jest lżejszy od klasycznej wersji, bo z indykiem i bulionem warzywnym. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 4 Słowo gulasz w Polsce kojarzy się z zawiesistą, gęstą zupą i dlatego, kiedy Polak pojedzie na Węgry (albo na Słowację) i zamówi gulasz no to bywa, że jest nieco zaskoczony, a może nawet rozczarowany, bo kelner postawi przed nim zupę(...)dość rzadkiej konsystencji. Węgierski gulasz taki właśnie jest. To zupa nieco zagęszczona za sprawą mięsa, na której jest robiona: wołowiny, jagnięciny, czy wieprzowiny, które uwalniając kolagen w trakcie duszenia, zagęszczają potrawę. Dlatego węgierski gulasz ma zazwyczaj ceglasty, ciemny, połyskliwy wygląd. Nasz węgierski gulasz jest lekko przezroczysty, bo to jego lekka wersja. Po pierwsze wykorzystaliśmy do zupy indyka, mięso chude
Niedzielny kucharzZupa w kolorze jesieni to danie, które jest proste, przyrządza się szybko i smakuje wspaniale. Dni mamy już chłodne i w większości szare, bura i ponure, a taki obiad z pewnością rozgrzeje, postawi na nogi i wywoła na twarzy uśmiech. Z chrupiącymi waflami z superfoods, słonym serem i pestkami dyni znika w ekspresowym tempie. czerwona papryka żółta papryka mała cukinia(...)grill przez 15-20 minut, aż zaczną być przyrumienione. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut. Miksujemy na gładką zupę lub miksujemy część, zostawiając niektóre kawałki warzyw w całości. Gotową zupę posypujemy natka pietruszki, serem i pestkami dyni. Podajemy z waflami Sonko. Smacznego :) Artykuł Zupa z pieczonych warzyw pochodzi
Mienta blogświeżej papryczki chili 4 łyżki oleju z prażonego sezamu (lub zwykłego oleju sezamowego) 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego Do podania: 1 jako na porcję zupy makaron ryżowy ziarna sezamu Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy i odstawiamy aby przestygło. W dużym garnku rozgrzewamy olej sezamowy(...)białą końcówkę a następnie rozdzielamy liście. Małe listki ze środka pozostawiamy całe a duże szatkujemy w paski. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Kapustę oraz papryczkę wrzucamy do gotującej się zupy. Do zupy dodajemy sos sojowy oraz rybny. Gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej ugotowanego kurczaka (bez skóry i kości) poszarpanego na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy
Qchnia po prostuZupa serowa krem jest smaczna, pożywna a także prosta w przygotowaniu. Zupa serowa krem najlepiej smakuje podana z grzankami, groszkiem ptysiowym lub diablotkami z ciasta francuskiego. Przepis pochodzi od pani Katarzyny. Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu. Składniki 1,5 litra bulionu 5 serków topionych ( 90 … The post Zupa serowa krem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyOstatnio moja mama zdradziła mi sekret zupy ogórkowej, jaką robiła moja babcia! Sekretem było dodanie kawałka wołowiny a dokładnie chodzi o szponder wołowy! Spróbowałam i to był ten smak, który pamiętam z mojego dzieciństwa! Składniki (na 6 porcji): 5 skrzydełek z kurczaka 150g szponder wołowy 2 marchewki 1 średnia pietruszka 400g ziemniaków 400g ogórków kiszonych (plus woda z kiszenia(...)grubych oczkach marchew i pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie podsmażamy na maśle starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Do zupy dodajemy podsmażone ogórki, posiekany koperek i świeżo mielony pieprz (ew. dosalamy do smaku). Podgrzewamy. Odlewamy trochę gorącej zupy do kubka i hartujemy śmietanę. Dodajemy do zupy. Nie gotujemy. Smacznego
CookYourselfZupa pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych propozycji dorosłych i dzieci. Zwłaszcza dzieci. U nas w domu swego czasu hitem okazała się zupa z pieczonych pomidorów. Tym razem prezentuję alternatywną,… Artykuł Zupa krem ze smażonych pomidorów pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikTradycyjnie zostało nam trochę warzywnego rosołu z niedzieli. I tym razem nie zrobiłam ulubionej pomidorówki (postaram się kiedyś podzielić przepisem:)), a poszłam w kierunku zupy dyniowej. By nie był to tylko sam krem to dodałam również soczewicę czerwoną i podałam z grzankami. Zupa dyniowa z soczewicą Składniki 500 g dyni 2 łyżki oliwy 0,5 ... Czytaj dalej Zupa dyniowa(...)soczewicą Artykuł Zupa dyniowa z soczewicą pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeChoć przyznam, że w dzieciństwie niezbyt przepadałam za tą zupą, to teraz jem ją z wielkim apetytem. A i moja córka często prosi o zupkę z warzywami z czego jestem bardzo zadowolona. Tak naprawdę do tejże zupy dodać można wszystkie te warzywa, na które tylko ma się ochotę. Tym razem w moim garnku znalazł się brokuł, kalafior, brukselka, ziemniaki, marchewka(...)Fasolkę szparagową rozkroić na 3 części. Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Gdy wywar się ugotuje dodać do garnka wszystkie warzywa, oprócz brokuły, gotować na małym ogniu zupę, aż warzywa będą prawie miękkie. Na końcu dodać brokuły. Ugotować wszystko do miękkości. Na końcu doprawić zupę do smaku solą
Zrób to smacznieZupa krem z dyni to przepyszna sezonowa zupa, którą najczęściej serwuję z uprażonymi pestkami dyni. Zamiast nich śmiało możecie dać tutaj uprażone ziarna słonecznika lub płatki migdałów. Mój przepis na zupę z dyni jest prosty w wykonaniu, więc poradz The post Zupa z dyni appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZupa to idealny posiłek na chłodny dzień. Jesienią i zimą nie wyobrażam sobie tygodnia bez gorącej i pożywnej zupy. Dziś mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych, ogórkową. Moja jest w wersji wegetariańskiej, ale smakuje rewelacyjnie. A wszystko dzięki włoszczyźnie, którą przesmażam na maśle. Koniecznie musicie jej spróbować. *Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI(...)litrów zupy: 600g startych ogórków kiszonych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 1 mały por 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 4-5 średnich ziemniaków 5 liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego świeży koperek 1 łyżka masła 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, selera, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek obieramy
kulinarnyJaPyszna i prosta zupa krem z brokuła, to kolejny mój pomysł na szybki i sycący obiad w fit wydaniu. Zupę zawsze robię wtedy kiedy nie mam czasu na gotowanie, jej kaloryczność jest bardzo niska. Co ważne zupę możesz modyfikować na wiele sposobów np. podać ją z jakiem w koszulce, z wędzonym łososiem, z grzanką chleba, z gotowanym czy smażonym indykiem(...)tofu lub kostkami feta. Możliwości cała masa. Jak przygotować zupę krem: - gotuję na parze kalafiora, jest zdecydowanie lepszy w smaku niż ten gotowany w wodzie - na 1/2 łyżeczce oliwy/masła/oleju podsmaż przez chwilkę przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaje całego kalafiora i zalewam wodą i mlekiem w proporcji woda 60% reszta mleko ( u mnie zazwyczaj mleko owsiane/ ryżowe
SMYKWKUCHNIPyszna, rozgrzewająca zupa z cukinii . Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”. Składniki (4 porcje): 2 cukinie 3 marchewki 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 4 łyżki masła (dałam 3) lub oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię obrać, umyć, pokroić(...)dużym rondlu rozgrzać masło, dodać warzywa i dusić ok. 5 min, często mieszając. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Przyprawić zupę solą i pieprzem pod koniec gotowania. Dodać natkę pietruszki. Podawać gorącą ze świeżym chlebkiem. Wartość odżywcza 1 porcji (wg danych z książki) : 305 kcal, 5 g białka, 22 g tłuszczu
Moja Delicjapochodzące z książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona(...)Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wlać sok z cytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować
Moja DelicjaRozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną , rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane . Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam! Czytaj więcej: Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką(...)batatami i fasolą The post Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja