 3-6 ziemniaki (3 duże/6 małych) korzeń pietruszki (150-200 g) kawałek selera (150-200 g) 2-3 liście laurowe pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki płaska łyżeczka(...)warzywa będą prawie miękkie.   Następnie dodaj 0,5 litra wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Po tym czasie dopraw zupę łyżeczką soli, dodaj szpinak i gotuj jeszcze 3-5 minut. Gotowe! Smacznego   Artykuł Delikatna zupa ze szpinakiem i szparagami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW I CUKINII 137

Kiedyś taką zupę przygotowała mama na tzw. spontanie. Nie było pomysłu na obiad, nie było chęci aby wyjść do sklepu w poszukiwaniu inspiracji ale zjeść coś było trzeba. Poszła więc mama do lodówki wyciągnęła kilka składników i w kilkanaście minut powstała kremowa, sycąca ale zarazem delikatna zupa krem z cukinii i brokułów . Dzięki dodanie sera gran padano zupa nabiera charakteru(...)rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać cukinię oraz różyczki brokuła. Podsmażać ok 6 minut na małym ogniu. Warzywa zalać bulionem. Gotować do miękkości. Zupę zblendować. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i gotować jeszcze 2 minuty

Kuchnia w oparach
WEGE POMIDOROWA 167

Uwielbiam zupy.  Dziś postanowiłam zrobić zupę pomidorową z makaronem muszelki na wywarze z warzyw. Idealna zupa dla osób , które nie jedzą mięsa.  Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: ➤2 Marchewki  ➤2 Łodygi Selera naciowego ➤1 Pietruszka ➤3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki ➤250 g makaronu muszelki ugotowanego  ➤500 ml przecieru pomidorowego ➤ 3 łyżki koncentratu pomidorowego ➤sól(...)dodaję koncentrat.  5. Doprawiam solą i pieprzem oraz lubczykiem.  6. Dodaję marchewkę ugotowaną i pokrojoną w plastry lub kostkę.  7. Dodaję do miski makaron , wlewam zupę oraz posypuję świeżą natką pietruszki.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki