Niesamowicie dobra zupa typu krem... z pieczonych pomidorów z dodatkiem pomidorów suszonych, zabielona serkiem mascarpone. Jestem fanką zupy pomidorowej i wszystkiego co pomidorowe, ale tak pysznej zupy jeszcze nie jadłam! Dzięki pieczonym warzywom jest niezwykle aromatyczna, o intensywnym smaku pomidorów oraz pieczonego czosnku. Lekkiej nuty słodyczy dodaje serek mascarpone, który przełamuje kwaśny smak pomidorów. Najlepsza wychodzi z pomidorów malinowych 🍅 Bije(...)garnka dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz pieprz. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem
Kuchnia MagdaLenyWiosna kroczy do nas powoli, więcej czasu na świeżym powietrzu, spędzić każdy woli. Zamiast w kuchni gotować godzinami, warto pospacerować z całymi rodzinami. Przepis na zupę ekspresową warto zanotować i od czasu do czasu szybko ją ugotować. Mrożonki z 9 składników najpierw podsmażamy, ziołami, przyprawami doprawiamy, miksujemy i z jarmużem zagotowujemy. Z czarnuszką podajemy i już po chwili zupę jemy(...)Zupa z warzyw kolorowych jest przygotowana, ale w innej formie jest podana. Moje dzieci niektórych warzyw nie zjadają, a tu je sprytnie schowane mają. To takie moje kombinowanie, na zdrowe warzywne danie. Składniki: · 2 łyżki oleju rzepakowego, · 450 g mrożonek - Zupa Wiosenna 9- składnikowa Hortex
Moniki SmakołykiDzisiaj zaproponuję zdrową i smaczną zupę pomidorową z makaronem ryżowym. Makaron świetnie zastępuje tradycyjny. Głównym składnikiem zupy są świeże pomidory dzięki czemu przewyższa smakiem i aromatem zupę z koncentratem pomidorowym. Jako ciekawostka zupa w takim wydaniu jest popularna w całej Ameryce. Składniki 6 dużych pomidorów, obranych i zmiksowanych( sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry) … Czytaj dalej Zupa pomidorowa
gotuj ze mnąSzukając prostej zupy w stylu azjatyckim, natknęłam się na przepis Asi . Zupę ugotowałam i bardzo mi smakowała.O dziwo, mój młodszy syn zjadł całą miskę, choć nie lubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek. Składniki: 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem) 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego(...)razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić
Czerwień i błękitKapuśniak to moja druga zupa, #2 w rankingu zaraz po ogórkowej i przed białym barszczem. Z dodatkiem ziemniaków pełni funkcję posiłku węglowodanowego. Choć ze względu na kwaskowy charakter zamiast węglowodanów -ziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :) Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już(...)której się gotowała, dodajemy kminek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut. Obraną cebulkę i pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju lub maśle na patelni. Wrzucamy ją do garnka z zupą, a na tłuszczyku którym sie smażyła robimy zasmażkę (wsypujemy mąkę i cały czas mieszając przesmażamy aż nabierze złotego koloru). Delikatnie mieszając zupę dodajemy zasmażkę, tak aby nie powstały grudki. Zupę
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePodaję dziś pyszną zupę o wysokiej zawartości witaminy C, wspierającą regenerację skóry, budującą odporność. Zupa ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i jest genialnym przeciwutleniaczem. Przepis pochodzi z książki "Tylko zupy" Wydawnictwa Buchmann W książce znajdziecie 69 przepisów na odtruwające zupy! Składniki na 2 porcje połowa drobno siekanej kapusty 2 marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony(...)pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu zblenduj na gładki krem. Zupę podałam z mango i czarnuszką, która dodatkowo ubogaciła ją o cenne składniki odżywcze. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSycąca, pożywna zupa to jest zawsze obiad który uwielbiam. Zupa w której jest sporo ciekawych składników, takie danie jednogarnkowe. Polecam do wypróbowania, jeszcze za oknem zimno a taka zupa rozgrzeje i nasyci. Lubicie zupy? kremy czy takie zwykłe w których jest mnóstwo składników? Zupa jarzynowa z kiełbasą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewywar gotował się powoli. Wtedy dodajemy obraną z łupiny i opaloną z wierzchu cebulę oraz starty na grubych oczkach seler i pietruszkę. Opalenie cebuli powoduje poprawienie koloru zupy, dodaje także nieco więcej smaku. Po 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę a następnie wsypujemy wypłukaną wcześniej w zimnej wodzie soczewice (należy ją płukać aż woda będzie(...)upływie 10 minut dodajemy pokrojoną w mniejsze części fasolkę szparagową i gotujemy ostatnie 10 minut. Pod koniec gotowania obieramy podudzia z mięsa które kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie ostrą papryką, magii lub dodajemy kolejną kostkę rosołową. W razie potrzeby dolewamy wody do pożądanej konsystencji. Tak przygotowana zupa zawiera bardzo dużo białka oraz błonnika
