Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny obiad. Zachęcam do wypróbowania, bo zupa jest naprawdę smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 200g kiełbasy chorizo puszka ciecierzycy (400g) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka
kuchnia doskiMówię wam ta zupa to petarda. Robiłam ją w tym tygodniu już dwa razy i za każdym znikała w tempie ekspresowym. Zobaczyłam ja na blogu u Ulli i niewiele się namyślając zrobiłam bo połączenie bananów w zupie uwierzcie mi jest kuszące. tak samo ja smak tej zupy. W oryginalnym przepisie nie ma klopsików, ja je dodałam żeby zrobić zupę bardziej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcoraz chłodniejsze i szare, więc proponujemy trochę słonecznego koloru w kuchni! Soczyście żółta zupa kukurydziana zaspokoi nie tylko apetyt, ale też zachwyci zmysły i rozgrzeje w zimny dzień :) Przepis jest banalnie prosty, więc warto, a nawet trzeba wypróbować! Zupa krem z kukurydzy Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 3 kolby kukurydzy (lub ok.2 puszki konserwowej) 4 małe ziemniaki 1 duża(...)ponad warzywa. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy resztę przypraw i oliwę i wszystko dokładnie blendujemy. Zupę podajemy z podprażonymi na patelni ziarnami kukurydzy (przed blendowaniem wyjmujemy 2-3 łyżki) oraz ze szczyptą chilli. Można podawać z odrobiną sosu sojowego i kroplą śmietanki sojowej. Smacznego! Maugo
Bananowe PoleZupa z masłem orzechowym? raczej nie, pomyślałam ale coraz bardziej mnie intrygowała ta zupa. Minął tydzień i wylądowała na moim talerzu, i wiecie co? jest rewelacyjna. Aromatyczna, orientalna, pachnąca latem i orzechami, musicie i Wy popróbować. Kuchnia Afryki jest bardzo aromatyczna i różnorodna, taką zupę podaje się w Kenii czy Tanzanii. Zjadłam dwa talerze, nie mogłam się powstrzymać. Gotujemy? Afrykańska(...)zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieostatecznym smaku tej zdrowej i pysznej zupy decyduje to, jakiego użyjemy jabłka. Szara reneta i landsberska (mój wybór) mają dużą kwasowość i charakterystyczny garbnikowy smak, które przekażą daniu. Zupa stanie się zdecydowanie "winna". Jeżeli mamy ochotę na wersję łagodniejszą i słodszą - wybierzmy jakiś ulubiony gatunek jabłek deserowych. Kremowe zupy z dyni wyglądają zazwyczaj bardzo podobnie. Jednak dodatki do dyniowej bazy(...)minut. Dodać bulion i sok jabłkowy (lub cydr) doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości składników (około 20 - 30 minut). Odstawić z ognia i zmiksować. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Podawać z grzankami i prażonymi pestkami dyni
zadanie-gotowaniePrzepis z kuchni rosyjskiej. Bardzo popularna zupa na terenie Rosji, Ukrainy, Białorusi. Ma bardzo wiele wersji. A to nasza propozycja tej zupy. Składniki 150 g karkówki 150 g wołowiny chudej 100 g kiełbasy, np. wiejskiej 2 cebule 2 duże kiszone ogórki 1 ogórek konserwowy 100 g koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 1 cytryna pół(...)oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut. Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze 5 minut. Obrałem cytrynę, obrałem ją ze skórki oraz wewnętrznych błon , drobno pokroiłem. Do każdego talerza włożyłem po kilka oliwek, kawałków cytryny oraz łyżkę śmietany. Na to wlałem
R'n'G Kitchenczasie wrzucić klopsiki i gotować około 20 minut. Wyjąć warzywa i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować kolejne 15 minut. Marchewkę zetrzeć ma tarce i dodać do zupy. Śmietanę połączyć z niewielką ilością wody i mąką. Dobrze rozmieszać, zahartować odrobiną zupy i połączyć z całością. Dodać koperek i doprawić do smaku. Smacznego
