zupa - 39749 przepisów (strona:487/2650)

Zupa jarzynowa ze skorzonerą 84

Lekka rozgrzewająca zupa jarzynowa ze skorzonerą i piersią z kurczaka. Wersję wege robimy bez mięsa. Zupka jest bardzo dobra, dodałam kurkumę, curry, paprykę wędzoną przyprawy które o tej porze roku są pożądane bo rozgrzewają.       3 korzenie skorzonery u mnie dość długie 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 2 marchewki 3 ziemniaki 1 pierś(...)kostkę i chwilę przesmażam. Wlewam około dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Skorzonerę obieram i kroję w talarki. Skrapiam sokiem z cytryny bo ciemnieje. Dodaję do zupy Ziemniaki też kroję w kostkę ale je dodaję na końcu do zupy razem z kawałkami kurczaka. Zupę gotuję jeszcze około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję

wesoła kuchnia
Prosta zupa pieczarkowa 101

Odkąd dzieci częściej siedzą w domu niż w szkole/przedszkolu, ta zupa to niemal stały punkt naszego menu. Czasami pojawiała się też na Instagramie. Dlatego pomyślałam sobie, że podzielę się tutaj przepisem na nią. To... Artykuł Prosta zupa pieczarkowa pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Zupa z dyni, cebuli i żółtych pomidorów 72

Słodka dynia, kwaskowate pomidory, cebula nadająca ostrości i aromatyczne, rozgrzewające przyprawy to wspaniałe połączenie. Dawno żadna zupa nie smakowała mi aż tak dobrze. Z serowymi grzankami skomponowała się wyśmienicie. 4 porcje zupa: 0/5 kg pokrojonej w kostkę dyni mała cebula łyżka masła klarowanego puszka żółtych pomidorów (w sezonie 3 soczyste sztuki, można zastąpić czerwonymi) litr bulionu warzywnego 0/5 łyżeczki mielonej(...)Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut (aż dynia zmięknie). W tym czasie kromki chleba smarujemy oliwą, posypujemy startym serem i zapiekamy, najlepiej w opcji grill. Zupę miksujemy, jednak nie całkowicie na gładko, część warzyw zostawiamy w całości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, natka pietruszki i grzankami serowymi. Smacznego :)   Artykuł

Mienta blog
Zupa z mulami 77

Jeśli uwielbiasz owoce morza, to ten przepis na zupę z mulami z pewnością przypadnie Ci do gustu! Składniki i sposób przygotowania: Na patelnię wlałam oliwę, dodałam ząbek czosnku, po dwóch minutach oliwa nabrała zapachu czosnku, więc go wyrzuciłam. Dodałam teraz rozmrożone mule, pół szklanki białego wina, dwie łyżki przecieru pomidorowego, trochę wody, natkę pietruszki i pod przykryciem na wolnym ogniu(...)gotowałam 5 minut. Na talerzu ciut posoliłam i popieprzyłam, dodałam swój zapieczony z oliwą i czosnkiem chleb. Można dodać śmietanę do zup. Zachęcam do spróbowania, zupa jest lekka, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Autor przepisu: Danuta Lissek Artykuł Zupa z mulami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Dyniowa zupa curry z czarnym ryżem i ciecierzycą 127

ryżu. Ponieważ zdołałam zapomnieć, że takową swego czasu kupiłam, z wykorzystaniem jej zawartości nie należało dłużej zwlekać. Szybko doszłam do wniosku, że czarny ryż będzie znakomitym dodatkiem do prostej zupy curry na bazie dyni. W ten sposób w jednym daniu zamknęłam całą masę wartości odżywczych – cenne białka, węglowodany i tłuszcze, antyoksydanty, witaminy oraz rozgrzewające i wspomagające trawienie przyprawy. Przy okazji(...)minut, zależnie od gatunku dyni i wielkości kawałków). Kiedy dynia będzie ugotowana garnek odstawić z ognia, dodać mleko kokosowe i zblendować całość na gładki krem. Do kremu wrzucić ciecierzycę, zupę ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Ryż przełożyć do miseczek, wlać zupę, posypać listkami kolendry i ewentualnie płatkami chilli. Smacznego! * Garam masala  to tradycyjna mieszanka przypraw

Even Better Food
Wegańska zupa „na kaca” ;-) 101

Według autorki poniższego przepisu, zupa ta w obliczu kaca jest tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy leczenia owej swoistej przypadłości, to mogę zapewnić o wyjątkowym smaku zupy oraz tym, że fantastycznie odżywia nie tylko w chwilach słabości. Doskonale nawadnia, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy(...)czym gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolkę i gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć syropu daktylowego. ** Jeśli wykorzystany został pozbawiony tłuszczu bulion, można użyć

Even Better Food
Krem brokułowo-cukiniowy 120

Gdyby przyszło nam urządzić plebiscyt na najbardziej uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła(...)małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut. Następnie dodać różyczki brokuła (większe wcześniej przekroić) i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec pokroić cukinię w małą kostkę, wrzucić do zupy i gotować jeszcze 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać natkę pietruszki i zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić

Even Better Food
Grecka zupa fasolowa 115

Grecy, tradycyjną dla swej kuchni zupę fasolową przygotowują inaczej, niż ma w zwyczaju większość z nas – bez dodatku mięsa czy ziemniaków, za to z dużą ilością pomidorów, cebuli, selera naciowego oraz marchwi, koniecznie polaną aromatyczną oliwą, podawaną z czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Fasola w takim towarzystwie jest znacznie lepiej strawna, a zupa – choć bardzo sycąca – jest zdecydowanie lżejsza(...)ogniu, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut, aż fasola i warzywa będą miękkie (miękkość fasoli sprawdzić już po około 30 minutach). Po ugotowaniu zupę zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę. Podawać z plasterkami czarnych oliwek, obficie posypaną natką pietruszki. Smacznego! Jeśli używana jest większa fasola, np. odmiana Jaś, należy wydłużyć czas

