Zupę ogórkową zawsze gotuję z ziemniakami. Jednak widziałam, że wiele osób zajada zupkę z ryżem więc i ja postanowiłam spróbować jak to smakuje. Do zupki dodałam też mięsną wkładkę w postaci pulpecików. Przyznam szczerze, że zupka ogórkowa z ryżem jest równie pyszna jak z ziemniakami i na stałe zagości w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi(...)pulpeciki. Gotować jeszcze kilkanaście minut aż ryż dojdzie i pulpeciki się ugotują. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka. Wszystko gotować jeszcze ze 2 minutki. Zupa po wystygnięciu zgęstnieje więc jeśli ktoś nie lubi takich gęstych zup może dolać bulionu
Monia miesza i gotujeWitajcie :) ostatnio nie mam czasu na rozpisywanie się to tak na szybko zapraszam na zupę jarzynową z kaszą pęczak. Pyszna pożywna w sam raz na obiad. Zapraszam :) Składniki : około 2 /2,5 litra wody 1 udko z kurczaka 2 małe marchewki kawałek : pora i selera 2 gałązki lubczyku domowa vegeta do smaku pieprz do smaku(...)pieprzu i zagotowujemy.Następnie dodajemy umyty por, lubczyk i około 2 łyżek vegety, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, kaszę przelewamy wodą na sitku i również dodajemy do zupy, dolewamy również resztę wody. Gotujemy dalej pod przykryciem tak długo aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Mięso wyjmujemy z zupy
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) dzisiaj ma dla Was pyszną zupkę z brązowych pieczarek na kurczaku z makaronem muszelki Incola. Zupa jest pożywna i może wystarczyć np: jako jedno danie. Zapraszam:) Składniki : 1 pierś z kurczaka 5 pieczarek 4 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki 1 duża gałązka lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 1,5 do 2 l wody 2 łyżki(...)gałązkę lubczyku i zalać połową wody, gotować około 15 minut, następnie dodać vegetę, ziemniaki, dolać resztę wody i nadal gotować. Gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodać makaron. Gotować zupę tak długo aż ziemniaki i makaron będą all dente. Gęstość zupy zależy od Was jeśli lubicie rzadsze dodajcie więcej wody jeśli gęste makaronu lub ziemniaków. Na samym końcu przyprawić ewentualnie
Sama słodycz i szczypta chilizupa, to jedna z lepszych jakie jadłam. Słyszałam o niej, ale jakoś nie miałam przekonania, nie wiem. Okazało się, że jest pyszna. Por jest wyczuwalny, ale jakoś tak delikatnie. Bardzo nam wszystkim ta zupa przypadła do gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :) Składniki: 3 białe części pora 2 większe ziemniaki 2 marchewki ząbek(...)rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam pora i dusiłam, aż zrobił się miękki. Przełożyłam do gotujących się warzyw. Jak były już miękkie zdjęłam z ognia i całość zmiksowałam blenderem ( nie robiłam zupy zbyt gęstej, wolimy taką trochę rzadszą). Słonecznik uprażyłam na patelni. Przed podaniem do zupy dodałam śmietanę. Wierzch posypałam słonecznikiem i serem
kruche babeczkiposzukiwaniu dobrej zupy natknęłam się dziś na zupę cygańską, pomyślałam, że taka zupa pewnie idealnie nadaje się do jedzenia w okresie zimowym, z pewnością jest dobrze doprawiona i potrafi rozgrzać nawet w najzimniejsze dni. Być może teraz to nie najlepszy czas na nią, ale nie mogłam się powstrzymać. Przyrządziłam ją na swój sposób, ale nie mogłam odnaleźć oczekiwanego smaku(...)dopiero Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa. SKŁADNIKI: około 30 dag. mięsa z szynki 50 dag. boczku wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 2 małe cebule 2-3 dojrzałe pomidory 2-3 ogórki kiszone 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków
Kuchnia Beatywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa... Lubię takie! A Wy? mięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki(...)wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora. Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek. (Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Całość doprawić
Di gotujelepszego, jak polskie, tradycyjne zupy. Te smaki są nie do podrobienia. Przypominają nam domową atmosferę sprzed lat. Może dlatego, z taką chęcią i sentymentem, do nich wracamy. Tym razem postanowiliśmy zrobić zupę ogórkową z ryżem i ziemniakami, zabielaną śmietaną. Składniki 400 g kości wieprzowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały seler(...)smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G KitchenDziś moja ulubiona zupa w wersji troszkę innej niż zwykle. Dziś podam ją z suszonymi pomidorkami z oleju i z kaszą jęczmienną. Zupa będzie wykonana na bulionie z warzyw. Smacznego. SKŁADNIKI: 2.5 litra bulionu warzywnego -- TU 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 7 Pomidorków suszonych w oleju 100 kaszy jęczmiennej średniej przyprawy do smaku : 1/2 łyżeczki pieprzu(...)pomidorki a następnie koncentrat i przecier. Wszystko mieszam. Dodaję przyprawy. Na koniec dodaję kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min aż kasza będzie miękka a zupa zgęstnieje. Zupę podaję z natką pietruszki. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiCzas przedstawić kolejny przepis na zupę krem. Tym razem proponuje Wam dynie jako główny produkt. Zupa ta jest delikatna, nie zawiera wielu przypraw, dlatego można ją przygotować również dla małych dzieci. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 5 porcje. Produkty 500 g dyni, 1 litr wody, 2 x marchewka, 3 x ziemniaki, 3 x żółtko jaj, łyżeczka masła, płatki(...)obierz i pokrój w kostkę. Następnie marchewkę i ziemniaki wrzuć do garnka z wodą. Gdy warzywa trochę się podgotują do garnka wrzuć pokrojoną dynię. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie zupę odstaw na chwilę, aby ostygła i zmiksuj blenderem. Do zmiksowanego kremu wrzuć żółtka jaj i zagotuj. Przed podaniem posyp wierzch zupy szczyptą gałki muszkatołowej i migdałowymi płatkami. Wiem
Fit&Fast Kitchenoliwą z oliwek, obsypać dowolnymi ziołami i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kostki chleba i smażyć, aż staną się chrupiące. Cały czas mieszać, żeby nie przypalić. Szczypiorek posiekać. Wlać zupę do bulionówek, obsypać skwarkami z boczku i grzankami. Dodać troszeczkę szczypiorku, Jak ktoś nie lubi szczypiorku można dodać posiekaną natkę pietruszki. Dla mnie ze szczypiorkiem było super. Jadłam tak pierwszy
Kuchnia PokoleńKrem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy(...)Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane
Słodko-Słony Świat IlonyAksamitna konsystencja zupy krem podbija podniebienie prawie każdego. Jest to danie wykwintne, delikatne a zarazem bardzo pożywne i aromatyczne. Na dodatek można je zrobić z każdego warzywa. Zupy krem są zazwyczaj najbardziej popularne jesienią. Ja natomiast najbardziej lubię je jeść wiosną z dodatkiem świeżych ziół. Dziś przygotowałam dla Was gęsty krem z pieczonego selera(...)marchewki z dodatkiem świeżej bazylii. Myślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej 1,5 litra wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać
wegujemydodajemy pozostałe przyprawy. Ugotowane mięso i warzywa odławiamy. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą już gotowe, wrzucamy do zupy ugotowane wcześniej w wywarze mięso z kurczaka (obrane z kości) oraz 2 marchewki pokrojone w kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy a następnie wlewamy(...)całości. Koper drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy powoli do momentu aż zupa delikatnie się zagotuje
Qchnia po prostuPyszna zupa krem wyszła,tym razem nawet nie miałam czasu na robienie zdjęć.Zupa poszła w mig.Powinnam się cieszyć bo znaczy, że była dobra. Składniki: buraczki 1 kg czosnek 4 ząbki sól i pieprz do smaku jabłko 1 duże marchew 4 szt ziemniaki 3 szt skrzydełka drobiowe 4 sz śmietana 30% 150 ml sok z cytryny Krok(...)wodę około 2.1/2 litra, włożyłam skrzydełka marchew,ziemniaki i jabłko pokrojone w ćwiartki bez skórki oraz buraczki upieczone.Czosnek starłam i przesmażyłam go na patelni i dodałam do zupy,doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam, aż warzywa zmiękły.Na końcu dodałam soku z cytryny do smaku . Krok 2 Przestudzone warzywa zblenderowałam,wlewając wywar z zupy,kiedy konsystencja była akurat dodałam
Różowa kuchniaZupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym nabrała orientalnego smaku i aromatu. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealna na chłodne dni Składniki: 500 g przecieru pomidorowego „Łowicz” 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5 litra bulionu(...)wlać bulion, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać soczewicę, szczyptę cukru i zawartość patelni. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości soczewicy, od czasu do czasu mieszając. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Mleczna pianka: Mleko wymieszać z kurkumą, szczyptą soli i mocno podgrzać (nie zagotować!). Ubijać, aż powstanie pianka. Gotową pianką udekorować zupę
Oryginalny smak