kuchnia doskiZupy uwielbiam. Co kilka dni po prostu muszę jakąś pochłonąć. Nic nie koi i nie daje tyle kulinarnego szczęścia, co pyszna ciepła zupa, zwłaszcza w chłodne dni. Dzisiaj nieco mniej klasyczne wydanie pieczarkowej. Kremowa, aromatyczna, mocno grzybowa. Do towarzystwa 700 g pieczarek potrzebujecie także: dwóch ziemniaków dwóch niedużych marchewek pietruszki pora średniej cebuli łyżki lub dwóch masła klarowanego pieprzu, soli(...)wszystko razem kilka, kilkanaście minut. Doprawiam lubczykiem i tymiankiem, oczywiście pieprzem i solą do smaku. Polecam wykorzystanie białego pieprzu- jest bardziej aromatyczny od czarnego. Zmiksowane warzywa i pieczarki nadają zupie kremowej konsystencji. Nie potrzeba niczym więcej jej zagęszczać. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwe danie, podajcie zupę z ulubionym makaronem lub kaszą
PichceniomaniaDzisiaj zupa krem. Krem z pieczonych warzyw o smaku curry, podany z ciepłą grzanką z oliwą z oliwek i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry(...)złoty kolor. Pomidorki koktajlowe po upieczeniu zostawiamy na blaszce. Warzywa podlewamy wodą i dusimy w garnku z przyprawami przez 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą. Zupę przelewamy do kubków bądź na talerze, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, mocno skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy z grzanką pieczywa. Smacznego
SMYKWKUCHNIObiad w Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat! :) Bez zbędnego gadania, zapraszam dziś na zupę-krem o przyjemnym, koperkowym smaku . Bogata i gęsta warzywami, aromatyczna dodatkiem czosnku i świeżego koperku, przybrana chrupiącym groszkiem ptysiowym od firmy BRZEŚĆ . Do ugotowania w 20-25 minut. Idealna na błyskawiczny i nieskomplikowany obiad, gdy akurat nie chce się zbyt długo "stać przy garach(...)kuchni ;) Zupa ta idealnie wpasowuje się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :) Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku - mały sól, pieprz cytrynowy, chilli w proszku - do smaku masło
Grunt to przepis!Zupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna(...)PRZYGOTOWANIE : Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z masłem i mieszając lekko podpiekamy. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy zupę 20 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy
Kulinarne Fantazje MarioliJesienna zupa dyniowa Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii(...)czas zbiorów przepysznego, uniwersalnego i bardzo przydatnego warzywa: dyni... Na blogu publikowaliśmy już kilka innych przepisów z zastosowaniem dyni, dziś zajmiemy się przepisem podstawowym i naszym ulubionym- na pyszną zupę dyniową:) Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w dowolne kawałek dynii 2 litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa szklanka jogurtu naturalnego kilka ząbków
Aromatyczne Podróżelitrów mleka, serwatki oddziela się naprawdę dużo.. Wlewam ją do pojemniczków, o czym pisałam we wpisie o twarogu i mrożę. Później rozmrażam odpowiednią jej ilość i dodaję do zup, sosów, chlebów i ciast. Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru. Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką(...)dużych oczkach. Dodać do pora. Wlać też przecier pomidorowy i serwatkę. Gotować 10 minut na małym ogniu. Wsypać soczewicę i gotować 25 minut. Doprawić solą i cukrem. Gotowe porcje zupy posypać natką pietruszki
Posadzone i zjedzonekaszanką z kaszy gryczanej niepalonej. W związku z tym, że jestem insulinką czyli choruję na insulinoopornosć zakwas zrobiłam z mąki razowej i żeby nie mieć insulinowego zjazdu dodałam szpinak. Zupa wyszła wyborna. Taki powrót do szczęśliwego dzieciństwa....Zupa może nie jest atrakcyjna i nie nadaje się na okładkę Kukbuka albo magazynu Jamiego Olivera, no ale liczy się przecież wnętrze ;) Składniki(...)Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody
Bon Appetit Małgorzaty