Even Better Food
Zupa paprykowa z pulpetami 117

mega zupa zaspokoi głód wszystkich smakoszy zup wszelakich. Jest bardzo treściwa, bardzo aromatyczna, jest wspaniała. Może trochę pracy przy niej jest ale naprawdę warto. Ta zupa to takie danie jednogarnkowe w którym jest dużo cennych produktów, polecam. Pulpety w zupie paprykowej. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z dyni. 105

Zupa krem z dyni. Składniki: (dla 4 osób) Zupa: 1 mała dynia (moja miała ok. 650 gram), 3 większe marchewki (ok. 300 gram), 1 cebula, 1 mały seler (50 gram), Kawałek świeżego imbiru (ok.10 gram), Sól, Pieprz, 2 litry wody, Oliwa, Jogurt naturalny, Świeża natka z pietruszki, Grzanki: 4 kromki chleba, 4 ząbki czosnku, Odrobina oliwy, Suszona bazylia i oregano(...)podpiekamy, tak żeby grzanki się lekko zarumieniły. Zmiksowany krem z dyni podgrzewamy do zagotowania, dodając trochę soli, pieprz i starty imbir. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minut. Nakładamy zupę na talerz, dodając trochę oliwy i po łyżce-dwóch jogurtu do smaku. Na koniec nakładamy grzanki i całość posypujemy drobno posiekaną natką z pietruszki. Przydatne: Czas przgotowania ok.20-30 minut. Miąższ

rozgotowana
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 120

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej. Pyszna i aromatyczna, idealna na Święta i Wigilię. Zupa grzybowa z suszonych grzybów – Składniki: 40 g grzybów suszonych (np. podgrzybków lub borowików) 500 ml wod The post Zupa grzybowa z suszonych grzybów appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z kukurydzy 81

Zaległy obiad urodzinowy. Czułam (jak zawsze przy okazji spotkania z moim tatą) potrzebę ugotowania czegoś innego. Tak powstał pomysł na zupę z kukurydzy. Nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam, zdecydowanie będę robić. Wyśmienita. Wiem, że ciągle Wam tutaj piszę, że coś jest smaczne, ale nic na to nie poradzę. Jak coś jest warte polecenia, polecam. Krótka piłka. Trwa sezon kukurydziany(...)minutach wrzucamy ziemniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po jakichś 5 minutach wrzucamy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż kukurydza i ziemniaki będą miękkie. Zupę studzimy, miksujemy w blenderze, przecieramy przez sito. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajcie bulionu. Podajemy ze świeżą chili, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika. Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Zupa krem z pieczonej dyni z szafranem 78

Powoli zaczynają pojawiać się dynie. Jest to taki wdzięczny specyfik, który można wykorzystywać do potraw wytrawnych i słodkich. Dziś proponuję Wam zupę. Przedwczoraj zrobiłam dżemy. Jak sami widzicie, można ją upchnąć wszędzie. Urlop się kończy, My od jutra znowu pozostawia mnie w domu. Powrócę zatem do wieczornych mądrych konwersacji z kotami, w osiem oczu. Skoro wyjazdy, to znowu było zapotrzebowanie(...)posiłek, jakikolwiek. Stanęło na zupie krem z pieczonej dyni z szafranem. Dodatek szafranu nie jest niezbędny, dorzuciłam go, ponieważ koleżanka szklanka Patrycja, poprosiła o jakiś przepis z dodatkiem właśnie tej przyprawy. Składniki: 0,5 kg miąższu z dyni 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki chili w proszku sok z 1 cytryny oliwa szczypta szafranu liść

Kardamonovy
Zupa krem z selera i mleka koziego 81

Miałam trochę oporów, ponieważ seler ma dość charakterystyczny smak. Nie każdemu pasuje, a w większych ilościach, jest średnio sympatyczny w smaku. Okazało się jednak inaczej, przynajmniej w przypadku tej zupy. Krem jest aksamitny, delikatny w smaku, mleko kozie lekko go podkręca. Jeżeli nie przepadacie za smakiem mleka koziego, można zastąpić je krowim. Jeśli nie mieliście okazji jeszcze jeść zupy(...)ziemniaki, seler, pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy około 5 minut. Do całości wlewamy bulion i mleko, gotujemy około 25 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Zupę studzimy i miksujemy na gładki krem. Podgrzaną, podajemy z grzankami, uprażonymi płatkami migdałów i szczypiorkiem. Artykuł Zupa krem z selera i mleka koziego pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Toskańska zupa pomidorowa 74

pomidory przypomina. Od paru dni dobrze wiedziałam co będę dzisiaj gotować, kupiłam sobie specjalnie wcześniej białe pieczywo, które to dziś można już nazwać zdecydowanie nieświeżym. Nigdy nie jadłam tej zupy. Już wiem, że to będzie jeden z pierwszym letnich pomidorowych przepisów. Jest pyszna! Przepysznościowa. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych (lub 5 świeżych, obranych) 1 kubek wody 1 cebula 2 ząbki(...)ocet i puszkę pomidorów. Dodajemy cukier, sól, liść laurowy i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy kawałki chleba i gotujemy kolejne 10 minut. Chleb powinien się rozpaść, zupa powinna się zrobić bardzo gęsta. Po ugotowaniu, wlewamy do zupy 1 łyżkę oliwy i dorzucamy liście bazylii, wszystko mieszamy.  Artykuł Toskańska zupa pomidorowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy