zupa - 39309 przepisów (strona:493/2621)

Boliwia - Zupa z orzeszków ziemnych i masy innych dziwnych rzeczy (Sopa de mani) 91

może to niektórych zniechęci, ale podobno ta zupa smakuje jak grochówka. No niestety jest w tym chyba ziarno prawdy. To połączenie smaków faktycznie ma coś wspólnego z grochówką... Jest więc to w pewnym sensie przepis na wegańska grochówkę. Co może zaskakiwać to dość niespodziewane połączenia, jakie mają tu miejsce, czyli masło orzechowe z groszkiem oraz frytki z ryżem i makaronem(...)zacząć robić mniej więcej w tym momencie. 7) W małym garnku gotujemy wodę z łyżeczką cukru. Wrzucamy obrany groszek cukrowy i gotujemy przez około 2-3 minuty. 8) Mieszamy zupę w garnku i sprawdzamy czy makaron jest miękki. Wyjmujemy seler naciowy. Gotowy groszek cukrowy odcedzamy i dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. 9) Siekamy natkę pietruszki. Zupę podajemy w głębokich talerzach

Roślinożerni urlopowicze
Bulion warzywny - przepis podstawowy 68

Wiedza o tym jak przygotować dobry bulion warzywny to w każdej kuchni podstawa prawidłowego funkcjonowania. Na jego bazie powstaje mnóstwo zup i sosów, więc wiedzieć jak zrobić najlepszy jest równie ważne jak znajomość abecadła. To, że nie ma w nim mięsa zupełnie nic mu nie ujmuje - całą esencję czerpiemy z warzywnych smaków i aromatów! Jak przygotować najlepszy bulion warzywny(...)ułatwić sobie życie i masz przy tym trochę miejsca w zamrażarce - ugotuj dużo bardzo intensywnego bulionu, podziel na mniejsze porcje i włóż do zamrażarki. Dzięki temu zyskasz bazę pod zupę do wykorzystania w każdej chwili, którą będzie można ewentualnie rozcieńczyć wodą. Sprytnie, szybko, zdrowo! Bulion warzywny - przepis podstawowy Składniki: litr zimnej wody 2 marchwie 1 duży lub 2 mniejsze korzenie

Gary Bez dna
Wiosenne (spiżarniane) porządki, czyli zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem 99

ujmujemy naszym daniom walorów smakowych! Przekonaj się, że warto odkrywać i poznawać potencjał każdego, choćby najbardziej niepozornego produktu (lub jego części!) :) Wykorzystanie wywaru rybnego... W tym przepisie bazą zupy jest wywar rybny. Niedawno przygotowując zapiekankę ziemniaczaną z łososiem  postanowiłam wykorzystać tłustą rybią skórę, która zazwyczaj jest wyrzucana. Skóry gotowałam z wodą i odrobiną soli - tak powstał wywar o wyrazistym(...)rybim aromacie. Zamroziłam go i oto nadeszła jego pora!  Zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem Składniki: 0,5 litra wywaru rybnego (lub innego, który lubisz) 1 kg ziemniaków 1 duży seler 1 duży por ziele lubczyku szczypta soli świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do podania Krem z ziemniaków i pora na wywarze rybnym - przygotowanie: Do wywaru

Gary Bez dna
Dyniowa zupa krem z posypką z karmelizowanych orzechów 83

Jesień! Zupa dyniowa z mojego przepisu to ciekawe połączenie słodyczy i ostrości... Jest rozgrzewająca i delikatna jednocześnie. Aksamitnie gładka i chrupiąca... Mnóstwo w niej sprzeczności i chyba właśnie to sprawia, że robi na wszystkich takie wrażenie :) Póki mamy sezon - zdecydowanie namawiam do spróbowania! Dyniowa zupa krem z orzeszkami w karmelu i chili Składniki: Dyniowa zupa krem: pół średniej dyni(...)goździków łyżka miodu szklanka soku pomarańczowego sól morska do smaku woda Chrupiąca posypka orzechowa: szklanka cukru 3 garście orzechów włoskich szczypta suszonego chili Do podania: śmietanka 30% posiekana kolendra Zupa krem z dyni - sposób przygotowania: Cebulkę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Dynię obierz ze skóry i podziel na niewielkie cząstki. Dodaj do cebuli, podlej wodą i duś wszystko

Gary Bez dna
Ryżanka (rosół z ryżem) 89

zupa przypomina mi dzieciństwo, jest pyszna i lekkostrawna oraz idealnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ryżnaka jest po prostu rosołem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu ryż najlepiej ugotować oddzielnie, ponieważ wtedy nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia koloru. Znacie, lubicie, a może skorzystacie z przepisu?   Ryżanka, rosół z ryżem - składniki: mięso drobiowe na wywar(...)odrobiną soli. Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku. Zupę doprawić

Di gotuje
Zupa marchewkowa z przegrzebkami 76

Zupa krem z marchewek w połączenie z przepysznymi małżami Św. Jakuba to strzał w dziesiątkę.   Składniki: 6 małży Św. Jakuba 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki wytrawnego wermutu natka(...)słabym ogniu zeszkliłem na maśle. Do cebuli dodałem marchew, wlałem rosół. Gotowałem do miękkości marchwi. Odcedziłem ( wywar z marchwi zachowałem ). Marchew zmiksowałem razem z wywarem i śmietaną. Zupę wlałem ponownie do garnka, gotowałem na słabym ogniu ok. 10 minut. Posypałem resztą pietruszki, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i wermutem. Małże można ewentualnie krótko obsmażyć na oliwie. Plastry małży posypałem

R'n'G Kitchen
Szybka zupa fasolowa 115

Bardzo prosta w przygotowaniu, treściwa, przepyszna zupa fasolowa z wykorzystaniem fasoli w puszce. Robi się ją bardzo szybko, swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Serdecznie polecam ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 puszki białej fasoli 6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego ( ja użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ) 3 większe ziemniaki 2 marchewki(...)seler dokładnie mieszając ok 3 min, podsmażone warzywa przekładamy go garnka z mięsem, zalewamy bulionem,zagotowujemy i gotujemy 10 min na średnim ogniu, po tym czasie do naszej zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, gotujemy dalej ok 10 min do miękkości ziemniaków, gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy odcedzoną fasolę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 minuty, po wyłączeniu gazu doprawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Zupa meksykańska 115

Dzień dobry :)   Święta i po świętach, przejedzeni i znudzeni już sałatkami, rybą i innymi potrawami. Mam dla Was dzisiaj pyszną meksykańską zupę, zapewniam Was że z chęcią zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego(...)szczyptę chili. Gotujemy aż ziemniaki będą all dente. Następnie dodajemy mieszankę warzywną mexico, czerwoną fasolę,pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przecier pomidorowy, podlewamy ewentualnie wodą, zależy jaką zupę lubicie gęstą czy rzadszą, tyle dodajecie płynu, gotujemy aż papryka delikatnie zmięknie. Gdy zupa będzie gotowa przyprawiamy ewentualnie do smaku solą,pieprzem lub chili, można dodać też około 1/2 szklanki słodkiej

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z dyni 81

Cześć! Zupa krem z dyni. To wymyśliłam. Kiedyś próbowałam przyrządzić to danie, ale po nieudanej próbie jej przyrządzenia zaniechałam na dość długo. Smak widocznie z wiekiem się zmienia, gdyż tym razem zrobiłam nie wedle przepisu a własnego smaku. Wspominałam już o tym kiedyś, że są potrawy, gdzie nie należy trzymać się sztywno tego co jest napisane. Można ująć albo dodać(...)cebula czy czosnek już dodają wyrazistości potrawie a śmietana wieńczy dzieło. Myślałam, żeby dodać odrobinę papryki ostrej albo gałki muszkatołowej, ale jednak te składniki wystarczyły, by uczynić tę zupę naprawdę smaczną. To jest fajna sprawa kiedy przyjmujemy gości. Zawsze możemy podać zupę krem z dyni jako pierwsze danie zamiast rosołu. Smacznego! Lidka Artykuł Zupa krem z dyni pochodzi z serwisu

Pieprzyć z Fantazją
Zupa krem z batatów 68

pogodzie chociażby. Za oknem teraz biało, biało…no i biało. Ponoć wiosna przyszła…..Nic, czekamy dalej. Bądźmy cierpliwi …. Dla rozświetlenia monotonnego dnia ugotowałam po raz pierwszy zupę z batatów. Nie robiłam jej nigdy wcześniej ze względu na cenę. Trafiłam akurat na promocję i kupiłam bez uprzedniego przemyślenia co mogę ugotować z batatów. Głowiłam się troszkę, pytałam(...)czytałam a wraz zrobiłam po swojemu Chyba jednak o to chodzi, żeby nie trzymać się sztywno jakiegoś przepisu, tylko dodać coś od siebie ewentualnie odjąć. Na pierwszy ogień była zupa krem z batatów. Rozczarowałam się pozytywnie jej smakiem Kolorowa, syta i bardzo smaczna przypadła do gustu domownikom. Słodki smak batata przełamałam przyprawami i kwaśną śmietaną. Składniki: * 1 duży batat

Pieprzyć z Fantazją
Lekko cytrynowa zupa krem na bazie kalafiora 126

Łatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki. Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę(...)powinien tylko lekko zakrywać warzywa, ale powinno go być wystarczająco dużo, żeby w nim się mogły ugotować, więc możesz dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Wciśnij do zupy sok i skórkę startą z połówki cytryny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie

Eat me! Fit me!
Zupa krem z pomidorów 92

Pomysł na tą zupę mam od synowej. Dzięki, bardzo wszystkim smakowała. Cebulkę i czosnek pokroić drobno i obsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory i smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, wodę, dodać zioła i doprawić do smaku. Gotować 15 minut. Następnie zmiksować dokładnie. Wlać zupę do miseczek posypać potartą mozzarellą. Zupka pyszna , polecam

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z zielonego groszku ze śmietanką kokosową 102

Dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup - krem z zielonego groszku. Lubię ją za jej prostotę i szybkość wykonania. Potrzeba naprawdę niewiele składników i dodatków, żeby krem miał ciekawy, wyrazisty smak i niesamowity aromat. Poniższa wersja przygotowana jest z dodatkiem śmietanki kokosowej, która sprawia, że całość jest jeszcze bardziej kremowa i delikatna. Nadaje zupie też subtelnej słodyczy. Śmietankę kokosową(...)można spokojnie zastąpić gęstą częścią mleczka kokosowego. Kluczowym składnikiem kremu z zielonego groszku jest mięta. Według mnie to para idealna. Nadaje zupie świeżości i charakteru. W tym wypadku użyłam świeżej mięty, ale jeśli nie macie takiej pod ręką to suszona będzie równie dobra! ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ Składniki na 2 porcje 400 g mrożonego groszku Ziemniak

HealthyCreations
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 100

Nastawiliście już zakwas na barszcz wigilijny? Jeśli jeszcze nie, to ze spokojem - zdążycie z pewnością. Gwarantuję :) Barszcz wigilijny króluje na polskich stołach, obok zupy rybnej bądź grzybowej. W naszym domu co roku przygotowujemy inną zupę, w zeszłym roku mieliśmy zupę migdałową na mleku kokosowym , dwa lata temu - rybną . Tym razem postawiliśmy na czysty barszcz czerwony na prawdziwym, domowym zakwasie, który(...)Następnie odcedzam i przelewam do szklanych, wyparzonych butelek.  Buraki z zakwasu można wykorzystać podczas gotowania barszczu. Wystarczy je pokroić w kostkę i dorzucić do gotującego się wywaru na zupę. Gotowy zakwas przechowuję w lodówce maksymalnie 14 dni. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
GRZYBOWA Z KUSKUSEM PERŁOWYM 121

Gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewająca i treściwa 👌 Chyba wymieniłam wszystkie jej walory. No i do tego nie czasochłonna, co dla mnie osobiście jest też rzeczą ważną 😉 Do zupy wykorzystałam zamrożone jesienią grzyby, które znalazłam w czeluściach zamrażarki. Została mi jeszcze jedna porcyjka, tak więc za jakiś czas będzie powtórka, bo zupa wyszła tak pyszna, że nie mogliśmy się nią najeść(...)całość około 10-15 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler i zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy). Do gotującej się zupy dodajemy także wypłukaną kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw i grzybów mieszając od czasu do czasu, aby kasza nam nie przywarła do dna. Na koniec  zabielamy zupę śmietaną

Walijskie Pichcenie