Tanie przepisy studenckieMarchlewicza w studiu kulinarnym Baccaro , które mieści się w Łodzi na OffPiotrkowka. O Baccaro już wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne(...)gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się jednoczą i potrafią szybko zapomnieć o problemach. Nam na warsztatach najbardziej zasmakowała zupa limonkowa z szarpanym kurczakiem wg przepisu Klaudii Budny, zupa genialna na jesień szybko rozgrzewa za sprawą ostrych papryczek oraz dzięki limonce magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka
Wylizany RondelMarokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica jej niepowtarzalnego aromatu tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw. Od dłuższego czasu próbujemy różnych potraw kuchni lewantyńskiej (czyli basenu Morza Śródziemnego), które łączą posmak podróży i przygody, magię orientu i prostotę wykonania. Taka dokładnie jest marokańska zupa z pieczonych warzyw(...)Wystarczy wrzucić do pieca cztery składniki, zblendoawć je i pełny gar aromatycznej, sycącej zupy gotowy. Niepowtarzalny charakter tego dania wynika z mieszanki przypraw – ras el hanout – ziół i korzeni o niesamowitym bukiecie zapachów: od anyżkowego przez cynamonowy, goździkowy, po czosnkowo-pieprzowy. Ta przyprawa jest szalenie popularna w krajach Lewantu. Możecie zamówić ją w internecie, albo w 5 minut zrobić
Niedzielny kucharzwersja pochodzącej spod wysokich Himalajów zupy jest tylko jednym z licznych wariantów popularnego w Tybecie dania. Konkretnie - moim osobistym wariantem. Pewnie kiedy będę ją robił następnym razem, to dodam kilka innych składników - może szpinak, marchew, kurkumę? Coś wymyślę. A następny raz z pewnością będzie, bo kraina położona na dachu świata ma niezwykłą moc przywoływania myśli. Z całą swoją szorstką(...)którym można ulokować tęsknoty i marzenia. Miejscem, gdzie w odległej dolinie, w której łopocą na zimnym wietrze modlitewne chorągiewki, stoi kamienny domek, w którym na starej kuchni gotuje się zupa w niebieskim garnku... Składniki: 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych
zadanie-gotowanienawet książkę o potrawach z fasoli, długo więc nie trzeba było mnie namawiać i tak już od ponad roku, ja również nie moczę fasoli... Po prostu w dniu gotowania zupy, przelewam tylko fasolę na sicie pod bieżącą wodą i od razu do gara. Fakt taka fasola gotuje się dłużej, ja w szybkowarze gotuję zupę ponad 3h, ale w smaku jest(...)samą fasolową jak i grochową (popularną grochówkę). U mnie 2w1, czyli fasolowo-grochowa (taki kompromis, każdy ma to, co lubi, jedni wolą fasolową, inni grochową, stąd fasolówko-grochówka), najlepsza zupa na świecie. Ja przygotowuję od razu dużą porcję, zajadamy 2-3 dni, z dnia na dzień jest coraz lepsza. Gdy zdarzy się, że zostaje jej więcej w drugim dniu
Smaczne ZdroweCóż można wymyślić na obiad mając tak szeroki wybór makaronów w domu? Starając się urozmaicić codzienne menu przygotowałam orientalną japońska zupę ranen, czyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania(...)kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół, posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! #makaronypolskie
Słodki ZakątekWęgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa Rozgrzewająca, gęsta i pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje Składniki: 400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny) 2-3 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki(...)przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę , przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: STROGONOW – PYSZNY GULASZ PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE
Blog z ApetytemKrupnik z jarmużem, który proponuję dzisiaj to sycąca i mocno rozgrzewająca zupa. Idealna na panującą mroźną pogodę. Właściwości rozgrzewające podnosi dodatek mojego ulubionego imbiru. Bulion ugotowałam na indyczych resztkach, do tego solidna porcja warzyw i dodatek drobnej kaszy jęczmiennej - kaszki wiejskiej i uczta gotowa. Bo zupa jest po prostu świetna! Kartonik z kaszką wiejską znalazł się w czeluściach szafek(...)prawie miękkie dołożyć warzywa (oprócz jarmużu) i kaszę, gotować 15-20 minut. Dodać drobno pokrojony lub starty na tace imbir. Pod koniec dodać jarmuż wyjąć kości i mięso z zupy. Można obrać, pokroić i dodać do zupy. Wyregulować gęstość zupy i ewentualnie dolać wrzącej wody. Dosmaczyć wg potrzeby solą i pieprzem przed podaniem zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!